Neautorizováno !


 

(11.40 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, děkuji. Otevírám rozpravu, do které se nikdo nehlásí, a proto rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Úmluvy o přistoupení České republiky, Estonské republiky, Kyperské republiky, Lotyšské republiky, Litevské republiky, Maďarské republiky, Republiky Malta, Polské republiky, Republiky Slovinsko a Slovenské republiky k Úmluvě o zamezení dvojího zdanění v souvislosti s úpravou zisků sdružených podniků."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 350 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z 90 přítomných pro návrh 79, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu místopředsedovi vlády.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

95.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu návrh na ratifikaci Protokolu k Úmluvě
o přepravní smlouvě v mezinárodní silniční nákladní dopravě (CMR)
/sněmovní tisk 1123/ - druhé čtení

 

Prosím pana ministra Šimonovského, aby návrh uvedl.

 

Místopředseda vlády a ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Pane místopředsedo, dámy a pánové, Úmluva o přepravní smlouvě v mezinárodní silniční nákladní dopravě zboží, která má zkratku CMR, je už z roku 1956. Česká republika k ní přistoupila v roce 1974. Celá úmluva se týká problematiky odpovědnosti dopravců za škodu na nákladu v mezinárodní silniční dopravě. Tato dohoda byla novelizována dodatkem, byl sjednán dodatek k této úmluvě, který se jmenuje Protokol CMR. Tento protokol byl sjednán v roce 1978. V tomto protokolu byla snížena odpovědnost dopravců za škodu na nákladu. Naši právní předchůdci České republiky k tomuto protokolu nepřistoupili a v současné době se ukazuje, že to má velké důsledky pro naši mezinárodní kamionovou silniční dopravu. Rozdíl mezi povinnou odpovědností podle původní úmluvy a podle protokolu činí už téměř 4,5násobek. Naši dopravci jsou tedy ve velmi nerovnoprávném postavení a je zhoršena jejich konkurenceschopnost na trhu mezinárodní silniční dopravy.

Proto vás žádám o souhlas s přístupem České republiky k Protokolu CMR, a tím sjednotíme postavení českých dopravců v oblasti odpovědnosti za školu na nákladu v mezinárodní silniční dopravě s postavením zahraničních dopravců.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Usnesení zahraničního výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1123/1. Prosím zástupce zahraničního výboru, aby nám sdělil usnesení výboru. Je jím pan kolega Petr Lachnit. Prosím.

 

Poslanec Petr Lachnit: Děkuji, pane předsedající. Zahraniční výbor na své schůzi tuto materii řádně projednal a doporučil Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas k přistoupení k této smlouvě.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, rozpravu končím.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Protokolu k Úmluvě o přepravní smlouvě v mezinárodní silniční nákladní dopravě (CMR)."

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 351. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 94 poslanců pro 76, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

96.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Sedmý dodatkový protokol k Ústavě Světové poštovní unie
/sněmovní tisk 1133/ - druhé čtení

 

Návrh by měla uvést paní ministryně Bérová, kterou však nevidím. Oficiálně omluvenou ji nemám. Prosím zastupujícího místopředsedu vlády pro všechno pana kolegu Němce, aby tento návrh uvedl, jako že je určitě dobrý, prospěšný a je vhodné jej podpořit.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych uvedl tento návrh mezinárodní smlouvy ve druhém čtení. Odkazuji na přednesené úvodní slovo v prvním čtení a předpokládám, že o projednání v průběhu druhého čtení bude informovat příslušný zpravodaj.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji vám, pane ministře. Usnesení zahraničního výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1133/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj zahraničního výboru pan poslanec Břetislav Petr.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, v prvním čtení proběhla rozsáhlá diskuse k Sedmému dodatkovému protokolu jedné z nejstarších organizací na světě, k poštovní unii. V minulém roce proběhlo jednání v Bukurešti, kde česká delegace se zavázala, že příslušná opatření týkající se Ústavy Světové poštovní unie budou následně projednána jako prezidentská smlouva, a my se dostáváme v dnešním dni ke druhému čtení této smlouvy.

V krátkosti bych chtěl říci, že tato smlouva byla projednána v zahraničním výboru. Zahraniční výbor s ní vyslovil souhlas a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby tuto smlouvu schválila. Pověřuje předsedu výboru, aby předložil předsedovi Poslanecké sněmovny, za předpokladu, že ji schválíme, Protokol, a zmocňuje mne jako zpravodaje výboru, abych na této schůzi podal o průběhu jednání a projednávání této smlouvy zprávu.

To je vše.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Sedmého dodatkového protokolu k Ústavě Světové poštovní unie."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 352. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 96 poslanců pro 75, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

97.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou
a Republikou Makedonie o sociálním zabezpečení,
podepsaná ve Skopji dne 7. října 2005
/sněmovní tisk 1180/ - druhé čtení

 

Tento návrh by měl uvést z pověření vlády místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, smlouva odpovídá mezinárodním pravidlům. Je dohodnuta na běžné standardy. Tak jak byla předložena, je doporučována k ratifikaci a ke schválení. Dovolte, abych vám doporučil tuto smlouvu podpořit.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji vám, pane ministře, za vyčerpávající a vskutku detailní popis obsahu a významu této smlouvy.

Usnesení zahraničního výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1180/1. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru paní kolegyně Kateřina Konečná.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP