(17.40 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

Třešničku na závěr. Zopakuji to, co říkal pan zpravodaj. V okrese Plzeň-sever v tuto chvíli není žádné takovéto zdravotnické zařízení. Nikdo tam neudělal výzkum, nebavil se s občany, zda chtějí zdravotnické zařízení v tomto okrese přilehlém k městu Plzni, anebo zda jsou spokojeni s kvalitní péčí v městě Plzni a rádi si za ní dojedou. Toto nikdo s občany nerozebíral, nikdo s nimi nediskutoval. Přesto tento návrh zákona jasně říká, aby bylo zřízeno takovéto zdravotnické zařízení v okrese Plzeň-sever.

Dámy a pánové, já jako plzeňský poslanec si dovedu představit, že pokud máte peníze nazbyt, tak je dejte do existujících plzeňských nemocnic. Zkvalitněme jejich péči a nebudujme další zařízení bez toho, že by bylo jasno, zda to občané okresu Plzeň-sever chtějí. Pokud se tak vysloví, tak o tom diskutujme. Dosud se tak nikdo nevyslovil.

Dovolte mi, abych závěrem řekl: Síť zdravotnických zařízení v Plzeňském kraji začíná fungovat. Je stabilizovaná. Pokud se dořeší otázka tachovské nemocnice, pak bude zcela kompletní. Já se velmi bojím, že tento zákon síť opět destabilizuje, rozbourá funkční krajské nemocnice, ohrozí existenci pěti nemocnic v kraji a přinutí nás vybudovat v okresu Plzeň-sever nové zdravotnické zařízení bez toho, že bychom diskutovali, zda jej potřebujeme.

Já vás tedy velmi prosím za občany Plzeňského kraje: Zvažte podporu tohoto zákona. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pospíšilovi. Nyní vystoupí pan poslanec Miroslav Beneš. (Hlásí se poslanec Votava.) To je faktická poznámka? Pokud je faktická, tak máte samozřejmě přednost, ale to jsem z vašeho gesta netušil.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Dámy a pánové, pan kolega tady vybásnil, jak vynikající je to v Plzeňském kraji se zdravotnictvím. Já na to mám trošku jiný názor. Já totiž žiji v okrese Tachov.

Několikrát už jsem tady vzpomínal planskou nemocnici. Není vůbec pravda, že v Plzeňském kraji je zaručena dostupná zdravotní péče všem občanům. To není pravda. O Tachovsku to vůbec neplatí. A je to právě Nemocnice v Plané, kterou on vzpomenul. Chtěl bych říci, že Nemocnici v Plané převzal kraj s dluhem. Ano, to je pravda. Ale Plzeňský kraj také dostal na oddlužení v roce 2003 68 milionů korun. Přitom faktický dluh dělal 60 milionů korun. Nemocnici neoddlužil, peníze použil někam jinam. A co udělal kraj? Poslal tu nemocnici do konkursu! Dneska je nemocnice v konkursu! Za 70 milionů, dámy a pánové, spadne někomu do klína nemocnice plně vybavená, funkční, kterou stačí vyvětrat a dát do ní zdravotnický personál. Spadne mu do klína majetek v hodnotě půl miliardy korun!

Můžu směle spekulovat o tom, jestli to nebyl úmysl kraje, nebyl úmysl některých lidí. Ve kterých rukou nemocnice skončí? Kdo ví? Možná, že někteří vědí, ve kterých rukou skončí.

Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Reagovat bude pan poslanec Pospíšil s faktickou.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Já bych úvodem své faktické prostřednictvím pana předsedajícího poukázal na slova jednoho z autorů tohoto zákona, abychom na sebe nekřičeli a chovali se korektně a věcně. Budu také věcně reagovat.

Nemocnice byla kraji předána již zavřená - zavřená vládou ČSSD. Na oddlužení nemocnic v Plzeňském kraji byla poskytnuta pouze částka dvou třetin všech dluhů, které zde byly. Já jsem také upozorňoval - a to říkám prostřednictvím pana předsedajícího - pane Votavo, že až se dořeší situace v Plané, bude zdravotní péče v Plzeňském kraji kompletní. Upozorňuji na stenozáznam. Takhle to bylo mou osobou přesně řečeno.

Plzeňský kraj má řešení pro tachovský okres. Má řešení pro Planou. Dojde k rozšíření Nemocnice následné péče sv. Anny a občané Tachova budou spokojeni. Upozorňuji na stenozáznam. Takto jsem to říkal, že po dořešení tachovského problému bude péče kompletní.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pospíšilovi. Pan poslanec Votava opět s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Václav Votava: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, omlouvám se za možná emotivní výstup, ale já v tom okrese bydlím. Mám tam rodinu, mám tam děti, takže samozřejmě mám zájem, aby tam nějaká nemocnice fungovala.

A právě zákon o neziskových nemocnicích tuto naději padesáti tisícům obyvatel Tachovska přináší, protože kraj tam bude muset nějakou nemocnici zprovoznit. Mně je srdečně jedno, kdo nemocnici bude koneckonců provozovat. Hlavně aby nemocnice fungovala a aby fungovala podle zákona o veřejných neziskových společnostech. (Šum v lavicích poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkujeme za toto upřesnění. Vystoupí pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane předsedající, vážení dva páni ministři, z toho ani jeden zdravotnictví, byť jeden jím, mám dojem, chvilku byl. Dovolte, abych se na tu věc podíval trošku jinak. Dovolte jakousi připomínku oněch peripetií.

Byl to ministr David, který byl jedním z prvních ministrů sociální demokracie. Jestli si vzpomenete, dopustil se jedné zásadní chyby. Pustil se tehdy do války s velkými pražskými nemocnicemi. Pustil se tehdy do války s tehdejším prezidentem lékařské komory. Tehdejší prezident lékařské komory se dneska stal ministrem za sociální demokracii. Nevím, jak se na to kouká dneska ředitel bohnického zařízení Ivan David, ale nepochybně na to má svůj názor. Možná že, dámy a pánové, by pro vás bylo daleko zajímavější zeptat se na názor jeho než na názor můj. Ale Ivan David už nemá tu příležitost promluvit na půdě Poslanecké sněmovny.

Proto dovolte, abych já hovořil o tom, co se tady stalo jakýmsi zvykem - že když potřebujeme něco zakamuflovat, když potřebujeme něco někam schovat, tak řekneme, že zisk je cosi nemravného. Dámy a pánové, zisk je naprosto mravná záležitost. Zisk je příjmy minus výdaje a proběhne řádné zdanění. Jestli někdo z vás se bojí řádného zdanění, tak ať mluví o neziskových institucích, protože jedině tam se řádnému zdanění vyhne.

Přišel tedy na Ministerstvo zdravotnictví doktor Rath. Pustil se do transformace nemocnic. Souhlasím s poslancem Jičínským, který zde připomínal, jak probíhala ona transformace. Souhlasím s paní poslankyní Talmanovou. Dovolte, abych si dovolil připomenout, kterak jsem tady varoval před tím, že stát převede kompletní síť zdravotnických zařízení na jednotlivé regiony, protože to znamená, že vytvoří systém čtrnácti zdravotnictví. Tak to prostě je.

Jestli si stát myslel, že to udělá nějak jinak, tak měl přijít s nějakým návrhem zákona tehdy, ne dneska, kdy zachraňuje situaci, která již není. Ano, v zákoně o územně samosprávných celcích byly na kraje převedeny nemocnice. Kraje se s tím porvaly. Bylo to náročné.

Pro ty, kteří dávají pozor, tak si možná budou pamatovat, že když jsem se zeptal, proč jako první dvě nemocnice se převádí Nemocnice v Českých Budějovicích a v Ústí nad Labem, tak mi bylo odpovězeno tehdejším ministrem zdravotnictví - omlouvám se, že si již nepamatuji, který to byl, ono se jich vystřídalo mezitím poměrně hodně - tak mi bylo odpovězeno, že to bylo proto, že tyto dvě nemocnice mají vyrovnané hospodaření.

Vážené dámy, vážení pánové, jestli jsme se dopracovali k tomu, že nyní nastavujeme systém tak, aby ti, kteří jakžtakž úspěšně hospodařili, byli potrestáni, tak prosím, abychom se zamysleli nad tím, co jsem říkal na samém začátku. Opravdu jde v tomto návrhu o pacienta? V mém konkrétním příkladě například o pacienta na Šumpersku. Opravdu jde o pacienta, anebo jde o to, jak pod pláštíkem návrhu zákona o neziskových organizacích provést to, co se od roku 1948 nikomu nepovedlo - provést zestátnění, v tomto případě ne výrobních prostředků, ale provést zestátnění služby s tím, že na majitele zařízení nadále zůstane plně zodpovědnost za provoz tohoto zařízení?

Vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych s pamětí dlouhodobého člena Občanské demokratické strany vám všem, kteří se tak těšíte, jak to bude dobře, připomněl, že zatímco Občanská demokratická strana neumožnila Rathovi a jemu podobným ovládnout české zdravotnictví, vy mu to, a jemu podobným, brzy umožníte.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP