Neautorizováno !


 

(16.00 hodin)
(pokračuje Tůma)

Mezi hlavní diskutované problémy patřily sekundární dopady růstu cen energií, promítání růstu cen do mezd a působení fiskální politiky v následujícím roce. V listopadu potom byla rizika prognózy bankovní radou hodnocena jako zhruba vyrovnaná, v prosinci pak jako protiinflační a bankovní rada se rozhodla úrokové sazby nezměnit. Ani nová lednová prognóza nemění výrazněji náš pohled na vývoj ekonomiky, to je na růst hrubého domácího produktu a růst inflace. Nadále předpokládám, že i v tomto roce česká ekonomika poroste slušným tempem a inflace se bude nacházet v blízkosti bodového inflačního cíle. Předstihové indikátory vesměs naznačují pokračování rychlého růstu ekonomiky. Platí to obzvláště o průmyslové výrobě, která v lednu 2006 meziročně vzrostla o 15 %, což je velmi slušný výsledek. Zlepšil se i růst tržeb v maloobchodě.

Na konec bych se zmínil ještě o vývoji, který nesouvisí přímo již s rokem 2005, ale o výzvách, které v současné době stojí před měnovou politikou a českou ekonomikou. Zatím se zdá, že vývoj meziroční inflace a jejích složek je v souladu s lednovou prognózou, podle které by se inflace v průběhu roku 2006 měla pohybovat mírně pod hodnotou 3 %. Celkovou bilanci rizik hodnotíme stále jako mírně protiinflační, ale rizika se blíží vyrovnanosti. Od předpokladu prognózy se odchyluje zejména vývoj HDP, který je vyšší, než jsme původně předpokládali, a také kurz, který je o něco pevnější, než s kterým počítá prognóza. Jenom bych upozornil, že v dubnu budeme publikovat novou prognózu, jako každé čtvrtletí, a všechny nové aspekty budeme brát v potaz.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám děkuji, pane guvernére. Nyní požádám pana poslance Kocourka, kdyby opět vystoupil k oběma textům. (Otázka poslance Kocourka na předsedajícího mimo mikrofon.) K oběma, když jsme sloučili rozpravu, chápu to tak, že … (Připomínky.) Máte pravdu. Tak k tomu prvnímu, ano, souhlasím.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážený pane guvernére, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás v souvislosti se zprávou České národní banky o inflaci neboli měnovém vývoji z července 2005 seznámil s usnesením rozpočtového výboru č. 620, který se touto zprávou zabýval na své 47. schůzi dne 7. září 2005, kdy po úvodním slově viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera a zpravodajské zprávě poslance Kocourka a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny

1. vzal na vědomí zprávu České národní banky o inflaci neboli měnovém vývoji z července 2005,

2. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu České národní banky o inflaci (měnovém vývoji) - červenec 2005.

Jinak si myslím, že pan guvernér zde popsal vývoj v prvním pololetí roku 2005, a rozprava, která se vedla v rozpočtovém výboru, nebyla nijak konfliktní nebo zásadní tak, aby bylo nutné zde nějaký aspekt měnového vývoje v první polovině roku 2005 před Sněmovnou speciálně zdůrazňovat. Tolik má zpravodajská zpráva.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Teď bychom tedy přerušili tu zprávu o inflačním vývoji za rok 2005 a vzali bychom do rukou tu zprávu o měnovém vývoji za leden 2006, bod 149.

 

149.
Zpráva České národní banky o měnovém vývoji - leden 2006

 

Zeptám se pana guvernéra, jestli by k tomu ještě něco pověděl. Nebo už všechno řekl? (Porada poslance Kocourka s guvernérem.) Takže vystoupí ještě pan poslanec. Prosím pana poslance Kocourka k materiálu 149.

 

Poslanec Martin Kocourek: Pan guvernér ve svém vystoupení charakterizoval celý rok 2005 z pohledu měnového vývoje, takže já teď formálně jakoby k bodu 149 uvedu zpravodajskou zprávu, která se týká Zprávy České národní banky o inflaci z ledna 2006, neboli o měnovém vývoji.

Touto zprávou se rozpočtový výbor zabýval na své 50. schůzi dne 15. února 2006 a přijal usnesení č. 706, kde po úvodním slově viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera, zpravodajské zprávě poslance Kocourka a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu

1. vzal na vědomí materiál Zpráva České národní banky o inflaci - leden 2006 (o měnovém vývoji), předložený Českou národní bankou,

2. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu České národní banky o inflaci - leden 2006 (o měnovém vývoji).

Zde platí tatáž slova, která jsem uvedl při předchozí zprávě, to znamená, že rozpočtový výbor v rozpravě v podstatě diskutoval ony charakteristiky, které zde byly zmíněny panem guvernérem, nicméně opět nevznikl nějaký stěžejní bod, o kterém by bylo potřeba speciálně Poslaneckou sněmovnu informovat nebo jej zde speciálně diskutovat. Já se s oběma doporučeními rozpočtového výboru tímto přihlašuji do podrobné rozpravy, abych navrhl ona usnesení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím. Děkuji. Myslím, že teď můžeme otevřít (sloučenou) obecnou rozpravu - nebo všeobecnou rozpravu - k oběma zprávám, jak k té za rok 2005, tak k té, která je k měnovému vývoji z ledna 2006. Prosím, obecná rozprava k oběma zprávám, v této chvíli ji otevírám.

 

Pokud se nikdo do obecné rozpravy nehlásí, obecnou rozpravu končím a můžeme se vrátit zase k projednávání toho tisku - bodu 185, to je zpráva o měnovém vývoji za rok 2005, kde bych zahájil podrobnou rozpravu, a do té se přihlásil pan poslanec Kocourek.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Takže já v této sloučené podrobné rozpravě nejdříve k bodu 185 v návaznosti na mou zpravodajskou zprávu navrhuji toto usnesení Poslanecké sněmovny:

Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu České národní banky o inflaci (měnovém vývoji) - červenec 2005.

A pokud mohu, pane předsedo (souhlas), k bodu 149, to je Zpráva České národní banky o inflaci z ledna 2006, a opět v návaznosti na svou zpravodajskou zprávu navrhuji toto usnesení Poslanecké sněmovny: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu České národní banky o inflaci - leden 2006 (o měnovém vývoji)."

Tolik mé návrhy.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji za oba návrhy usnesení a ptám se, jestli se ještě někdo další hlásí do podrobné rozpravy a chce něco upřesnit nebo podat jiný návrh usnesení k těmto zprávám. Ale pokud se do podrobné rozpravy už nikdo nehlásí, tak podrobnou rozpravu ukončím.

Budeme hlasovat. Já vás svolávám a zároveň odhlašuji, neb jsem dostal návrh, abych vás odhlásil. Takže jsem vás všechny odhlásil, a kdo chce hlasovat, tak se musí znovu přihlásit. Prosím, kdo chce hlasovat, ať se znovu přihlásí. My budeme hlasovat o návrzích usnesení, které byly předneseny - nejdříve k bodu 185 a pak ke zprávě - bod 149. Prosím, všichni do sněmovny.

 

Budeme tedy nejdřív hlasovat k bodu 185 - zprávě o měnovém vývoji za rok 2005. Návrh usnesení, který jsme obdrželi, byl, že bychom měli vzít na vědomí tuto zprávu. O tomto návrhu usnesení budeme nyní hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout návrh usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 422, přítomno je zde 98 poslanců, pro hlasovalo 93, proti žádný. Takže návrh byl přijat. Tím jsme se vypořádali se zprávou za rok 2005.

 

Teď tady máme návrh usnesení, který se týká měnového vývoje - leden 2006. I tady jsme dostali návrh usnesení, ve kterém nám bylo doporučeno vzít tuto zprávu na vědomí. O tomto návrhu budeme nyní hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh usnesení k měnovému vývoji leden 2006, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Toto hlasování má pořadové číslo 423, přítomno je zde 99 poslanců, pro hlasovalo 90, proti žádný. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP