(15.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 638, které zahajuji, a táži se, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí tohoto zákona. (Ministr Škromach: Nedoporučuji.) Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 638, přítomno 158, pro 40, proti 83. Návrh nebyl přijat.

 

A můžeme se tedy zabývat hlasováním o pozměňovacích návrzích. Já nejprve požádám zpravodaje, aby nás seznámil s příštím postupem hlasování.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Děkuji, paní místopředsedkyně, ale napřed bych požádal, abychom hlasovali o stažení pozměňovacích návrhů, o které požádali oba dva předkladatelé.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já myslím, že můžeme dočíst celou proceduru. Vrátíme se tedy k hlasování o stažených návrzích.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Dobře. Pokud budou staženy nebo pokud Sněmovna přijme svým rozhodnutím stažení těchto dvou návrhů…

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, dobře. Já jsem tomu rozuměla, tomu vašemu návrhu, že bude lepší hlasovat nejprve o stažení, abychom měli pak jednodušší proceduru. Dobře.

 

Budeme tedy hlasovat nejprve o návrhu pana poslance Vnoučka, který stahuje svůj návrh pod písmenem B.

Zeptám se Sněmovny v hlasování s pořadovým číslem 639 kdo souhlasí s tímto stažením. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 639, přítomno 158, pro 110, proti 9. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu pana poslance Břetislava Petra, který stahuje svůj návrh pod písmenem C.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 640. Ptám se, kdo souhlasí. Kdo je proti?

Hlasování číslo 640, přítomno 158, pro 128, proti 4. Tento návrh byl přijat.

 

Tím jsme vyřešili tuto otázku. Nyní tedy prosím o přednesení hlasovací procedury.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Ano, děkuji. Čili moje role se velmi zjednodušila a máme k hlasování pouze pozměňovací návrhy uvedené ve sněmovním tisku 1155/2 pod písmenem A. Jsou to pozměňovací návrhy výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, a to čísla A1 až 13. Návrh procedury je takový, že v prvním hlasování bychom rozhodli o pozměňovacích návrzích A1 až A2 a A4 až A13. Ve druhém hlasování samostatně o pozměňovacím návrhu A3. Poté kdy by byly odhlasovány všechny pozměňovací návrhy, následovalo by hlasování o návrhu zákona jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Má někdo námitku proti tomuto navrženému postupu? Nevidím ji, ale přesto prosím, abychom si odsouhlasili tuto proceduru.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 641. Ptám se, kdo souhlasí. Kdo je proti?

Hlasování číslo 641, přítomno 159, pro 135, proti nikdo. Proceduru jsme si schválili a já prosím o první návrh.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Prvním hlasováním je hlasování o pozměňovacích návrzích A1, A2 a A4 až A13. Stanovisko souhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím stanoviska. (Ministr: Doporučuji.)

 

Zahajuji hlasování 642. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 642, přítomno 160, pro 137, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Nyní odhlasujeme pozměňovací návrh uvedený pod písmenem A3. Stanovisko neutrální. (Ministr: Doporučuji.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování číslo 643. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 643, přítomno 162, pro 116, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Mám za to, že jsme odhlasovali všechny pozměňovací návrhy týkající se tohoto návrhu zákona a že můžeme o návrhu zákona hlasovat jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Přistoupíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu nejprve návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy, podle sněmovního tisku 1155, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování pořadové… Prosím stanoviska ještě? (Zpravodaj: Nesouhlas. Ministr: Doporučuji.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 644. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 644, přítomno 163, pro 115, proti 39. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu místopředsedovi i panu zpravodaji.

 

Je před námi bod číslo

 

153.
Návrh poslanců Jaroslava Krákory, Vojtěcha Filipa, Pavla Kováčika,
Michaely Šojdrové, Vladimíra Říhy, Svatopluka Karáska, Eduarda Zemana
a dalších na vydání zákona o veřejných neziskových ústavních
zdravotnických zařízeních a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 810/ - třetí čtení

 

U stolku zpravodajů zasedli za navrhovatele pan poslanec Jaroslav Krákora, zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pan poslanec Josef Janeček. Pozměňovací návrhy nám byly rozdány jako sněmovní tisk 810/8.

Otevírám rozpravu. Mám do ní jednu písemnou přihlášku, a to od pana poslance Petra Tluchoře, který má slovo. Prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové, dlouho jsem si myslel, že návrh zákona o veřejných zdravotnických neziskových ústavních zařízeních, který je v tak ostrém a jednoznačném rozporu s potřebami českého zdravotnictví, je pouhou rafinovanou diskreditační kampaní namířenou proti jejím předkladatelům. Bohužel tomu tak prý není, i když někteří se té nálepky již těžko budou zbavovat.

Zákon, pro který se někteří chystáte hlasovat, našim nemocnicím neumožní ani proměnu v samosprávné veřejné instituce evropského typu, ani z nich neudělá neziskové nemocnice na americký způsob, ale pouze obnoví státní zdravotnictví. Jediným - a tvrdím, že zamýšleným - efektem je přesun veškerých rozhodovacích pravomocí o tomto ohromném balíku peněz do rukou Davida Ratha a jeho figurek.

Co tedy zákon přináší? Zákon je nepochybně v rozporu s Ústavou České republiky. Prolamuje vlastnická práva, vyvlastňuje soukromé a ostatní nestátní nemocnice. Nemocnice bez ohledu na majitele budou řízeny z ministerstva. Ministerstvo zdravotnictví stanoví nejen spádová území, ale i obory v nemocnici, počty lůžek, počty lékařů a nelékařů, druhy a počty přístrojů a rozsah poskytované péče. Vlastník ztrácí vliv na chod nemocnice a na oplátku získává atraktivní příležitost platit její dluhy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP