(14.50 hodin)
(pokračuje Vymětal)

A sice proto, že jsou věci, které je možné soudit samosoudcem, ale jsou věci, které je třeba řešit senátem, zejména věcné spory průmyslového práva. Takže u tohoto problému nechám zřejmě na rozhodnutí Poslanecké sněmovny, i když budu mít mírně negativní stanovisko.

Dalším pozměňovacím návrhem je pozměňovací návrh pod označením B1 pana poslance Koudelky, kdy by se mělo podle jeho pozměňovacího návrhu soustředit rozhodování ve věcech průmyslového vlastnictví u soudu v Brně a v Praze. Původní návrh hospodářského výboru je, aby to bylo v Praze. Sám jsem přesvědčen o tom, že bude lepší, když bude agenda soustředěna u jednoho soudu, neboť jde o speciální věci. Lze očekávat, že zhruba 80 % těchto věcí by se soudilo v Praze a jen 20 % v Brně. Nedomnívám se, že by to měl být tak závažný důvod, aby tam vzniklo speciální pracoviště pro tyto záležitosti.

Dále bych chtěl uvést možná jako reakci na pana poslance Plachého, že u pozměňovacího návrhu A7 hospodářského výboru, což je novela autorského zákona, budu doporučovat, abych zjednodušil proceduru, abychom pro tento pozměňovací návrh hlasovali zvlášť a nehlasovali pro něj, protože toto znění bylo schváleno v novele autorského zákona dnes v prvním bodě ve třetím čtení. Není možné mít stejné znění ve dvou zákonech.

To je myslím vše, co jsem chtěl říci.

Pardon, omlouvám se. Zapomněl jsem přečíst legislativně technické opravy, které je třeba načíst, jak jsme je připravili ve spolupráci s legislativním odborem.

Dámy a pánové, navrhuji, aby v pozměňovacích návrzích pod písmeny A1, § 7 odstavec 1 i 2, a v pozměňovacím návrhu D3 se mezi text "účinnosti" a "tohoto zákona" doplnila slova "§ 6 a § 8". Bude to znít "účinnosti § 6 a § 8 tohoto zákona".

Obdobně je třeba upravit pozměňovací návrh pod písmenem E3, text § 16 Účinnost zákona, který by zněl: Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení s výjimkou § 6 a § 8 v části druhé a třetí, které nabývají účinnosti dnem 1. 1. 2008. - Doplnění paragrafů je nutné, aby vlastní účinnost logicky navazovala na jednotlivé části zákona. Doplňuji, datum že je třeba vypsat slovem, je tam gramatická úprava z množného čísla na jednotné číslo.

Poslední legislativně technickou opravou je, že v pozměňovacím návrhu uvedeném pod písmenem D3 § 7 odstavec 2 se slova "na úkor tohoto" nahrazují slovy "na úkor toho". Jedná se o tiskovou chybu při přepisu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane kolego. Hlásí se ještě někdo do rozpravy k tomu, aby mohl přednést případné legislativně technické úpravy či gramatické úpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím.

Můžeme přistoupit k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích, jak je máme v příslušném tisku uvedeny. Prosím pana zpravodaje, aby nám navrhl postup hlasování a posléze spolu s panem místopředsedou vlády zaujal stanovisko k jednotlivým návrhům. Prosím nejprve proceduru.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dámy a pánové, navrhuji, abychom nejdříve odhlasovali legislativně technické úpravy, které byly předneseny ve třetím čtení. Potom bychom hlasovali v bloku pozměňovacích návrhů k usnesení hospodářského výboru, které se týkají původního vládního návrhu, to znamená podle požadavku pana poslance Plachého A1 zvláště, potom A5 zvláště. Dále bychom hlasovali pozměňovací návrh D1, D2 a D3. Pokud by byl schválen, bylo by nehlasovatelné E1 a E2 a A1 § 7. Kdyby nebylo schváleno, hlasovali bychom samozřejmě o pozměňovacím návrhu E1 a E2. Dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu D4. Pokud by byl schválený, je nehlasovatelný E3. Dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu B1 bez číslovky 7. To by byly všechny tyto pozměňovací návrhy.

Potom bychom hlasovali o usnesení hospodářského výboru pod písmenem A bez A7, ve znění schválených pozměňovacích návrhů. Následovaly by pozměňovací návrhy nesouvisející s původním vládním návrhem, to znamená A7, což je autorský zákon, a C1, což je školský zákon. Potom bychom mohli hlasovat o zákonu jako celku.

To je celá procedura, paní předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Má někdo námitky proti této proceduře nebo ji chce doplnit? Nejsou žádné námitky, proto prosím, aby Poslanecká sněmovna hlasováním rozhodla o tom, že se budeme touto procedurou řídit.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 590. Kdo souhlasí s navrženou procedurou k tomuto bodu? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 590 přítomno 157, pro 128, proti nikdo. Proceduru jsme schválili.

 

Prosím pana zpravodaje, aby přednesl první návrh.

 

Poslanec Karel Vymětal: V prvním kroku bychom schválili legislativně technické úpravy přednesené ve druhém čtení. Doporučuji. (Ministr doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 591 přítomno 157, pro 137, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu A1. Doporučuji. (Ministr doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 592 přítomno 158, pro 101, proti 36. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A5. Doporučuji. (Ministr doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 593 z přítomných 158 pro 103, proti 38. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu D1. Nedoporučuji. (Ministr nedoporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 594 z přítomných 159 pro 38, proti 71. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu D2. Stanovisko neutrální, spíše negativní. (Ministr: Nechávám na uvážení a svědomí jednotlivých poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 595 z přítomných 158 pro 37, proti 34. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu D3. Doporučuji. (Ministr doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 596 přítomno 158, pro 132, proti 1. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP