(18.00 hodin)

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, chci vaším prostřednictvím sdělit následující věci panu poslanci Krákorovi. Je sice krásné, že chcete garantovat platy lékařů, a nikdo z nás si nepřeje, aby lékaři byli placeni špatně. Vy ovšem nikterak negarantujete příjmy zdravotnickým zařízením. Garantujete pouze platy, a z toho vzniká ztráta, jak už se ukázalo během vašeho hospodaření. Řekněte tady občanům, kdo a z čeho tuto ztrátu zaplatí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan ministr zdravotnictví David Rath s faktickou poznámkou, pak pan poslanec Miroslav Kalousek také s faktickou poznámkou. Poté, pokud nebude žádná jiná faktická, pan kolega Nečas s řádnou přihláškou do rozpravy. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Pane předsedající, dámy a pánové, já skutečně bych nikdy nevěřil a nechápu, proč Občanská demokratická strana z tak vážné věci dělá téměř kabaret. Myslím si, že bychom se skutečně měli vrátit k meritu věci a bavit se o konkrétních záležitostech.

Chtěl bych upozornit pana poslance Langera prostřednictvím předsedajícího, že já skutečně nejsem posedlý ODS, ale mám nepříjemný pocit, že ODS je posedlá mojí osobou, a nedovedu si to vysvětlit jiným způsobem, než že je to způsobeno skutečně tím, že vám nějakým způsobem vadím při tom, že vám komplikuji obchody. Já chápu, že vám by se líbilo nemocnice zprivatizovat. Já tomu rozumím, je to i logické. Uvědomte si a trošku se nad sebou zamyslete, že zájem jednotlivce, byť vašich přátel či lidí z vaší strany, by neměl být nadřazen zájmu většiny, zájmu občanů, zájmu pacientů. Prostě přemýšlejte o tom chvilku, třeba nejste úplně všichni ztraceni a nejste všichni v objetí mýtu, že se člověk musí postarat jen sám o sebe a tržní hospodářství je o tom, utrhnout si pro sebe co nejvíce. Proto já vám asi tolik vadím, protože ukazuji na to, že jsou to vaši lidé, kteří mají z IZIP, z VZP za 180 milionů tento rok, jsou to vaši kolegové, jsou to vaši lidé, kteří krouží kolem nemocnic a přemýšlejí, jak je zprivatizovat, byl to váš hejtman Bendl, který loni v létě vypsal soutěž na prodej a pronájem 11 nemocnic. Pravděpodobně proto ne já vámi, ale vy mojí osobou.

Ještě pár poznámek. Na vašem místě bych moc neoperoval s oblíbeností nebo neoblíbeností politiků mezi občany, protože já se o ty příčky dělím s asi třemi vašimi významnými politiky, mimochodem panem Langerem a panem Topolánkem, a ti nedělají nic. Já to mám alespoň za to, že se snažím dělat pořádek v resortu, kde ten pořádek není valný. Ano, jistě, dělám řadu nepopulárních věcí. Za to je logické, že mě řada lidí nemusí mít ráda. Ale já něco dělám. Vy neděláte nic, a jste stejně neoblíbení. (Smích v sále, potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Nyní s faktickou poznámkou pan kolega Kalousek, poté pan kolega Pleva, pak kolega Mencl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, se stručnou faktickou poznámkou na vystoupení pana kolegy Krákory k pojmu znárodnění. Nicméně předtím mi dovolte vyslovit obdiv ministru zdravotnictví za jeho lingvistickou obratnost, že slovo chaos dokáže zaměnit za slovo pořádek. To skutečně obdivuji. (Smích a potlesk.)

Pan poslanec Krákora se tady bránil termínu znárodnění, ale já si spolu s ním myslím, že ten termín není na místě. Termín znárodnění je vyvlastnění. Tady nikdo nevyvlastňuje majetek, nikomu jinému ho nepřevádí, pouze ukončuje přístup k veřejným zdrojům, jejichž příjmy jsou mandatorně povinné.

Dovolte mi malou historickou paralelu. Na konci roku 1939 protektorátní vláda schválila nařízení, podle kterého nemocenská pokladna nesměla proplácet lékařské výkony v ordinacích židovských pacientů. Ty ordinace nevyvlastnila, neznárodnila, ale naprosto dokonale je zlikvidovala tím, že k nim průměrný pojištěnec neměl přístup, bez ohledu na to, že ty ordinace poskytovaly kvalitní a dostupnou lékařskou péči. Ta paralela je úplně stejná: Bez ohledu na to, že tedy celá řada zařízení nabízí kvalitní a dostupnou lékařskou péči, a pokud se nepodřídí diktátu, který nesleduje kvalitu a dostupnost, který sleduje pouze právní formu, nebude do tohoto zařízení mít pojištěnec volný přístup. Není to znárodnění, ale je to stejně totalitní praktika a vychází to z naprosto stejného myšlení, z jakého vycházejí veškeré totalitní ideologie.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl kolega Kalousek. Nyní s faktickou poznámkou kolega Pleva, poté s faktickou poznámkou kolega Mencl, potom pan kolega Říman. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, pan ministr Rath svou dojemnou snahou o příjmy ostatních mě snad přesvědčí o tom, abych zde podpořil návrh zákona o majetkových přiznáních, abychom se také dozvěděli, z jakých příjmů a jak legálně nabyl svůj mnohamilionový majetek pan ministr Rath.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji velice panu kolegovi Plevovi za jeho vystoupení. S faktickou poznámkou pan ministr David Rath, pak pan kolega Mencl. - Dovolím si vzít pana kolegu Plevu za slovo, až budeme projednávat ve druhém a třetím čtení tento zákon.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Děkuji. Já doufám, že pan poslanec Pleva skutečně takový zákon podpoří, protože kdyby četl noviny, pokud se číst naučil, tak by věděl, že já už jsem opakovaně vysvětloval původ svého majetku. Současně by se také mohl zeptat kolegů v Senátu, kde jsem já na rozdíl od vás už dávno přiznal veškerý majetek, i ten, který se vůbec přiznávat nemusel. Takže prosím, abyste si zjistil všechny údaje, než začnete vyprávět o těchto věcech.

Pana předsedu Kalouska bych rád poprosil, aby nepoužíval, skutečně vážně nepoužíval, takovéto příměry, protože to jsou příliš vážné věci na to, abychom to brali na lehkou váhu. Dávat tyto věci do souvislosti je skutečně minimálně velmi nevkusné, velmi nevkusné.

Chtěl bych mu ještě vzkázat, že já si určitě nepletu chaos s pořádkem, jen asi vy neznáte sémantický obsah těchto slov.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan kolega Mencl s faktickou poznámkou, poté kolega Říman, poté kolega Křeček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji. Pan ministr se skromností sobě vlastní přepustil své poslední místo dalším několika kolegům. Já ho chci ujistit, že skromnost není na místě, on je výrazně poslední, a prosím, aby skutečně toto místo se ctí nesl. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan kolega Říman, poté pan kolega Křeček s faktickými poznámkami. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Říman: Děkuji. Možná, že o původech různých majetků by toho v této Sněmovně mohla hodně povědět doktorka Klimovičová, ale to není předmětem mé faktické poznámky.

Já, jakkoliv jsem pln úcty k názorům pana kolegy Kalouska, tak já nemohu souhlasit s jeho názorem, že se nejedná o znárodnění. Jedná se o jistou formu znárodnění, která tady není vůbec nová, která tady už byla, kterou s úspěchem požívali v padesátých letech komunisté a nyní po roce 2000 ji s úspěchem hodlá používat dr. Rath, Česká strana sociálně demokratická a opět komunisté.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP