(15.00 hodin)
(pokračuje Hojda)

Já jsem v trochu prekérní situaci, zda mám o tomto nechat hlasovat, protože - znovu říkám - nebyla žádná reakce, ale návrh na náhradníka byl podán. Takže by měla následovat volba náhradníka.

Za náhradníka správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny je navržen Zdeněk Pernes.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Je možné, pane předsedo, volit náhradníka, dokud není zvolena celá rada?

 

Poslanec Pavel Hojda: To zákon nestanoví, ale náhradník se může ujmout funkce jedině tehdy, jestliže chybí člen. Znovu říkám, problém je v zákoně, že by měl vždy být náhradník za toho člena politické strany, za kterou byl zvolen. V zákoně je stanoveno poměrné zastoupení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane předsedo, bylo by možné postupovat tak, že bych to nechal na rozhodnutí Sněmovny, zda chce, nebo nechce volit náhradníka?

 

Poslanec Pavel Hojda: Myslím, že by to bylo nejčistší.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. V rozpravě se sice k tomu nikdo nevyjádřil, nicméně se zeptám Sněmovny a ta rozhodne, zda volit náhradníka. Pak budeme pokračovat dále. Prosím, aby se všichni dostavili na hlasování.

Pan poslanec Kováčik se ještě hlásí o slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, přestože návrh na náhradníka pochází od našeho poslaneckého klubu, pokusím se najít nějaké východisko, protože dosud nebyla celá správní rada dovolena. Dovolil bych si navrhnout přerušení volby náhradníka do doby, než bude dovolena celá správní rada.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže je zde návrh nechat hlasovat Sněmovnu o tom, že přerušíme volbu náhradníka. To je jak z Franze Kafky. Dobře.

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Padl zde návrh přerušit volbu náhradníka, i když si myslím, že jsme se dostali do poměrně zapeklité situace, ale tento návrh padl a je hlasovatelný.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Je to návrh, který zde padl, který je pokusem situaci vyřešit. Opakuji - návrh pana poslance Kováčika zní: přerušit volbu náhradníka do doby, než bude zvolena celá rada. Je to tak přesně?

Ještě pan poslanec Pleva má námitku vůči této variantě.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, vy byste měl vědět, že návrh musí znít - přerušit a odročit do doby splnění nějaké věcné podmínky.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, myslím, že takto jsem to chápal. Když je přerušení, musí být řečeno do kdy. Odročení bylo do doby zvolení celé rady.

Prosím, slovo má pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Pane předsedo, mohl byste jen ujasnit, který bod jednání této schůze Poslanecké sněmovny chceme přerušit a odročit?

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Je to přerušení volby členů správní rady - bod 101.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedo, bod 101 se nazývá volba členů správní rady. Tam o náhradnících není nic, co by se za nehet vešlo. Čili nemáme co přerušovat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Jestli mohu, pane předsedo, musím konstatovat, že námitka pana Vidíma byla oprávněná. Jedná se o bod volba členů správní rady. Proto je zřejmě hlasovatelný pouze návrh, který hovoří o tom, že by se měla Poslanecká sněmovna shodnout, jestli budeme, nebo nebudeme volit náhradníka - tak jak padl návrh.

Na námitky, které jsou, já jsem to uvedl ve svém úvodním slově - chci říci, protože se jedná o volbu členů a náhradníků, takto to předložila i volební komise, protože jedna strana navrhla náhradníka, tak jsme to takto předložili Poslanecké sněmovně. Upozornil jsem na to ve svém vystoupení. Na to nebyla žádná reakce. Proto jsem povinen, jak mi uložila i volební komise, předložit to, co bylo navrhováno. Nyní je na Poslanecké sněmovně, aby se shodla, zda náhradníka budeme volit, nebo nebudeme volit. To byl legitimní návrh.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Ještě pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Pokud jsem to, vážený pane předsedo, dobře pochopil, pan předseda volebního výboru Hojda dal návrh na zařazení nového bodu a to je volba náhradníků. Napřed musíme hlasovat o tom, zda tento bod zařadíme, pak o něm můžeme diskutovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To myslím nejde. Ale pan předseda má slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nedával jsem návrh na zařazení nového volebního bodu, byla to součást návrhu volební komise. Já jsem nenavrhl ani nezařadil nic nového. Znovu podotýkám - upozornil jsem na to ve svém vystoupení. Nebyla žádná reakce. Nejvhodnější bude, abychom se z této situace dostali, aby Poslanecká sněmovna jen hlasovala, zda bude hlasovat o volbě náhradníka, nebo ne.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Myslím, že je třeba ukončit tuto situaci. Nakonec když se zeptám na to, zda volit, nebo nevolit náhradníky, ti, kteří s tím nesouhlasí, dají najevo svou vůli a Sněmovna rozhodne, jak to s náhradníky myslí.

Prosím, pane poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, pokud by zvítězil tento váš výklad, že tento bod v sobě zahrnuje, byť to není napsáno, i volbu náhradníků, tak byste předtím, než dáte hlasovat o tomto indiferentním návrhu pana předsedy volební komise, musel nechat hlasovat o návrhu, který byl vznesen předtím, a to je návrh pana poslance Kováčika o přerušení a odročení tohoto bodu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr Škromach se hlásí o slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, nejsem sice znalcem tohoto zákona, ale jak jsem ho konzultoval alespoň s některými, zákon nezná žádné náhradníky správních orgánů Všeobecné zdravotní pojišťovny, tudíž jsem přesvědčen o tom, že není možné žádné náhradníky zde schvalovat. Tudíž by o této věci nemělo být vůbec hlasováno.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, dostali jsme se do pasti, ze které jsme mohli být venku, kdyby ti z nás, co si myslí, že se neměl volit náhradník, se k tomu v rozpravě vyjádřili a přinejmenším žádali upřesnění nebo požádali předsedu volební komise, aby navrhl zařazení nového bodu s názvem volba náhradníka. Pak by to bylo úplně nejčistší. Ale rozprava k tomu bodu běžela před volbou, nyní jsme u konce volby, kterou je třeba ukončit. Já bych proto navrhoval, abychom o návrhu na náhradníka hlasovali. Buď projde, nebo neprojde. Tudíž stahuji svůj návrh na přerušení a odročení tohoto bodu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, stahujete návrh na přerušení a odročení. Ještě pan předseda Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: K námitce pana místopředsedy vlády bych chtěl znovu vás seznámit s tím, co jsem četl. Tam se hovoří o tom, že Poslanecká sněmovna podle novely zákona hovoří o volbě 20 členů správní rady a volbě podle poměrného principu zastoupení politických stran v Poslanecké sněmovně. Dále v § 18 odstavec 2 tohoto zákona se hovoří o tom, že jsou do každého orgánu VZP na stejné funkční období voleni nejméně tři náhradníci. To byl důvod, proč i volební komise takto postupovala, protože návrh na jednoho náhradníka přišel.

Já si myslím, že doopravdy nejlépe se z pasti dostaneme, jestliže se rozhodneme, zda náhradníka budeme volit, nebo nebudeme volit.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, po tom všem, co jsem vyslechl, jsem se rozhodl, že problém ukončíme tím, že o tom nenechám hlasovat. Pokud bude někdo nesouhlasit s tímto postupem, podá námitku. V této chvíli říkám, že nevidím důvod nechávat hlasovat o náhradnících, a chystám se ukončit bod číslo 101 - volba členů správní rady. (Poslanec Hojda: Ano, v pořádku.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP