Neautorizováno !


 

(13.00 hodin)

Senátor Martin Mejstřík: Dámy a pánové, bylo toho hodně, co zaznělo. Vím, že jsme všichni unavení, nicméně se domnívám, že proběhlá rozprava vyžaduje komentář, zejména proto, že téma existence komunistických stran v České republice a nevyrovnání se s naší minulostí je téma, nad něž snad není pro tuto zemí důležitější. (Smích v sále.)

Pokusím se postupně vyrovnat s některými argumenty, které hovořily proti přijetí novely trestního zákona, tak jak ji předkládáme.

Paní zpravodajka zde řekla, že přece není důležitý název, jak se ta která strana jmenuje, že důležitý je obsah, důležité jsou stanovy, jejich programové prohlášení. Já budu oponovat. Stejně jako pro nás je jasné, co znamená nacistická strana, a nikdo v této zemí by se neodvážil takovou stranu zaregistrovat, byť by se proklamativně hlásila ke všem demokratickým principům, jak je moderní demokracie znají, stejně jednoznačný význam má pojem komunismus a komunistický.

Já zde použiji takový obraz, který používá občas pan dr. Tomáš Sokol: stejně jako parník na Vltavě sám o sobě nic špatného neznamená, v momentě, kdy tento parník nazvu Adolf Hitler, tak něco není v pořádku.

Dámy a pánové, nikdo z nás nemá nic proti cílům pokud možno spravedlivé sociální společnosti, ale pakliže se nazvu komunistickou stranou, u vědomí té strašlivé historie, kterou všechny komunistické strany, ale i v současnosti, mají za sebou a ty, které jsou u vlády, nadále provozují, tak nám samozřejmě musí běhat mráz po zádech. V demokratické společnosti takováto strana nemá co dělat.

Padl zde názor, že naším jediným motivem jsou emocionálně propagandistické důvody. Samozřejmě že jsou to také emocionální důvody. Tváří v tvář těm 80 nebo 100 milionům lidí, dámy a pánové, přece nemůžeme zůstat chladnými. Já vím, že 80 nebo 100 milionů lidí je číslo, které si nikdo z nás nedokáže představit. Ale zkusme to. Máme-li standardní rodinu dejme tomu o pěti členech, tak je to 20 milionů rodin. Představte si každý svoji rodinu. Ve vás to, dámy a pánové z KSČM, nevzbuzuje žádné emoce? 80 až 100 milionů lidských obětí má na svědomí ideologie, ke které vy se hlásíte a kterou se opovažujete v této Sněmovně obhajovat. To, co má být dokazováno, zde padlo, je argumentem. My nepotřebujeme nic dokazovat. To jsou zjevné pravdy. Historické pravdy.

Samozřejmě zde několikrát padl odkaz na ochranu lidských práv a svobod, mezinárodního práva apod. Tomu se budu věnovat v závěru.

Jeden z argumentů, který často padá, je nevhodnost srovnání nacismu a komunismu, protože komunisté samozřejmě byli první, kteří bojovali proti nacistům, komunisté přinesli největší oběti v boji proti nacismu. Dámy a pánové, jednak to není pravda, to jsme poslouchali 40 let a není to pravda; komunisté nepřinesli největší oběti, alespoň ne v této zemi. Ale hlavně si uvědomme, proč komunisté bojovali proti nacismu. Pan místopředseda Exner zde hovořil v poslední řeči o tom, abychom si uvědomili, že to byl nacismus, který rozpoutal druhou světovou válku. Ano, byl to nacismus, pravda. Kdo pomohl nacistům k moci? Kdo zlikvidoval Výmarskou republiku? Byli to komunisté ruku v ruce s nacisty. Posléze, když zlikvidovali demokratickou Výmarskou republiku, jedna obluda, jedna nestvůra, začala požírat druhou. To znamená - ano, nacisté začali pronásledovat komunisty. To ovšem Stalinovi nebránilo v tom, aby s Hitlerem uzavřel pakt o neútočení a aby si rozdělili Polsko. Ruku v ruce.

Čeští komunisté odmítali bojovat až do doby napadení Sovětského svazu proti nacistům. Vojáci, kteří byť nemuseli, utekli do našich zahraničních jednotek, do roku 1940 odmítali bojovat. Pánové a dámy, myslíte, že zde lžu? Není toto zjevná historická pravda? Co jim poslal Stalin z Moskvy? Nebudeme bojovat proti našim soudruhům, německým dělníkům v uniformách wehrmachtu.

Byly zde několikrát také opakovány důvody osobní zapšklosti, toho, že jsme neúspěšní, nedostudovaní atd. Proboha, na jakou úroveň jsme to klesli, dámy a pánové?

KSČM má demokratický program a stanovy. Já vám přečtu pár řádek z oficiální analýzy, nebo úvod do analýzy příčin a důsledků 17. listopadu 1989. Je to oficiální dokument Komunistické strany Čech a Moravy, který není podepsán, nicméně v tomto dokumentu se píše: "Považujeme období socialismu za období, které přes všechny nedostatky patří k nejlepším stránkám historie českého a slovenského lidu." A dále: "Takzvaný sametový listopad nebyl revolucí. Stal se pouhým mocenským převratem, který v naší zemi umožnil restauraci kapitalismu. Byl to počátek hluboké kontrarevoluce." To jsou vaše oficiální dokumenty, dámy a pánové z KSČM.

Bývalý předseda KSČM pan Grebeníček hovořil o tom, že současná strana KSČM je demokratickou stranou, patří do naší soustavy politických stran. Ať nám tedy vysvětlí, proč se tato strana nadále hlásí ke Stalinovi, k jedné z nejstrašlivějších postav 20. století, proč se hlásí ke Klementu Gottwaldovi, který rozpoutal teror v padesátých letech. Jak je možné, že členové a představitelé této strany se nedokáží ve svých skutcích distancovat od těchto dvou postav, alespoň od nich? Vždyť jste se, dámy a pánové, nedohodli ani v Evropském parlamentu, abyste prokázali vůli distancovat se od Stalina.

Paní poslankyně Páralová zde připomněla, a já jsem neslyšel, že by někdo zpochybnil tato čísla, co znamenal nástup komunistů k moci. Řeknu jenom tři z nich a to jsou slova pro voliče: 35 tisíc rolníků, 15 tisíc živnostníků, 16 tisíc lidí popraveno, tamti byli uvězněni. To je komunismus v praxi.

Bylo zde argumentováno, že puč v roce 1948 nebyl pučem, že to bylo převzetí moci ústavní cestou. Co tedy znamenaly Lidové milice v ulicích, co znamenali poradci NKVD na ministerstvech, které komunistická strana měla pod svou gescí? Co znamenaly obsazené továrny? Co znamenaly tábory lidu v ulicích? Co znamenaly zbraně v rukou komunistů? Toto bylo převzetí moci ústavní cestou?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP