(16.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane poslanče, já vás nerada přerušuji, ale prosím naléhavě všechny kolegy, aby se věnovali projednávání tohoto bodu. Mně se nechce vás jednotlivě vyjmenovávat. Prosím tedy, abyste zasedali do svých lavic, anebo opustili jednací místnost.

Ještě jednou - pana poslance Zgarbu prosím. (Poznámky z pléna, aby předsedající jmenovala poslance, kteří ruší, i z pravé části sálu.)

Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, paní místopředsedkyně. Čili kromě toho, že zákon je nepochybně v rozporu s Ústavou České republiky, je navíc nepochybně v rozporu se zdravým rozumem. Zhorší kvalitu, zhorší kontrolu veřejnosti nad penězi ve zdravotnictví. Likviduje pluralitu zdravotních pojišťoven, jejichž existence ztrácí v oblasti lůžkové péče zcela smysl. Dojde ke zvýšení nákladů, omezení odpovědnosti a k posílení korupce. Zákon je nepochybně v rozporu se zájmem pacientů i lékařů. Plošně zhoršuje dostupnost nemocniční péče. Polovinu nemocnic zestátní a ostatním prakticky ze dne na den odřízne přístup k prostředkům ze zdravotního pojištění, a tím je likviduje. Povede k rušení lůžek, jednotlivých oddělení a k zavírání celých nemocnic. Tento zákon posouvá české zdravotnictví o více než 15 let zpátky.

Znárodněním nemocnic to začíná, ambulantní péčí, lékárnami to bude pokračovat bezprostředně, živnosti, statky a továrny budou podle tohoto vzoru nepochybně pokračovat poté. Známý citát o tom, že si nikdo nemůže být jist majetkem ani životem, dokud zasedá parlament, který jsem dosud vnímal jako nadsázku, se v tomto případě stává jasnou realitou.

Dámy a pánové, prosím vás o podporu návrhu na zamítnutí. Děkuji. (Část poslanců ODS tleská.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Mám zde ještě přihlášku od paní poslankyně Šojdrové - písemnou. Samozřejmě pokud chce pan zpravodaj vystoupit přednostně, má právo. Ale dává přednost paní kolegyni Šojdrové. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážené paní místopředsedkyně, vážení páni ministři, kolegyně a kolegové, dovolte, abych ve třetím čtení vystoupila s návrhem na stažení svých pozměňovacích návrhů, které jsou uvedeny pod písmenem N. Týkají se zařazení dvou nemocnic do přílohy k zákonu. Důvodem je nesouhlas zřizovatelů. Jedná se o dvě církevní nemocnice ve Zlínském kraji, které již dnes fungují naprosto na neziskové bázi, protože žádný zisk neprodukují, a i kdyby ho měly, je jejich posláním léčit a starat se o své pacienty, takže veškerý zisk by byl reinvestován, a to aniž by to musely podle zákona takto dělat. Tuto důvěru tyto nemocnice mají od obcí, protože ty jim pomáhají ve financování zdravotnické péče příspěvky.

Pro tyto nemocnice je naprosto nepřijatelný návrh, který máme nyní projednávat, ale je pro ně naopak velmi přijatelný návrh, se kterým vystoupil pan poslanec Vladimír Říha. Tento komplexní pozměňovací návrh dává zřizovatelům možnost takové neziskové formy, ke které by přistoupily dobrovolně a která jim umožňuje rozhodnout o způsobu odměňování. Tato forma, kterou nabízí návrh pana kolegy poslance Říhy, ponechává zřizovateli autonomní vliv na své zařízení. Ministerstvo je pro takto koncipovanou nemocnici partnerem, odborným garantem, a nikoliv jen řídícím orgánem. Proto také podporuji návrh pana kolegy Říhy.

Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych prostřednictvím paní předsedající položila předkladatelům komplexního pozměňovacího návrhu stejnou otázku, kterou jsem dostala já od asistenta pana ministra. Ten se mě zeptal: Paní poslankyně, máte souhlas zřizovatelů se zařazením všech nemocnic uvedených v příloze, které navrhujete? Samozřejmě, že jeho otázka byla na místě. Já stejnou otázku kladu navrhovatelům komplexního pozměňovacího návrhu, kteří navrhují 136 nemocnic zařadit jako neziskové ústavní zdravotnické veřejné zařízení. Já se ptám kolegů předkladatelů: Kolegové, máte písemný souhlas k tomu, aby tato zařízení byla do přílohy zařazena?

Já musím říci, že můj návrh na stažení dvou nemocnic, tak jak jsem ho předložila, je právě dán tím, že po diskusi se zřizovateli těchto nemocnic tito zřizovatelé došli k závěru, že nesouhlasí s tím, aby v této fázi do sítě takto koncipovaných veřejných neziskových zdravotnických zařízení byli zařazeni. Já se domnívám, že je na místě, aby kolegové předkladatelé řekli, zda oni souhlas se zařazením mají. Já si myslím, že totéž platí i pro všechny kolegy a kolegyně, kteří dodatečně ve druhém čtení načetli své návrhy na zařazení dalších nemocnic do tohoto seznamu.

Stejně tak bychom si měli uvědomit, že budeme totiž hlasovat o transformaci X zařízení, která zde byla načtena, ale která prostě neznáme. Jako příklad bych uvedla návrh kolegy Svobody - návrh na s.r.o. EGK v Praze nebo zařízení VITA v Duchcově, které mají být zařazeny jako neziskové zdravotnické zařízení, v této chvíli jsou to s.r.o., a já se vás ptám, kolegyně a kolegové, až budete o těchto zařízeních hlasovat, co o nich víte, jestli s plnou odpovědností souhlasíte s tím, aby tato zařízení vykonávala zdravotní péči podle tohoto zákona. Zda jste rozhodnuti hlasovat o těchto návrzích, aniž byste znali, jaké důsledky vlastně schválený návrh bude mít. Myslím si, že to je přesný doklad o tom, jak celý zákon bude vypadat. Nikdo z nás netuší jeho důsledky.

Já si dovedu představit, že takový proces schvalování s omezenými informacemi je možné podpořit v situaci nějaké krize. Ale přeci mi předkladatelé ani pan ministr Rath nechtějí tvrdit, že naše zdravotnictví je v tak hluboké krizi. Po osmi letech jeho předchůdců!

Já tady nechci nikoho kritizovat, ale byli to jeho předchůdci, kteří souhlasili s převodem nemocnic na nové zřizovatele s neomezenou možností organizačně právní formy. Já tady nechci vyvolávat žádnou atmosféru krize, ale já si také nepřeji, aby zde taková atmosféra byla vyvolávána a pod její rouškou se konal proces, kterým Ministerstvo zdravotnictví získá neomezenou moc a místo veřejné služby se zde bude realizovat státní zdravotnická organizace s pobočkami ve městech a krajích. Bohužel.

Prosím tedy, aby předkladatelé komplexního pozměňovacího návrhu odpověděli na moji otázku, zda mají souhlas s převodem na novou organizačně právní formu u všech svých 136 navrhovaných zdravotnických zařízení.

Děkuji za pozornost. (Poslanci KDU-ČSL a ODS tleskají.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, paní poslankyně. Já věřím, že navrhovatelé, které tady zastupuje pan poslanec Krákora, slyšeli tuto vaši otázku a že na ni budou posléze schopni odpovědět.

Žádám nyní o slovo pana poslance Janečka.

Oznamuji, že pan poslanec Vnouček má náhradní kartu č. 2.

Prosím tedy pana zpravodaje o slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP