(18.50 hodin)
(pokračuje Kala)

Senát poukazuje na vady související s tím, že majetek přejde ke dni účinnosti zákona bez ohledu na vůli oprávněných osob a k převodu nedojde, nepožádá-li o něj nabyvatel do šesti měsíců od účinnosti zákona. Podle mého názoru tato situace pravděpodobně vůbec nenastane, neboť je v zájmu vlastníka budovy dosáhnout převodu pozemku a lhůty pro realizaci jsou nastaveny tak, aby byly splnitelné, a jsou dostatečné.

Co se týče diskutabilní podmínky, na kterou upozorňuje Senát, která souvisí s tím, že pět roků musí zůstat předmět v používání žadatelem, tak je třeba říci, že v Poslanecké sněmovně v rozpravě zněly návrhy, aby tato lhůta místo toho, aby byla vypuštěna, byla naopak velmi razantně prodloužena. (V sále je neustálý velký hluk.)

Nicméně chci poukázat na to, že Senát ve své informaci pro poslance uvádí, že předmětné pozemky by měly být do vlastnictví odborů převedeny. K tomu ovšem chci konstatovat, že považuji právě ty právní argumenty, které byly Senátem uváděny, za poněkud liché, protože o tento převod se odbory a poslanci opakovaně neúspěšně pokoušeli. Tento problém se po celou dobu nepodařilo vyřešit. Koneckonců i postoj Senátu poukazuje na to, že nepřijal -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane poslanče. Já se domnívám, že za tohoto hluku opravdu nelze seriózně v Poslanecké sněmovně jednat. Opakovaně žádám všechny, kteří se nechtějí věnovat projednávanému bodu, aby si šli své záležitosti vyřídit mimo jednací síň.

 

Poslanec Miloslav Kala: Lepší už to nebude, ale já už končím jednou větou.

Koneckonců i postoj Senátu, který nepřijal žádný pozměňovací návrh, ale přímo navrhl zákon zamítnout, jej usvědčuje z toho, že nebyl zájem majetek ve vlastnictví odborů vyřešit. Proto doporučuji Poslanecké sněmovně návrh zákona přijmout.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Ptám se pana poslance Františka Beneše, zpravodaje výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, zda chce vystoupit. Avizuje, že nechce.

Otevírám rozpravu. Písemnou přihlášku nemám. Pan poslanec Kvapil se hlásí o slovo. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že zde asi nikdo nevystoupí za Senát, tak se chci té role ujmout já, protože mám za to, že Senát ve svém vyjádření má opět pravdu, jako u předchozího zákona.

My navrhujeme, aby přešly některé nemovitosti do vlastnictví odborových organizací. Nic proti tomu, nicméně má se tak stát ke dni účinnosti tohoto zákona. Současně však v dalším ustanovení se hovoří o tom, že k přechodu nedojde, pokud oprávněný nepožádá do šesti měsíců o převedení majetku do svého vlastnictví. Mám za to, že zde skutečně bude vznikat velká právní nejistota o tom, kdo je skutečným vlastníkem po dobu toho půl roku. Proto nedoporučuji, abychom Senát přehlasovávali. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Ptám se na další přihlášky do rozpravy. Pan poslanec Kapoun s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já bych chtěl opravit - nejedná se o nemovitosti. Jsou to pozemky pod nemovitostmi, které patří odborům.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Ptám se na další přihlášku. Není taková. Rozpravu končím.

Budeme se věnovat hlasování, a to opět podle § 97 odst. 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Žádám o nastavení kvora 101, neboť to je kvorum, kterého je zapotřebí.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce, občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu a o souvisejících změnách a o změně zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky, ve znění zákona č. 10/2001 Sb., a zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 992/4."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 28 a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasovalo 172 poslanců, pro 105, proti 45. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu 12.

 

Je před námi bod

 

13.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 143/2001 Sb.,
o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů
(zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1214/5/ - zamítnutý Senátem

 

Usnesení, jímž Senát zamítl tento návrh zákona, bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1214/6. Pan senátor Jiří Nedoma zde nebude přítomen, neboť se omluvil.

Prosím tedy pana poslance Ladislava Skopala za navrhovatele, jestli se chce vyjádřit k usnesení Senátu.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Paní předsedající, kolegyně a kolegyně, já si myslím, že k tomuto zákonu bylo již dost řečeno. Žádám vás o podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Zeptám se zpravodajů. Nejprve zpravodaje hospodářského výboru pana poslance Jaroslava Plachého, zda chce vystoupit. Nechce. Ptám se zpravodaje zemědělského výboru, pana poslance Pavla Kováčika. Ten se ale před chvílí omlouval, že zde nebude.

Je před námi rozprava. Otevírám tuto rozpravu a táži se, kdo se do ní hlásí. Písemné přihlášky nemám. Neregistruji ani přihlášku z místa. Končím rozpravu.

Budeme hlasovat opět podle § 97 odst. 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Prosím o nastavení kvora 101.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1214/5."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 29. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 29 přítomno 167, pro 103, proti 35. Konstatuji, že návrh zákona byl přijat.

 

Končím projednávání bodu 13. Děkuji panu poslanci Skopalovi.

 

Dalším bodem je

 

14.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 1045/4/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1045/5. Vítám mezi námi senátora Tomáše Julínka a prosím nejprve, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu, k předloženým pozměňovacím návrhům, vyjádřil ministr zdravotnictví David Rath, chce-li tak učinit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP