Neautorizováno !


 

(11.00 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Pan poslanec Lobkowicz jako další přihlášený do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Jaroslav Lobkowicz: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, při projednávání minulého zákona kolega Vymětal se zmínil o tom, že používáme zákony pro vše a že už chybí jenom zoologická zahrada. Já bych si dovolil dát malý pozměňovací návrh týkající se zoologických zahrad. (Smích v sále.) Týká se to zákona č. 162 z 18. dubna 2003. Je to jen docela malá změna.

V § 2 Základní pojmy pod odst. 2 písm. e) navrhuji vyhodit slovo "bezplatně".

Je to zařízení pro chov a držení volně žijících živočichů, které chová méně než 20 druhů volně žijících savců a ptáků, přičemž tyto živočichy vystavuje veřejnosti bezplatně - a toto "bezplatně" bych chtěl vyhodit - a to především za účelem výchovy nebo poučení veřejnosti tím, že poskytuje informace o vystavených druzích, jejich přírodních stanovištích a úloze v ekosystémech.

Děkuji za pochopení. Jedná se tedy jen o vyhození slova "bezplatně".

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdyby se toho býval byl dočkal pan kolega Vymětal. Škoda, že tady není.

Chci se zeptat, kdo se dále přidá k této - nevím, jak to nazvat, zda legislativní smršti, či nějak jinak. Nicméně v tuto chvíli pan ministr Urban, po něm pan zpravodaj.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, říkal mi tady mimo mikrofon pan ministr financí Sobotka, jak by se to mohlo nazvat, že je to takový záchranný člun pro všechny možné návrhy, protože zákonů v Poslanecké sněmovně do konce tohoto funkčního volebního období již moc projednáváno nebude. Je to tedy takový záchranný vlečný člun pro různé nápady a myšlenky. No tak dobře, já myslím, že si s tím dokážeme poradit.

Já jsem nedávno byl osloven a ta myšlenka, která mi byla sdělována, šla tím směrem, že příliš často novelizujeme živnostenský zákon, že příliš často místo abychom ho zjednodušovali, ho děláme složitějším. Já jsem se rozhodl udělat si nepolitickou analýzu od 1. 1. 1993, kolikrát se novelizoval a proč se tak stalo. Všechny vlády od té doby iniciovaly novelu zhruba v deseti případech, novelizace proběhla více než šedesátkrát. Padesátkrát byla novelizace vyvolána kreativitou Parlamentu České republiky, a v mnoha případech kreativita nevedla ke zjednodušení, ale naopak ke komplikacím v živnostenském zákoně.

Já bych si samozřejmě přál, aby tento zákon byl stabilní, aby vyjadřoval určitou rovnost příležitostí pro všechny cechy, pro všechna řemesla, pro všechny činnosti, aby nepůsobil jako zákon, kde se vypořádává konkurence mezi sebou. Myslím si, že takový zákon se podařilo v průběhu těch let vypracovat. Jestli máme mít nějakou snahu, tak je to snaha o zjednodušování. Podpořím téměř každý návrh, který tady zazněl a který půjde směrem ke zjednodušení živnostenského zákona, pokud to nebude v rozporu s jinými zákony, s evropskými směrnicemi či cosi podobného. Budu ale mít velký problém s tím, abych podporoval takové pozměňovací návrhy, které naopak živnostenský zákon dělají složitějším. Takové návrhy tady zazněly. Zazněly od všech politických subjektů, resp. jejich zástupců.

Přátelé, dámy a pánové, až bude znovu zaznívat kritika, že živnostenský zákon je znovu novelizován a že je zase složitější, tak prosím, abyste se při té příležitosti zamysleli, proč se tak stalo, abych to řekl diplomaticky.

Zazněl tady návrh, který mě docela inspiroval, od pana poslance Pospíšila. Jestli jsem mu správně rozuměl, tak on navrhuje, aby fyzické osoby při ukončení živnosti nemusely mít dobrozdání od finančního úřadu o bezdlužnosti, neboť automaticky z jiného zákona ručí svojí osobou. V zásadě to považuji za zjednodušení a docela bych s tím mohl souhlasit, ale jen za předpokladu, že to není obdoba návrhu pana poslance Bendy, to znamená, že to není návrh novely, který bude umožňovat podvodníkům, aby se ztratili v pralese.

Poslední poznámka. Přátelé, abyste viděli, jak jsem neskutečně vstřícný a konstruktivní - paní poslankyně Dundáčková předložila pozměňovací návrhy, které se netýkají novely živnostenského zákona, ale říkala, že se za to omlouvá. Já tu omluvu přijímám.

Ještě jednu technickou poznámku. Já bych rád využil možnosti § 95 odst. 1 jednacího řádu, a to tak, aby lhůta mezi druhým a třetím čtením, tedy mezi rozdáním pozměňovacích návrhů a hlasováním ve třetím čtení, byla zkrácena na 48 hodin.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Nikoho nevidím. Podrobnou rozpravu končím. - Omlouvám se, neviděla jsem pana zpravodaje. Podrobnou rozpravu tedy nekončím, až po jeho vystoupení.

 

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji, paní předsedající. Přestože mi připadlo pořadové číslo 13 v této rozpravě, dovolím si znovu přečíst usnesení, které doporučil hospodářský výbor, aby nedošlo ke sporům, jestli toto usnesení bylo, nebo nebylo v podrobné rozpravě.

Hospodářský výbor doporučuje usnesení v tomto znění: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby s Hospodářskou komorou České republiky provedla přehodnocení jednotlivých druhů živností a jejich zařazení podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, tzv. živnostenský zákon, ve znění pozdějších předpisů."

Děkuji vám, paní předsedající, za udělení slova.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní tedy snad skutečně mohu ukončit podrobnou rozpravu a můžeme přistoupit k hlasování. Pokud jsem správně sledovala rozpravu, myslím si, že budeme hlasovat jen o jednom návrhu, a to návrhu pana ministra na zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

Já se pokusím zavolat do sálu všechny, kteří budou chtít o tomto návrhu hlasovat. Prosím všechny, aby se přihlásili, protože jsem vás odhlásila.

 

Budeme hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP