Neautorizováno !


 

(17.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

Já jsem zde mluvila např. o kostelu sv. Barbory v Kutné Hoře. Přála jsem si, aby Poslanecká sněmovna při posuzování mého pozměňovacího návrhu ke státnímu rozpočtu věnovala peníze na tuto akci, abychom zachránili kulturní dědictví neboli odkaz minulých generací.

Těžko se můžeme přít o tom, čemu máme dát přednost. Každý z nás by si přál, aby veškerý odkaz, ať se jedná o architektonické dědictví, ať se jedná o dědictví, které je uloženo v archivech či ve všech sbírkách našich muzeí, hradů, zámků, knihoven, archiven atd., měl co nejlepší péči a byl zachován. Jde pouze o to, si říci, kolik můžeme v danou chvíli reálně uvolnit peněz a jaké jsou opravdu naše priority. A toto rozhodnutí je velmi koncepčního charakteru. Je třeba, aby k tomu bylo stanovisko vlády naprosto zásadní, aby vláda byla schopna říci, jak se na tento problém dívá, jak chce zajistit i ostatní problémy, které před námi stojí.

Kdo četl včera noviny nebo poslouchal Český rozhlas, dozvěděl se o zoufalém stavu jedné z památek na Znojemsku - zámku v Uherčicích. Já jsem včera měla možnost navštívit Opavsko. Viděla jsem v Opavě budovu Slezského muzea a velmi neutěšenou situaci tamních památek.

V tuto chvíli si netroufám říci, že Poslanecká sněmovna má dostatek informací k tomu, aby zde mohla rozhodnout, že tato nová investiční akce si zaslouží onu zásadní prioritu. Nedomnívám se, že máme takový kvalifikovaný přehled o tom, jaké úkoly v této oblasti před námi stojí. Z toho důvodu mám velké pochybnosti, zda naše rozhodnutí nebude přejímat právě to, čeho se obávám, tedy drastické omezení financování ostatních projektů v oblasti kultury. Nevím, jak s tím naložit nyní. V podrobné rozpravě mi nezbude, než požádat znovu o hlasování o odročení tohoto návrhu zákona do doby, než bude znám alespoň nějaký propočet vlády, jak by v různých etapách a variantách tato investice mohla být uskutečněna.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní místopředsedkyni. Dámy a pánové, jsem si vědom toho, že zřejmě nemůžeme mít před sebou ono usnesení, které je diskutováno. Chtěl bych vám ho ocitovat, aby bylo zřetelné, o čem bude Poslanecká sněmovna, dojde-li k závěrečnému hlasování, rozhodovat: Doporučuje Ministerstvu financí a Ministerstvu kultury, aby do finančního výhledu na následující léta zařadila finanční prostředky na výše uvedenou záležitost. - Tolik materiál, který projednáváme, ke kterému by měla být vedena diskuse.

Nyní bude hovořit pan poslanec Karel Šplíchal.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, budu mluvit velmi krátce. Děkuji panu místopředsedovi, že přednesl to usnesení.

Jde mi o to, aby došlo k určité shodě. Argumentujeme starostí o další památky. Domnívám se, že toto je tak velká záležitost, ke které by mělo dojít ve společné shodě. Všichni si pamatujete, když jsme se domlouvali třeba o investicích do kampusu Masarykovy univerzity v Brně. Domnívám se, že tehdy Petr Pleva plédoval především za investici. To je jedna věc, abychom si střízlivě vyhodnotili pozice.

Druhá věc je metoda, jakým způsobem to provést. Domnívám se, že velká investice jako taková je lepší než rozdrobená. Víme ze zkušenosti, že když se chce postavit pořádná věc, za tím musí být i schopný manažer, který tu věc ukaučuje - viz hala Sazky, viz další stavby. Domnívám se, že v tomto případě Vlastimil Ježek je člověk, který by celou organizaci asi uhlídal.

Zde bych vás prosil… (Poslanec M. Svoboda mobilním telefonem fotografuje poslance Šplíchala.) Chtěl bych poděkovat Mirkovi Svobodovi, ale on stejně fotografovat neumí.

Myslím si, že bychom se měli domluvit. Usnesení říká něco o určitém výhledu. Jinak jsme ve shodě, že to měl garantovat asi nějaký silný ministr.

Děkuji vám za trpělivost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Jelikož jsem byl přímo nebo nepřímo vyzván panem kolegou Šplíchalem, tak vám, pane kolego Šplíchale, prostřednictvím pana předsedajícího odpovím.

Myslím, že je malý rozdíl mezi rozpočtem kolem pěti miliard a mezi rozpočtem kolem sto miliard korun. To je rozdíl mezi rozpočtem Ministerstva kultury a Ministerstva školství. Brněnský kampus bude stát asi zhruba tolik, co má stát nová Národní knihovna. Kampus, který byl samozřejmě z více zdrojů, také z evropských peněz, z prostředků Evropské investiční banky, rozhodně neohrozil financování vysokého školství a dalších investic do vysokého školství.

Prosím, řekněte zde závazně, když toho není schopna vaše vláda, že tato akce neohrozí financování dalších akcí v kapitole Ministerstva kultury.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Plevovi. Vystoupí pan poslanec Petr Bratský. (Hlasy žádající znovu přečíst usnesení.)

Jsem nabádán, abych přečetl ještě jednou návrh usnesení. Já jsem si to nevymyslel, jsem o to žádán.

Poslanecká sněmovna doporučuje Ministerstvu financí a Ministerstvu kultury, aby do finančního výhledu na následující léta zařadila finanční prostředky na výše uvedenou záležitost.

(Poslanec Pleva žádá faktickou poznámku.) Už jsem dal slovo panu poslanci Bratskému, omlouvám se. Jsem předsedající, možná jsem využil, možná zneužil, ale dal jsem slovo panu poslanci Bratskému. Pokud se zřekne slova a dá vám příležitost, je to možné.

 

Poslanec Petr Bratský: Rád se zřeknu slova. Zatím děkuji, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Slovo má k faktické poznámce pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, právě proto, že to usnesení známe, právě proto, že jste ho několikrát ironicky přečetl, prosím vás, abyste si ho přečetl ještě jednou - aby Ministerstvo financí a Ministerstvo kultury zařadila do svého výhledu. Ministerstvo kultury to tam zařazovat nemůže, protože to půjde na úkor jiných akcí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za faktickou poznámku. Nyní bude hovořit pan poslanec Petr Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji. Samozřejmě jsem si vědom toho, že Ministerstvo kultury má před sebou velmi těžký úkol do budoucna. Za prvé dobře víme, že neustále rok co rok klesala částka, která byla v podstatě asi poměrná, ale bylo to procento národního důchodu, které bylo uvolňováno na kulturu z jednoho procenta až na stávajících téměř půl procenta. Je to pro nás tíživé, bylo to pro nás tíživé. Mnozí to oprávněně jistě kritizovali. Ministerstvo kultury čekají i takové věci, jako je třeba oprava a rekonstrukce Národního muzea, které je v katastrofálním stavu. Toho všeho jsme si vědomi. Ale znovu bych chtěl připomenout, že zastupitelstvo hlavního města jako krajské zastupitelstvo, ale řekl bych i osvětové městské zastupitelstvo se neptalo, kde se budou shánět peníze v budoucnosti. Prostě pozemky na tuto věc na žádost připravilo.

Já jsem poslanec za hlavní město Prahu, já jsem se ztotožnil se záměrem jak Národní knihovny, tak hlavního města Prahy. Z tohoto důvodu obhajuji námět pro ta dvě ministerstva, aby se situací zabývala. Až s ním přijdou, při prvním čtení rozpočtu v září letošního roku, pokud tam uvidíme věci, které někteří kolegové zmínili, že by byl ohrožen i tak dost chabý rozpočet kulturu, budu první, kdo bude tady možná křičet a říkat: nedávejte to tam, vždyť je to nesmysl. Ale na druhou stranu usnesení říká - hledejte cestu. Jestliže cestu nebudou ministerstva hledat, jestli budeme čekat, až po volbách se zformuje nová vláda, ta teprve bude dávat své vládní priority, bude hledat zase své cesty, prosím, ministerští úředníci pracují již nyní a kterékoli další vládě mohou připravit materiál, který vláda nemusí vzít, ale může ho použít. A toto usnesení je přesně o tom - o hledání cesty.

Já jsem vždy byl pro, aby se reálné cesty hledaly. To je zároveň reálná politika. Proto jsem vás žádal a budu žádat o podporu i tohoto - a přiznávám znovu, říkám to otevřeně - proklamativního usnesení. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP