(14.40 hodin)
(pokračuje Paukrtová)

Skutečně v Senátu debata neprobíhala příliš o podstatě elektronického mýta, ale zabývali jsme se především § 17, o kterém tady již byla řeč, tj. vypořádáním pozemků pod -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, paní senátorko. Já prosím všechny kolegyně a všechny kolegy, aby se věnovali bodu, který projednáváme, aby neřešili nic jiného, a pokud chtějí řešit něco jiného, aby to řešili jinde, a ne v této jednací síni.

 

Senátorka Soňa Paukrtová: Zabývali jsme se řešením věcných břemen a shledali jsme, že vlastně tady se zavádí poněkud speciální postup a navíc že tento návrh zákona nabude účinnosti k 1. lednu roku 2007 právě tak jako novela stavebního zákona, v jehož doprovodném zákoně je ten § 17 také řešen. Čili podle názoru Senátu zmiňovaný § 17, tak jak jej máme v zákonu o pozemních komunikacích, bude stejně řešen jiným způsobem v novele stavebního zákona, resp. v zákoně doprovodném. Z tohoto důvodu Senát příslušné ustanovení vypustil.

Pak je tam ještě jeden poměrně nezávažný pozměňovací návrh a dále legislativně technická úprava.

Já bych, dámy a pánové, jako zástupce Senátu vás chtěla poprosit o podporu senátní verze tohoto zákona, ale řekla bych, že daleko důležitější, ba téměř nejdůležitější na vašem nadcházejícím hlasování je to, aby skutečně bylo možné, aby elektronické mýtné mohlo býti spuštěno tak, jak je představa Ministerstva dopravy, to znamená, aby tato ustanovení mohla vstoupit v platnost k 1. 7. letošnímu roku, aby konečně na našich silnicích, jak všichni doufáme, to bylo řešeno tak, abychom mohli zlepšit dopravu a získat i finanční prostředky do oprav komunikací. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní senátorko. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Takovou přihlášku nevidím, rozpravu končím.

Přistoupíme tedy k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 1052/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 1052/4."

 

O tomto návrhu rozhodneme nyní, a to v hlasování s pořadovým číslem 588, které zahajuji. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 588. Bylo přítomno 149, pro 57, proti 39. Tento návrh nebyl přijat.

 

Budeme hlasovat znovu, tentokrát podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance. Kvorum, jestli se dívám dobře, už je správně nastaveno, a proto mohu přednést návrh usnesení.

"Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 1052/3."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 589. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 589 skončilo. Přítomno 156. Pro 108, proti 9. Tento návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že jsem návrh zákona přijali, a to v původní verzi, tak jak jej postoupila Poslanecká sněmovna.

 

Tím končí projednávání tohoto bodu. Děkuji panu místopředsedovi vlády i paní senátorce.

 

Můžeme přistoupit k dalšímu bodu, druhému pevně zařazenému bodu dnešního odpoledne. Tímto bodem je bod číslo

 

142.
Vládní návrh zákona o vymáhání práv z průmyslového vlastnictví
a o změně zákonů na ochranu průmyslového vlastnictví
(zákon o vymáhání práv z průmyslového vlastnictví)
/sněmovní tisk 1110/ - třetí čtení

 

Prosím tedy, aby u stolku zpravodajů zaujal své místo pan ministr průmyslu a obchodu Milan Urban - ale pravděpodobně, jestli rozumím dobře gestikulaci, jej zastoupí místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Dále vítám u stolku zpravodajů zpravodaje hospodářského výboru pana poslance Karla Vymětala. Pozměňovací návrhy jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1110/2.

Otevírám rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se tedy, zda se někdo hlásí do rozpravy z místa. První, jehož přihlášku registruji, je pan místopředseda vlády Zdeněk Škromach. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte, abych v zastoupení pana ministra Urbana jenom krátce na úvod uvedl k tomuto zákonu - zákon o vymáhání práv z průmyslového vlastnictví. Nebudu opakovat to, co k němu již bylo řečeno v prvním a druhém čtení. Jeho přijetím se podaří České republice implementovat do vnitřního právního prostředí principy prosaditelnosti práv z duševního vlastnictví tak, jak to členským státům Evropské unie předepisuje směrnice číslo 2004/48/ES Evropského parlamentu a Rady, o vymáhání práv z duševního vlastnictví. Věřím, že přijetím navržené úpravy bude úkol České republiky provést směrnici naplněn.

Ke zpřesnění návrhu zákona přispěli převážně poslanci hospodářského výboru. A zejména tady pan ministr vyzdvihuje práci pana zpravodaje Karla Vymětala a mám mu zprostředkovat jeho dík za odvedenou práci.

K jednotlivým pozměňovacím návrhům se potom vyjádřím při hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy ve třetím čtení. První pan poslanec Jaroslav Plachý. Prosím. Po něm bude mluvit pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, i když zatím nebyla načtena procedura hlasování, přesto bych měl prosbu na pana zpravodaje, aby v usnesení hospodářského výboru nechal zvlášť hlasovat o pozměňovacích návrzích A1, A5 a A7. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Prosím nyní pana poslance Karla Vymětala, jehož přihlášku jsem též registrovala. Prosím.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Já samozřejmě akceptuji to, co zde navrhoval pan poslanec Plachý. Není problém to zahrnout do procedury.

K pozměňovacím návrhům, které byly předneseny, bych řekl několik slov. U pozměňovacího návrhu D1, kdy jde o odstranění označení druhé části, jsme spolu s panem předkladatelem přesvědčeni o tom, protože se to týká soudnictví, že by to mělo zůstat označeno jako druhá část. Takže tady já sám budu zaujímat stanovisko, že nesouhlasím s tímto pozměňovacím návrhem.

U pozměňovacího návrhu D2, který se týká rozhodování soudů ve věcech průmyslového vlastnictví, se odstraňuje pozměňovací návrh hospodářského výboru, který zavádí rozhodování soudu v senátu. Pan ministr spravedlnosti jako poslanec navrhl zrušení tohoto ustanovení. Pravda je, že v této věci je možné stanovisko trošku komplikované.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP