(Jednání pokračovalo ve 12.41 hodin)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Milé dámy a pánové, zahajuji přerušené jednání. A poprosím opět předsedu volební komise pana poslance Petra Tluchoře, aby nás informoval o výsledku tajné volby. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, mohl bych zopakovat výsledek z prvního kola.

Pátá volba druhé kolo - zápis o volbě předsedy Poslanecké sněmovny dne 28. července 2006. Počet vydaných hlasovacích lístků 200. Počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků 100. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků rovněž 100. Pro pana poslance Jana Kasala bylo odevzdáno 100 hlasů. Ani ve druhém kole, s politováním musím konstatovat, nebyl zvolen.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Děkuji. Budeme se tedy muset zabývat otázkou dalšího kola. Vidím, že se hlásí paní poslankyně Vlasta Bohdalová. Prosím.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Ráno jednala volební komise, kde jsme my, sociální demokraté, předložili návrh na eventuální termín pokračování schůze v pondělí 7. srpna 2006. A protože o tomto musí hlasovat Sněmovna, prosila bych, abychom hlasovali o možném termínu jednání pokračování ustavující schůze a šesté volby předsedy Poslanecké sněmovny v pondělí 7. srpna 2006. Děkuji.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Je návrh, aby schůze pokračovala do deseti dnů. Hlásí se pan předseda volební komise.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Volební komise projednala tento návrh a přijala usnesení, které je podmíněno tak, že pokud Sněmovna bude souhlasit s tím, že bude jednat v pondělí 7. srpna 2006, poté vyhlásím termín tak, aby odpovídal tomuto datu. Pokud Sněmovna nebude souhlasit s tím, aby jednacím dnem bylo pondělí, vyhlásím termín na středu 18 hodin s tím, že by schůze pokračovala v pátek jako dnes.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Kdyby to bylo pondělí, byla by to 14. hodina? Byla tam nějaká představa?

 

Poslanec Petr Tluchoř: Kdyby jednacím dnem bylo pondělí, tak lhůta by byla do pátku 18.00 hodin. Návrh na jednání je na vás.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Dobře, předpokládám, že zhruba spíš 14. hodina než ráno.

Dobře, budeme tedy hlasovat o tom, aby se jednacím dnem stalo pondělí. Prosím vás, abyste se přihlásili ještě jednou svými identifikačními kartami, aby se dostavili všichni, kteří chtějí hlasovat.

Budeme tedy hlasovat o prvním návrhu, aby ustavující schůze Poslanecké sněmovny pokračovala v pondělí 7. srpna 2006. (Z pléna: Aby pondělí bylo jednacím dnem.)

Dobře, budeme tedy hlasovat o tom, aby pondělí bylo jednacím dnem.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby pondělí 7. srpna 2006 se stalo jednacím dnem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 9. Přítomno 199 poslanců, pro hlasovalo 101, proti 89. To by znamenalo, že návrh by byl přijat, pokud někdo nepřijde s nějakou námitkou.

 

Ptám se, jestli někdo zpochybňuje toto hlasování. Ano, pan poslanec Pavel Svoboda. Prosím.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Omlouvám se, zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem proti, a na sjetině bylo uvedeno pro.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Zpochybňujete tedy hlasování. Hlásí se pan poslanec Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, vážená vládo, paní a pánové, vím, že ten poziční boj se může hrát dál. To, že se nemohou dohodnout politici, neznamená, že zaměstnanci Poslanecké sněmovny nejsou také lidé a nemohou si udělat jeden týden dovolené.

Myslím, že při hlasování o tom, jestli vyhovíme panu kolegovi, že zápis o hlasování je samozřejmě jiný, než byla jeho vůle při hlasování, je možný, ale zvažte také tuto variantu, to znamená, že tentokrát hlasování necháme tak, jak dopadlo.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek:Dobře, ale to byl názor. Myslím si, že rozhodne stejně hlasování.

Budeme hlasovat o námitce, jak jsem pochopil. Pan poslanec Pavel Svoboda zpochybnil hlasování a budeme hlasovat o jeho námitce.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí námitky pana poslance Pavla Svobody, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 10. Přítomno 200, pro hlasovalo 112, proti 40. To znamená, že námitka byla přijata.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP