Neautorizováno !


 

(12.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní má slovo pan poslanec Josef Janeček. S faktickou poznámkou ještě předtím pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Nemyslím, že k této věci, paní předsedající, můžeme říci něco nového. To, co tady pan Janeček teď říkal, jen opakuje argumenty, které už užil předtím.

Jenom bych připomněl jednu věc. Ve vztahu k minulosti nesmíme zapomenout, že představitelé lidové strany byli ve všech vládách včetně vlád do listopadu 1989. Po listopadu chyběli jedině ve vládě, která byla spojena s opoziční smlouvou. Takže ani KDU-ČSL se nemůže zbavit své odpovědnosti za to, jak se vyvíjel náš život v minulých 40 letech, mám na mysli za komunistického režimu. A když pan kolega Janeček s takovým despektem mluví i o tom, že v rámci tehdejší doby nebyly žádné demokratizační snahy, a zlehčuje tak to, co bylo v celém světě středem obdivu, mám na mysli Pražské jaro, tak bych jim připomněl, že oni se také mohou hlásit k tomu, že v té době přijali velmi zajímavé argumenty, kterými se hlásili k celému demokratizačnímu procesu té doby. Myslím, že i Česká strana lidová, tehdy možná Československá strana lidová, má své určité světlé stránky, a je mi líto, že na ně zapomíná.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní tedy pan poslanec Josef Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Je pravda, že Československá strana lidová má své zkušenosti, např. popravený poslanec Broj, ve vězení utlučený komunistickými vyšetřovateli, ve vězení utlučený poslanec Sochorec atd. Ale já toto téma nebudu otevírat, protože si myslím, že to není předmětem diskuse.

To, co jsem tady říkal, to byly věci, které vznikly po diskusích s lidmi z Konfederace politických vězňů. Jsou to lidé, kteří mají osobní zkušenosti s tím, jak s nimi bylo v komunistických koncentrácích zacházeno. Oni to prožili na své vlastní kůži. A velká část z nich prošla oběma režimy. Zjistili jednu věc: že oba režimy měly jeden cíl - zlikvidovat demokracii. A jim je zvláštní, že se v demokratické společnosti setkávají s těmi, kteří jejich spolubojovníky v mírové době posílali na smrt, a to velmi tyranským způsobem, a ptají se: Toto jsou skutečně stejní hrdinové, jako jsme byli my? Jsou to titíž lidé, kteří měli ty samé ideály jako my, když od prvopočátku…? A já bych mohl citovat pana prokurátora Vaše, který hrdě prohlašoval, že od roku 1945 dodržoval jenom ty zákony, které vyhovovaly komunistické straně a Sovětskému svazu, na ostatní nebral zřetel. Čili se ptám: Chceme skutečně tvrdit, že tito lidé bojovali za demokracii a chtěli ji ochraňovat, anebo měli jiné cíle a proti těm cílům, pokud je měli, se velmi, abych tak řekl, kdybych citoval jednoho z těch politických vězňů, tak se proti těmto cílům velmi bestiálním způsobem postavili?

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní má slovo pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, pan poslanec Janeček vystupuje opakovaně, a chtěl bych také položit jednu otázku, na kterou by bylo dobře, kdyby zkusil odpovědět.

I kdyby všechno, co říká, byla pravda, jako že v té předchozí diskusi mnoho věcí bylo nejméně zpochybněno, proč navrhuje znovu něco, co snad historie už dávno překonala, a sice jakýsi plošný kolektivní trest bez posouzení konkrétní viny osob, kterých by se to konkrétně týkalo. Podle jeho návrhu stačí to, aby určitá osoba, byť po jakkoli krátkou dobu, byla studentem v návrhu jmenované vysoké školy nebo aby v rozporu s československými zákony organizovala politické strany uvnitř armády, za což za normálních okolností je v podstatě ve srovnání s mnohými jinými činy bagatelní trest; proč tedy chce, aby všichni tito lidé bez ohledu na celý jejich život a jakékoli skutky byli podle jeho návrhu zákona takto plošně potrestáni?

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má nyní pan poslanec Josef Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Děkuji za tu otázku. Myslím, že se mi zdá přiměřená a korektní.

Jak jistě víte, už v zákoně 255/1946 Sb. se říká, že nikoli každý, kdo se účastnil odboje, nabude statutu odbojáře. Je tam spousta podmínek, které ten člověk musí splnit. Jednou z těch vylučujících podmínek je, že se jedná o osobu protidemokratickou. Já bych chtěl říci, že po těch šestnácti letech, když se podíváme zpět, můžeme říci něco, na co jistě může být KSČM hrdá - že v této zemi prakticky žádný komunistický zločinec nebyl potrestán.

Tento návrh zákona nenavrhuje nikoho potrestat. Tento návrh zákona pouze říká, že ti, kteří své spolubojovníky, já říkám, i fyzicky likvidovali, tak těmto lidem se přestává děkovat.

To, co říkal kolega o tom plošném výčtu. Víte, ono je to složité. My máme velmi zajímavý pohled na historii. Před časem jsem zde předkládal návrh zákona, který měl odškodnit lidi odvlečené do komunistických gulagů. Víte, že o naprosté většině z nich se nikdo nikdy nedoví. Víte, že naprostá většina z nich tam zmizela bez jakékoli stopy. A hle, co si prosadil tento prokomunistický parlament! On si prosadil to, že toto odškodnění, protože na té osobě byl spáchán jeden z mezinárodních zločinů, ty osoby byly z území suverénního státu odvlečeny, aniž by o to kdokoli požádal, aniž by je kdokoli odsoudil, a byly odvlečeny, popraveny a zlikvidovány na území cizí mocnosti, a náš parlament řekl: ano, pokud ty osoby byly členy nějaké organizace a jsou tam i vyjmenovány, tak je to v pořádku. Čili vynesl kolektivní trest. Já jsem vždycky stoupencem toho, jestliže někdo něco provedl, aby za to byl potrestán. Tady tento prokomunistický parlament přišel s touto kolektivní podobou v době demokracie.

Já si myslím, že ti lidé, pokud tento parlament schválil tyto bez soudu vynesené tresty smrti, je to samozřejmě jeho pravomoc a je to nešťastné, ale já se domnívám, že lidé by za to, co provedli, měli být potrestáni a za to, co neprovedli a byla jim učiněna újma, tak za to by měli být odškodněni. Ale tento návrh zákona se netýká ani jedné kategorie. Tento zákon nikoho netrestá, nikoho neodškodňuje. Pouze říká, že jestliže někdo pošlapal onen cíl, o kterém hovoříte, že jeho cílem to bylo, to je budovat demokracii, tak pokud ho pošlapal i takovým způsobem, že své spolubojovníky naprosto bestiálním způsobem likvidoval, tak tento parlament by se mohl vzchopit alespoň k tomu, že by těmto lidem přestal děkovat jako ochráncům demokracie.

To je všechno, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Ještě znovu pan poslanec Václav Exner.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP