(17.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Pan poslanec Marek Benda, poté pan poslanec Petr Bratský.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, já myslím, že nemůžeme jednat v tuto chvíli, chybějí nám příslušní členové vlády podle jednacího řádu. Chápu, že pan ministr Rath sem nemusí, také nikdy nikam zvolen nebyl, takže je tam dosazen z vůle vládní strany, ale alespoň pan místopředseda Škromach by tady sedět opravdu měl. Nebo některý jiný místopředseda vlády. Ale některý z nich tady sedět musí. (Místopředseda vlády Škromach vchází do sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já se domnívám, že váš problém byl tímto vyřešen. Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí pan Zdeněk Škromach má slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, já se omlouvám pánům poslancům a poslankyním, kterým jsem tady chyběl, ale i místopředseda vlády má určité fyziologické potřeby. (Veselost. Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: A nyní pan poslanec Petr Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Paní místopředsedkyně, milé kolegyně, vážení kolegové, my potřeby pana místopředsedy vlády pochopitelně chápeme. Já osobně nechápu - když jsem minule interpeloval pana ministra a nebyl tady, vyzval jsem ho veřejně při té interpelaci, aby příště byl slušnější k této Sněmovně, tak když jsem se vracel před chvílí do sálu a viděl jsem ho ještě s panem předsedou vlády Paroubkem postávat u televizních kamer, myslel jsem si, že šel do sebe, že přece jen dnes tady zůstane, byť to není jeho povinnost, ale minimálně slušnost vůči lidem, kteří si s ním korespondují a chtějí odpověď na některé otázky. A protože to jsou odpovědi důležité, tak si ti lidé, kteří s ním korespondují, myslí - a jsou to také zástupci občanů - že pan ministr najde v sobě sílu a veřejně odpoví. Bohužel jsem se opět už podruhé zklamal a myslím si, že třeba i potřetí, podesáté, po já nevím kolikáté můžeme být klamáni dál.

Ale slušné to rozhodně není, a proto mi dovolte, abych vaším prostřednictvím panu ministrovi vzkázal: Pane ministře, styďte se!

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy k tomuto bodu. Nikoli, nikoho teď skutečně již nevidím, rozpravu končím.

Pan poslanec Miloslav Kučera navrhl, aby Poslanecká sněmovna vyslovila nesouhlas s odpovědí ministra zdravotnictví na jeho písemnou interpelaci. Já se pokusím přivolat ty, kteří jsou v předsálí, a zároveň vás všechny odhlásím. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými kartami.

Prosím přicházející, aby se zaregistrovali svými registračními kartami, všechny jsem vás odhlásila. Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Miloslava Kučery, který navrhuje, aby Poslanecká sněmovna vyslovila nesouhlas s odpovědí ministra zdravotnictví na jeho písemnou interpelaci.

Ještě je nás málo. Prosím, abyste se přihlásili všichni, kteří zde sedíte.

Všechny jsem vás odhlásila, prosím, abyste se zaregistrovali.

Hlasování, pokud budeme usnášeníschopní, zahájím v 17.44 hodin.

Takže ani ve lhůtě, kterou jsem vyhlásila, nepřišlo, respektive se nepřihlásilo… (Poznámka z pléna.) Mám informaci, že naši další kolegové jsou na cestě, takže ještě chvilku počkáme a hlasování zahájím v 17.45.

Prosím všechny kolegy, aby se přihlásili svými kartami, všechny jsem vás před chvílí odhlásila. Prosím, abyste se přihlásili kartami.

Myslím, že přes všechny moje výzvy se nepodaří hlasovat o usnesení, které bylo předneseno, a mně v tuto chvíli nezbývá, než abych přerušila tento bod s tím, že hlasovat o návrhu usnesení budeme zítra na začátku našeho jednání, tedy v 9 hodin, takže přerušuji tento bod.

Kolegyně a kolegové, dala jsem vám na počátku interpelací špatnou informaci. Budeme mít na pořadu ještě jednu odpověď na písemnou interpelaci, takže prosím, zůstaňte.

Pan poslanec Mencl se hlásí zřejmě s nějakým procedurálním problémem.

 

Poslanec Václav Mencl: Paní předsedající, já myslím, že dosavadní průběh této schůze prokázal, že za prvé se vláda o průběh této schůze již nadále nezajímá, pan ministr Rath se vůbec neobtěžoval -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, pokud nemáte na mysli podat nějaký návrh, tak vám nemůžu dát slovo, poněvadž neprobíhá rozprava.

 

Poslanec Václav Mencl: To mám na mysli, ale chci ho zdůvodnit, paní předsedající. Dělám to v zastoupení klubu, takže chci zdůvodnit návrh, který podám.

Za druhé nejsme usnášeníschopní a z tohoto důvodu žádám o přerušení pro poradu našeho klubu do 19 hodin. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Pavel Kováčik ještě předtím, než vyhovím žádosti poslaneckého klubu ODS.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, dámy a pánové, já bych rád upozornil, že počet přítomných poslanců v této sněmovně bohatě převyšuje ono číslo 61, které teď momentálně je na té tabuli. Vnímám to jako obstrukci. Myslím si, že jsme tady od toho, abychom pracovali. Podívají-li se vaše oči, paní předsedající, i vaše, kolegyně a kolegové, na levou stranu sněmovny, jsme tady všichni.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Václav Mencl jako zastupující místopředseda klubu ODS.

 

Poslanec Václav Mencl: Já myslím, že průběh předchozího bodu jasně prokázal, kdo zde provádí obstrukci. Obstrukci zde provádí vláda, pan ministr Rath a další ministři, kteří se neobtěžovali dostavit k interpelacím. Děkuji. (Poslanci ODS tleskají.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ministr práce a sociálních věcí a místopředseda vlády pan Zdeněk Škromach.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážení páni poslanci, paní poslankyně, operativně jsem zjišťoval, jak to vypadá s panem ministrem Rathem. Dostal jsem od něj SMS, ve které uvádí, že je řádně omluven, ale zřejmě ta omluva uvázla na výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Snad. Je momentálně, v tuto chvíli, v rozhlase, kde má interview, takže se omlouvá, ale určitě na přednesené interpelace odpoví. To je přímo zpráva od pana ministra Ratha.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP