Neautorizováno !


 

(14.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Můžeme postoupit dále k bodu 159, to je 1. doplněk plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně v roce 2005, sněmovní tisk 962. Pan ministr Kühnl je na dnešní odpoledne omluven, takže tento bod také nemůžeme projednávat. Jak vidím, týká se to bohužel i dalších bodů, které patří panu ministru Kühnlovi.

O slovo se hlásí pan poslanec Vymětal. Prosím.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Pane předsedo, já bych doporučoval, abyste body, kde není přítomen předkladatel, z vlastního rozhodnutí přeřazoval rovnou na konec bloku. Není třeba o tom hlasovat. Tak jsme to dělali i v minulosti vždy. Není třeba o tom hlasovat, sám je dejte na konec.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Pokud nikdo neprotestuje, na konec bloku zpráv bychom přesunuli body 159, 160 a 161, což jsou všechno body, které by měl předkládat nepřítomný ministr Kühnl.

 

Nyní tu máme bod

 

162.
Zpráva o činnosti a hospodaření Energetického regulačního úřadu za rok 2004
/sněmovní tisk 994/

 

Tuto zprávu projednal hospodářský výbor. Usnesení výboru máme jako tisk 994/1. Tady by měl předložit informaci o jednání výboru pan poslanec Tomáš Teplík, kterého tady nevidím. Zprávu za něj asi nikdo nepřednese? (K mikrofonu přistupuje poslanec Vykydal.) Přednesete? Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivo Vykydal: Dámy a pánové, hospodářský výbor projednal Zprávu o činnosti a hospodaření Energetického regulačního úřadu za rok 2004 a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí Zprávu o činnosti a hospodaření Energetického regulačního úřadu za rok 2004."

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně. Děkuji panu poslanci Vykydalovi za přednesení příslušného usnesení. Zahajuji všeobecnou rozpravu ke Zprávě o činnosti a hospodaření Energetického regulačního úřadu za rok 2004. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Otevírám podrobnou rozpravu. Do té se také nikdo nehlásí, takže ji také končím.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, se kterým nás seznámil pan poslanec Vykydal.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí návrhu usnesení ke Zprávě o činnosti a hospodaření Energetického regulačního úřadu za rok 2004, jak nám ho doporučil hospodářský výbor? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 408. Přítomno je 78 poslanců, pro hlasovalo 36, proti nikdo. Tento návrh nebyl přijat.

 

(Probíhá kontrola hlasování, předsedající chvíli čeká.)

Přesto musím ukončit projednávání tohoto bodu, neboť jsme ho projednali a odhlasovali.

 

Dalším bodem je bod 163, který vzhledem k nepřítomnosti pana ministra Kühnla odkládám na konec bloku zpráv.

 

Dalším bodem je

 

164.
Zpráva o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2004
/sněmovní tisk 1037/

 

Žádám pana ministra Urbana, aby tento tisk 1037 uvedl.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, jedná se o standardní zprávu o vývoji malého a středního podnikání, tentokrát za rok 2004, kterou předkládám Parlamentu České republiky na základě zákona o podpoře malého a středního podnikání. Zpráva charakterizuje vývoj malého a středního podnikání na základě údajů Českého statistického úřadu. Obsahuje souhrnné informace. Do zprávy jsou zařazeny údaje o vývoji ekonomických ukazatelů malých a středních podniků v roce 2004 ve srovnání s předchozím obdobím a další záměry k podpoře malého a středního podnikání na období let 2005 - 2006.

Ve zprávě je provedeno srovnání nezaměstnanosti s výší podpory v jednotlivých regionech. Uvedené porovnání je zapracováno do příslušné tabulky, která uvádí rozsah poskytnutých podpor v jednotlivých regionech České republiky.

Z prostředků státního rozpočtu bylo na podporu podnikání v roce 2004 vynaloženo 3,9 mld. Kč. K podpoře malých a středních podnikatelů v roce 2004 významně přispělo i dalších 129 mil. Kč z prostředků Phare a 760 mil. Kč z prostředků finančního trhu. Výše podpory tak dosáhla stejně jako v roce 2003 celkem 4,8 mld. Kč.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji za úvodní slovo. Tisk projednal hospodářský výbor. Zpravodajem je pan poslanec Jaroslav Plachý. (Není přítomen.) Prosím, jestli by bylo možné podat informaci o jednání výboru.

 

Poslanec Ladislav Urban: Ano, pane předsedo. Já jsem byl požádán panem poslancem Plachým, který je nepřítomen, abych přednesl informaci o jednání a usnesení hospodářského výboru.

Hospodářský výbor měl k této zprávě některé připomínky a doporučení a nakonec přijal po vyslechnutí náměstka ministra průmyslu a obchodu České republiky Mgr. Ing. Roberta Szurmana, po zpravodajské zprávě poslance Ing. Plachého a po podrobné rozpravě usnesení. Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: 1. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí Zprávu o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2004; 2. žádá Ministerstvo průmyslu a obchodu, aby předložilo hospodářskému výboru koncepci rozvoje malého a středního podnikání do roku 2013 před jejím předložením vládě České republiky; 3. pověřuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny přednesl zprávu o výsledcích projednávání této zprávy v hospodářském výboru; 4. pověřuje předsedu, aby předložil toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny.

Tolik k usnesení hospodářského výboru.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane poslanče. To byl pan poslanec Ladislav Urban, který nám přednesl návrh usnesení výboru.

Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Všeobecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Kdo se hlásí do podrobné rozpravy? Nehlásí se nikdo. Můžeme hlasovat o návrhu usnesení, se kterým nás seznámil pan poslanec Ladislav Urban.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí návrhu usnesení, jak nám ho hospodářský výbor doporučuje, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 409. Přítomno je 76 poslanců, pro hlasovalo 40, proti 5. Návrh usnesení byl přijat. Končím bod 164.

 

Přistoupíme k bodu

 

165.
Program podpory malých a středních podnikatelů,
kteří se aktivně účastní 6. rámcového programu Evropské unie
pro výzkum a technologický vývoj v letech 2005 až 2007
/sněmovní tisk 1038/

 

Žádám pana ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana, aby nám k tomu řekl pár slov.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP