(17.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. S další faktickou poznámkou pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, podle všech průzkumů renomovaných agentur by tehdy vyhlášené referendum dopadlo zcela jednoznačně. V české části České a Slovenské Federativní Republiky by dopadlo: ne rozdělení, ve slovenské části České a Slovenské Federativní Republiky by dopadlo jednoznačně: ano pro rozdělení.

Chtěl bych se zeptat kolegů nalevo, co by udělali. Poslali by na Slovensko tanky? (Oživení v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka Petra Plevy. S další faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Já chápu, dámy a pánové, že to je bolavé téma, nicméně bych chtěl poprosit paní předsedající, aby vedla řečníky podle jednacího řádu k věci, protože tady projednáváme novelu zákona o důchodovém pojištění. Prosím, aby se i k této záležitosti všichni vyjadřovali, nikoliv k záležitosti, která má souvislost sice, ale souvislost vzdálenou. Děkuji. To už stejně nikdo nedá zpátky.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Určitě jste myslel, abych vedla k pořádku všechny, protože všichni, kteří zatím mluvili, myslím až na paní poslankyni Vojtilovou, měli potřebu se k tomuto tématu vyjádřit. A věřte, že je velmi obtížné rozhodovat, jak moc ještě mluví poslanec k věci, kdy ta souvislost ještě je akceptovatelná a kdy není.

Prosím, s další faktickou poznámkou pan poslanec Kopecký.

 

Poslanec Robert Kopecký: Paní předsedající, dámy a pánové, já bych jen velice krátce rád reagoval na kolegu Plevu. Když hovoří o těch tancích, nebyli to Slováci, kdo o tom hovořil, ale bylo to tenkrát vystoupení dnes již zesnulého Václava Bendy, který řekl: Jestliže na Slovensku vyhraje levice, pošleme tam vojsko. A to je pravda!

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Hlásí se někdo dále do rozpravy? S řádnou přihláškou pan poslanec Grebeníček.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Dámy a pánové, já jsem s velkým zájmem sledoval ty, kteří následovali po mně, jestli chcete, teď jsem v jiné roli, můžu říct předřečníci.

Chci znovu opakovat, že návrh je o tom, kdy posuzujeme slovenské důchody, které se vztahují na občany České republiky. Přestože tady došlo k jistému manévru a politickému střetu ve věci rozdělení České a Slovenské Federativní Republiky, mně neuniklo to, co řekl Petr Pleva, že on chápe oprávněný požadavek několika tisícovek našich spoluobčanů. A já si myslím, že bychom to měli dát opět do popředí.

Proč jsem se osmělil v této věci? Protože jsem několikrát interpeloval předsedu vlády, příslušné ministry, kteří mají sociální otázky na starosti, ale měl jsem tu čest přijímat delegaci slovenských kolegů v čele s prezidentem, stávajícím prezidentem Slovenské republiky, i je tento problém zaujal, i oni hledají cesty, jak společně tento problém řešit. Pokusme se tento problém řešit a některé věci si nechme do volební kampaně. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Zeptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Nevidím takovou přihlášku, rozpravu končím.

Nebyly předneseny žádné návrhy, o nichž by bylo možno nyní hlasovat, tím myslím návrh na vrácení či zamítnutí, budeme se tedy věnovat, pokud to bude možné, návrhům na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Paní poslankyně Vojtilová navrhuje přikázání ústavněprávnímu výboru. Má někdo další návrh na přikázání? Není takový návrh. Nejprve tedy budeme hlasovat o návrhu na přikázání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 702. Táži se, kdo je pro, abychom přikázali tento návrh k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 702, přítomno 97, pro 65, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

(Navrhovatel odchází od stolku zpravodajů.) Ale ještě je před námi, pane poslanče, hlasování o jednom přikázání. Teď se budeme věnovat návrhu na přikázání ústavněprávnímu výboru.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 703 a táži se, kdo je pro, aby tento návrh projednával také výbor ústavněprávní. Kdo je proti?

Hlasování číslo 703, přítomno 97, pro 34, proti 6. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji tedy, že návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Ještě se hlásí o slovo pan navrhovatel, pan poslanec Zralý.

 

Poslanec Antonín Zralý: Já v tomto momentě prosím Sněmovnu, zda by mohla přijmout tu situaci, že by se zkrátil termín pro projednávání ve výborech o 30 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, je mi velmi líto, ale tento návrh měl zaznít v rozpravě. Ráda bych vám vyhověla, ráda bych o tomto návrhu dala hlasovat, ale nelze. Končí projednávání bodu číslo…

Pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Já v tom případě, paní předsedající, dávám návrh na znovuotevření rozpravy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já myslím, že jste teď osvědčil smysl pro humor, protože pohledem do lavic vlády je jasné, jak asi tento váš návrh může dopadnout. (Ve vládních lavicích nesedí žádný ministr.) Hlasováním si nejsem jista, jestli můžeme rozhodnout tento návrh. (Z pléna: Můžeme!)

 

Dobře. Nechám hlasovat o tom, že znovu otevíráme rozpravu k bodu číslo 79, sněmovnímu tisku 986.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 704. Ptám se, kdo je pro, abychom znovu otevřeli rozpravu. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 704, přítomno 98, pro 60, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Prosím, pane poslanče, abyste nyní přednesl svůj návrh.

 

Poslanec Antonín Zralý: Vážená paní místopředsedkyně, já si dovolím opravdu ještě několik slov, a to ve vztahu, (?) které zde byly proneseny. Rozhodně bych nedal přednost takovému rozdělení republiky, jako bylo uvedeno v příkladech pana poslance Plevy. Ale rozhodně by to bylo ještě kultivovanější, kdyby to bylo rozděleno prostřednictvím referenda, tak jak zde naznačil pan poslanec Beneš. Jestliže tady zaznělo něco, že to referendum by dopadlo tak, jak dopadlo, tak hovoříme o něčem, co nelze v žádném případě dokázat.

A nyní k mému návrhu, to znamená, aby se tato novela projednávala o 30 dnů ve zkráceném termínu do výborů.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Čili navrhujete zkrátit lhůtu k projednání ve výboru o 30 dnů.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 705, které zahajuji, a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 705, přítomno 99, pro 48, proti 3. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP