(16.40 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ivoši Vykydalovi. Budeme pokračovat v rozpravě. Přihlášeni jsou pan poslanec Krill, Grebeníček, Vojíř, Jičínský, Schwippel, Pospíšil a Miroslav Beneš. Takže jako první vystoupí pan poslanec Petr Krill. Připraví se pan poslanec Grebeníček.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji. Pane předsedající, kolegyně a kolegové, já jsem přislíbil radě města Šumperka - (V sále je hluk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, promiňte. Já bych chtěl požádat, zatím klidným hlasem, konferenčním hlasem, aby všichni ti, kteří nehodlají sledovat vystoupení pana poslance Krilla, opustili sněmovní síň. Ti ostatní nechť se posadí a ztiší. Nebo chcete přestávku? Já vyhlásím přestávku na půl hodiny. Chcete přestávku na půl hodiny? (Hlasy ze sálu: Ne!) Nechcete? Dobře.

Předpokládám, že jste dostatečně připraveni se soustředit na to, co pan poslanec Krill bude přednášet.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji, pane předsedající. Jak už jsem říkal, slíbil jsem radě města Šumperk, že přednesu její prohlášení na zasedání před vlastním hlasováním:

"Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, s jistým neklidem již několik měsíců sledujeme pohyb výše uvedeného zákona mezi Poslaneckou sněmovnou, Senátem i prezidentskou kanceláří. Z mediálních vyjádření některých vládních činitelů vyvozujeme, že jste připraveni zákon přehlasovat a tím spustit nepředvídatelný a nekontrolovatelný sled událostí nejen v Šumperku, ale i v rozsáhlém regionu, ve kterém žije více než sto tisíc lidí. Žádáme vás, abyste vše ještě jednou uvážili a pro zákon v navrhované podobě nehlasovali.

Asi se ptáte, kde bereme troufalost k takovému vyjádření. Naše zdůvodnění jsme shrnuli do následujících bodů.

1. Podle návrhu zákona nebude v Šumperku ani na území okresu od 1. 1. 2008, tedy za 18 měsíců, existovat žádná nemocnice, ve které by bylo jiné než akutní ošetření hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

2. Nejbližší nemocnice pro jiné než akutní zákroky bude vzdálena 60 km od Šumperka, 100 km od okrajových částí jeho okresu.

3. Český stát rozhodl o privatizaci nemocnice v roce 1993." Hovořil o tom tady už kolega Vykydal. "Máme-li být kvůli tomu trestáni, je třeba říci, že za to více než sto tisíc občanů regionu ani vedení města nemůže. V letech 2000 - 2002 jsme se snažili ve spolupráci se zbytkovou nemocnicí s poliklinikou a bývalými vlastníky nemocnice Šumperk, s.r.o., o převedení nemocnice na stát. Tento proces trval dva roky, stál stovky tisíc korun za právní služby Ministerstva zdravotnictví, města, nemocnice s poliklinikou i Nemocnice Šumperk. Jednání vedl tehdejší náměstek Pohanka, který celou akci ukončil v květnu 2002 - byl jsem u toho jednání - ve chvíli, kdy bylo vše připraveno, s jediným vysvětlením: blíží se volby. Po volbách se s námi skutečně na Ministerstvu zdravotnictví již nikdo nebavil. Tento projekt, který nabízel nemocnici státu, byl z úrovně státu odmítnut. (Neustálý hluk v sále.) - Mohl bych poprosit?

Rozhodli jsme se tedy jít jinou cestou a být nápomocni vyřešení problematiky v nemocnici, protože se jednalo o tři vlastníky majetku, komplikované smluvní vztahy a vše se promítalo do ekonomické situace. Po dohodě s Olomouckým krajem jsme majetkově převzali operační pavilony, uzavřeli nájemní smlouvu s novým provozovatelem, který se dnes jmenuje Šumperská nemocnice, a. s. Od chvíle, kdy se tato společnost ujala reálného vlastnictví, se pracuje na zefektivnění a zkvalitnění péče rychlým tempem a dle našeho názoru nemocnice může sloužit jako pilotní projekt efektivní práce v nemocnici okresního typu a také pilotní projekt spolupráce mezi provozovatelem nemocnice a městem. Jako příklad stojí i sdělení a uznání ředitele Nemocnice na Homolce.

5. Velmi nás zaráží a připadá nám v demokratickém státě neuvěřitelné, že za celou dobu přípravy a projednávání zákona s námi takto závažnou věc, která se dotkne desítek tisíc lidí v našem regionu, nikdo ani jednou nekonzultoval.

6. Pokud by mělo být důvodem likvidace plnohodnotné nemocnice v Šumperku to, že ji provozuje soukromý subjekt, rádi bychom upozornili, že nemocnice takto funguje již 13 let a nikdy nepotřebovala peníze na oddlužení za pomoci státu. Naopak zaplatila do státní pokladny více než 100 mil. korun, a možná že právě těmito penězi byly oddluženy státní nemocnice. Další desítky milionů zaplatila nemocnice na úrocích bankám.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jsme přesvědčeni, že jde o nedorozumění, které vám nebylo při projednávání zákona dostatečně vysvětleno. O tom svědčí i výrok ministra zdravotnictví v rozhovoru pro MF Dnes 22. dubna 2006, ve kterém dr. Rath říká, že základní seznam byl sestaven tak, aby v každém okrese byla jedna nemocnice, vybrala se ta největší a nejlépe vybavená. Pokud jste dostali ve Sněmovně takovou informaci, nezakládá se na pravdě.V okrese Šumperk, který patří k největším v republice, není žádná nemocnice zařazena v seznamu, a pokud je nám známo, není žádná nemocnice zařazena ani v sousedním okrese Jeseník.

Naléhavě vás proto žádáme, abyste odmítli zákon, který likviduje běžně dostupnou neakutní lékařskou péči v Šumperské nemocnici již za 18 měsíců.V opačném případě nám prosím odpovězte před hlasováním na otázku, kde budou ošetřeni naši občané 1. ledna 2008 a v dalších dnech, měsících a letech. Argument, který ze strany sociální demokracie padl, že stát vybuduje v regionu další nemocnici, který jsme pouze zaslechli, snad nikdo nemůže myslet vážně. S pevnou vírou, že rozum zvítězí, rada města Šumperk."

Tolik sdělení rady. Dovolte mi závěrem, abych se jenom ještě zmínil k tomu, co tady řekl pan ministr před hodinou nebo možná už delší dobou, kdy hovořil o návštěvě nemocnice v Šumperku. Jsem člověk, který byl vychován ve slušné rodině a podle toho se také chovám. Já za návštěvu považuji takovou návštěvu, která se svým způsobem ohlásí.

(Poslanec Vlček vykřikuje z lavice.) Já bych prosil kolegu, aby mě nerušil.

A protože se pan ministr nesetkal, aspoň podle mých informací, vůbec s vedením nemocnice, myslím si, že asi ta návštěva nebyla tím pravým.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Krillovi. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Vlček.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dámy a pánové, měl bych dvě faktické. Já jsem se té akce také účastnil a tam byla 14 dní dopředu avizována návštěva pana ministra. Pan ředitel nemocnice prostě v tu dobu neměl čas, poslal jenom přivítat, nebo u brány čekal tiskový mluvčí. To jenom na vyjasnění slušné společnosti. Pan ministr tam byl ohlášen 14 dnů.

Co se týče nemocnic v Jeseníku a Šumperku, osobně jsem jednal jak s panem Jedličkou, tak s panem starostou ze Šumperka a navrhoval jsem jim, že zařadíme tyto nemocnice do seznamu. Oba dva to odmítli, takže nevím, kde je pravda.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP