Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
7. července 2006 v 10.01 hodin

Přítomno: 190 poslanců

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, milí hosté, přeji vám příjemné ráno a zahajuji přerušené jednání ustavující schůze.

Prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami. Mám tady řadu náhradních karet. Například pan poslanec Kalousek má náhradní kartu č. 5, pan poslanec Smýkal náhradní kartu č. 14, pan poslanec Doktor má náhradní kartu č. 23, pan poslanec Hojda má náhradní kartu č. 17, pan ministr Škromach má náhradní kartu č. 18, pan ministr Urban má náhradní kartu č. 13. Mám tady také omluvy. Především se omlouvá pan ministr Pavel Němec. Pan ministr Jandák má náhradní kartu č. 2.

Měli bychom přistoupit k projednávání bodu programu naší ustavující schůze, kterým je

 

9.
Návrh na volbu předsedy Poslanecké sněmovny

 

Pan poslanec Pavel Bohatec má náhradní kartu č. 12.

Jak jsem avizoval, bodem programu, který je před námi, je Návrh na volbu předsedy Poslanecké sněmovny. Já poprosím předsedu volební komise pana poslance Petra Tluchoře, aby nás informoval o navrženém kandidátovi, představil nám ho a znovu nás seznámil s postupem při konání volby.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Krásné, dobré ráno, vážený pane předsedající, dámy a pánové. Volební komise dnes na své 3. schůzi projednala jediný návrh na druhou volbu předsedy Poslanecké sněmovny, a to návrh poslaneckého klubu KDU-ČSL, a přijala své usnesení č. 8. Jediným navrženým kandidátem je pan poslanec Jan Kasal z KDU-ČSL.

Podle zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, se předseda Poslanecké sněmovny volí většinovým způsobem a tajným hlasováním. Volba probíhá nejvýše ve dvou kolech. V prvním kole je předsedou Poslanecké sněmovny zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců. Pokud žádný z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců nezíská, koná se druhé kolo první volby. Do druhého kola postupují dva kandidáti, kteří získali v prvním kole nejvyšší počet hlasů. Pokud nebyl ani ve druhém kole zvolen žádný kandidát, koná se podle článku 3 bod 18 volebního řádu Poslanecké sněmovny nejpozději do 10 dnů prvé kolo další volby s novými kandidáty, které předkládají poslanecké kluby volební komisi nejpozději 24 hodin přede dnem volby.

Tajná druhá volba předsedy Poslanecké sněmovny je technicky připravena a může být kdykoli zahájena.

Ještě technická připomínka. V prostoru u východu z místnosti, kde jsou umístěny volební schránky, bude připravena nádoba na odkládání nepoužitých hlasovacích lístků. (Smích.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: A to je vše. Takže otevírám rozpravu k tomu, co jsme slyšeli, to znamená jak k navrhovanému kandidátovi, tak ke způsobu volby. Ještě jednou sděluji, že jsem otevřel rozpravu ke kandidátovi k volbě. Pokud se do rozpravy nikdo nehlásí, můžeme rozpravu ukončit.

Prosím vás, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Hlasovací lístky se budou vydávat ve známých místech od 10.15 hodin po dobu 20 minut. (Námitky. Předsedající: Od 10.15 hodin.) Od 10.10 hodin. (Předsedající: Od 10.10 hodin.) Po dobu 20 minut, na sečtení hlasů bude volební komise potřebovat 20 minut. Čili navrhuji přerušení do 11.00 hodin.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Takže Sněmovna se sejde znovu v 11.00 hodin. Přerušuji jednání pro konání volby.

Ještě sdělím, že pan poslanec Bursík má náhradní kartu č. 27 a pan poslanec Bičík náhradní kartu 29.

 

(Jednání přerušeno v 10.07 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP