Neautorizováno !


 

(16.50 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Evě Dundáčkové. Nyní vystoupí pan poslanec Vávra. Další přihlášky nevidím. Pan poslanec Šplíchal.

 

Poslanec Eduard Vávra: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy a pánové, novela živnostenského zákona se zabývá centrálními registračními místy pro registraci podnikatelů, jak již bylo odůvodněno v rozpravách v prvém a druhém čtení i panem ministrem dneska, se změnou navazujících zákonů, kterými jsou: změna zákona o veřejném zdravotním pojištění, změna zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, změna zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení a změna zákona o správě daní a poplatků.

Co se ale opět stalo? V legislativním procesu byly k tomuto zákonu přidány změny dalších zákonů, jako například: o některých podmínkách v oblasti cestovního ruchu, o ochraně spotřebitele a o státní sociální podpoře. Tak se stal z novely živnostenského zákona takzavný, jak už bylo řečeno, sběrný zákon, a v rozpravě k jiné novele zákona minulý týden.

Z uvedených novel v rámci pozměňovacích návrhů bych se chtěl zastavit u novely "o některých podmínkách podnikání", který byl předložen v bodě číslo 13 hospodářského výboru. Tento pozměňovací návrh je velmi rozsáhlý a zároveň je navržen pod číslem sněmovního tisku 1183 na stávající schůzi Poslanecké sněmovny v prvním čtení, které ještě neproběhlo. Tím, že byl načten jako pozměňovací návrh v rámci novely živnostenského zákona, je znemožněno v rámci druhého čtení k tisku 1183 podávání pozměňovacích návrhů, které by určitě byly navrženy. Vlastně tedy probíhá prvé čtení návrhu zákona dle paragrafu 90 odst. 2, přičemž návrh tisku číslo 1183, o některých podmínkách v oblasti cestovního ruchu, takovou podmínku nemá.

S takovou praxí nelze souhlasit, a proto sděluji, že pokud budou přijaty novely zákonů, které jsem vyjmenoval, ODS nebude moci podpořit v závěrečném hlasování tisk číslo 1191. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vávrovi a nyní vystoupí pan poslanec Šplíchal.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, chtěl bych jenom upozornit na pozměňovací návrh Karla Kratochvíleho. Je to totiž o českých řemeslech a k nim patří a patřilo hlavně podkovářství. Chtěl bych připomenout, že při nárůstu zájemců o chov koní i nárůstu koní jako takových to řemeslo podkovářství by nám velmi chybělo. Proto bych vás prosil, abyste při třetím čtení věnovali tomuto návrhu pozornost a podpořili ho. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Karlu Šplíchalovi. To byl poslední přihlášený v rozpravě. Nikoho dalšího nevidím, rozpravu končím.

Prosím zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji vám, pane předsedající. Nejprve bych chtěl sdělit, že návrh na zamítnutí nezazněl, proto můžeme hned přistoupit k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích. A žádám vás, vážení kolegové, vážené kolegyně, abyste mi věnovali pozornost, pokud budete požadovat hlasování oddělené.

Nejprve bych doporučoval, abychom hlasovali o pozměňovacích návrzích hospodářského výboru označených A1 až A11, a to společným hlasováním. Jedná se převážně o legislativně technické úpravy textu. Potom doporučuji, abychom hlasovali samostatně o pozměňovacím návrhu A12, následně o pozměňovacím návrhu A13. Tím bychom se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy hospodářského výboru.

Potom doporučuji, abychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pana poslance Urbana, a to B1 a B2, společně. Vzhledem k tomu, že paní poslankyně Dundáčková načetla legislativně technické změny pana poslance Pospíšila, doporučuji, abychom nejprve vzali na vědomí nebo odsouhlasili, že tyto legislativně technické návrhy podporujeme, samostatným hlasováním, a potom hlasovali o pozměňovacích návrzích pana poslance Pospíšila, a to o pozměňovacích návrzích C1 až C6 a C8 společně s tím, že pozměňovací návrh C7 ani po přednesených legislativně technických změnách není hlasovatelný.

Potom bychom mohli přistoupit k pozměňovacím návrhům pana poslance Vávry označeným jako D1 až D9. Pokud pan poslanec Vávra nebude požadovat samostatné hlasování, mohli bychom hlasovat společně. Potom je na řadě pozměňovací návrh, na který upozornil pan kolega Šplíchal - pozměňovací návrh označený písmenem E pana poslance Kratochvíleho. Následuje hlasování o pozměňovacích návrzích F1 a F2 pana poslance Rafaje společným hlasováním, G1 a G2 paní poslankyně Vojtilové společným hlasováním.

Poněkud se musíme zastavit u pozměňovacích návrhů pana kolegy Hovorky, kde u jeho pozměňovacího návrhu H1 jsou dvě varianty. Doporučuji hlasování: varianta jedna jako první hlasování, varianta dvě jako druhé hlasování, a potom přikročit k pozměňovacím návrhům H2 až H4 jedním hlasováním.

Následovalo by hlasování o pozměňovacím návrhu označeném I pana poslance Býčka. Pak je na řadě paní kolegyně Dundáčková, a to zase tak, že bychom nejprve odsouhlasili její legislativně technické změny. Pokud tyto změny přijmeme, bude následovat hlasování J1 až J14. Pokud je nepřijmeme, tyto návrhy budou nehlasovatelné. Následuje hlasování označené písmenem K pana poslance Michalíka a na závěr pozměňovací návrh pana poslance Lobkowicze o zoologických zahradách.

Tím bychom skončili veškeré hlasování o pozměňovacích návrzích a mohli bychom přistoupit k hlasování jako o celku a na závěr bychom hlasovali o doprovodném usnesení, které navrhl hospodářský výbor. To je, pane předsedající, celá procedura, jak ji doporučuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Kdo má připomínky k proceduře? Pan poslanec Vávra.

 

Poslanec Eduard Vávra: Děkuji. Já bych požadoval u pozměňovacích návrhů D1, D7, ty dva odstavce, hlasování společné a potom body 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 také společně, to znamená dvojí hlasování. A u bodu G1 a G2 oddělené hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan poslanec Vávra. Dobře. Nikdo další k proceduře? (Nikdo se nehlásí.) Pan zpravodaj souhlasí s tím, co říkal kolega Vávra?

 

Poslanec Miloš Melčák: Upozorňuje mě legislativa, že u pana poslance Pospíšila jsem neuvedl ještě hlasování o bodech C9 a C10, takže o to to doplňuji.

U pana poslance Vávry, jenom si upřesním, požadoval D1 a D7 společným hlasováním, D3, 4, 5, 6 a chybí mi… (Neformální porada zpravodaje s poslancem Vávrou mimo mikrofon.)

Takže jsme si vysvětlili s panem kolegou Vávrou. Jedno hlasování bude D1 a D7 a druhé hlasování bude o zbývajících bodech jeho pozměňovacího návrhu pod písmenem D. A dále požaduje oddělené hlasování u pozměňovacích návrhů kolegyně Vojtilové označených písmenem G.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP