(Jednání pokračovalo ve 12.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v projednávání přerušeného bodu číslo 67.

Já zde vítám jako vždy šaramantního senátora Milana Balabána a uděluji mu slovo.

 

Senátor Milan Balabán: Pane předsedající, kolegyně, kolegové, jestli dovolíte, já budu v případě tohoto tisku velice stručný.

Za prvé myslím, že velice dobře znáte jeho obsah, protože vychází z toho, co bylo projednáváno u vás v Poslanecké sněmovně, jestli se nemýlím, vloni zhruba v únoru. Naše přesvědčení v Senátu bylo, že to byla velice dobrá norma, která byla připravena politicky průřezově, a proto snad byla přijatelná, a že možná snad spíše okamžitá politická situace, která byla, zabránila tomu, aby vstoupila v život, a spadla pod stůl. Proto jsme ji v podstatě přijali. Nepopírali jsme nikdy autorství tohoto materiálu zde z Poslanecké sněmovny s tím, že jsme v tomto materiálu udělali zhruba čtyři změny, o kterých se domníváme, že nejsou na překážku tomu materiálu a neměnily původní zásadní smysl.

Ten první byla technická spíše záležitost, změna názvu. To další už pak byla problematika poněkud složitější a udělali jsme to vědomě po určité diskusi s vašimi zástupci a týkalo se to problematiky oddělených věřitelů. A udělali jsme taky zásah v oblasti neúčinnosti a odporovatelnosti právních úkonů v § 15. To jsme považovali za velmi důležité. Samozřejmě z toho vyplývala i úprava přechodných ustanovení.

Takže toť vše. Na druhou stranu já jsem si velice dobře vědom toho, že v tuto chvíli na vaší schůzi je v projednávání ve třetím čtení insolvenční zákon, a z toho titulu a z pohledu racionality myslím, že není nutné, abych cokoliv dodával, protože dovedeme asi dopředu predikovat další vývoj. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane senátore. Prosím, aby se nyní slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, my při projednávání tohoto tisku stojíme před dvěma problémy. Ten jeden zmínil pan zástupce navrhovatelů, a sice že souběžně s tím je projednávána v Poslanecké sněmovně novela takzvaného rekodifikačního zákona, týkajícího se insolvence. Ten druhý, technický problém spočívá v tom, že Senát v dobré snaze pomoci praxi a řešení, v naléhavé potřebě řešit některé otázky týkající se úpadku a způsobu řešení v České republice, navrhl, abychom tento tisk schválili podle § 90 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, takzvaně v prvním čtení. My se budeme muset i s tímto vypořádat.

Já bych ráda teď přece jen přednesla krátkou zpravodajskou řeč, ale avizuji, že zároveň po přednesení této zpravodajské řeči navrhnu, aby projednávání tohoto bodu bylo přerušeno, a to do doby skončení třetího čtení vládního návrhu zákona o insolvenci. Odůvodním teď, dovolíte-li, krátce svůj postup.

Senátní tisk, který jsme obdrželi a který má číslo tisku 977 Poslanecké sněmovny, nikoliv už tedy Senátu, reagoval na naléhavou potřebu praxe, která vznikla v období, kdy odborná veřejnost nenalézala východisko pro přípravu rekodifikace úpadkového práva. V té době bylo poukazováno zejména na nezbytnost harmonizace základních zákonů - občanského zákoníku, obchodního zákoníku, trestního zákona, a dovolte, abych zmínila i další předpisy s tím související, zejména správu daní a předpisů (poplatků?). Tehdy potřebná harmonizace vedla k rozhodnutí odsunout předložení návrhu zákona o úpadku. My dnes ale stojíme před jeho schvalování ve třetím čtení.

Tento tisk si troufal odstranit ty nejhorší problémy, které zatím stále ještě platí, proto o nich mluvím, a to je nedostatečná úprava pravomoci věřitelů a věřitelského výboru ve vztahu ke správci konkursní podstaty, nevyhovující úprava jmenování a odvolávání správce, jeho kompetence a odpovědnosti, nedostatečné pravomoci věřitelů ve vztahu ke zpeněžování majetku z konkursní podstaty, absence právní úpravy práva odděleného věřitele na uspokojení pohledávky až do výše 96 %, absence právní úpravy postavení takzvaných nekonkursních věřitelů a uspokojování jejich pohledávek, nevhodná právní úprava odpovědnosti osob uvedených v § 9d při souběhu konkursu a exekuce. V neposlední řadě pak skutečnost, že procesní pravidla, podle nichž se postupuje v úpadkovém řízení, jsou dosud příliš strohá a vyžadují vysokou míru výkladů. Neúměrná je stále ještě také délka trvání úpadkového řízení.

Já to všechno zmiňuji proto, abych vás poprosila o podporu svého návrhu na přerušení projednávání tohoto tisku, a to z onoho důvodu, že my dnes sice s určitou dávkou pravděpodobnosti můžeme předpokládat, jak skončí projednávání vládního návrhu, ale nemůžeme to tvrdit s jistotou. A pro případ, že bychom se nevypořádali s vládním návrhem takzvané rekodifikace úpadkového práva, přerušíme-li projednávání tohoto bodu, zůstane nám k dispozici tisk, který se snaží reagovat na potřeby praxe.

Dovolím si zde ještě zmínit, že bohužel vládní návrh zákona o insolvenci, který jsme zde projednávali, nereaguje zcela podrobně a potřebně na všechny souvislosti s konkursním řízením související, a to zejména v oblasti správy daní a poplatků. Poslanecká sněmovna se s tímto faktem do budoucnosti bude muset v každém případě vypořádat. Prosím vás proto o podporu tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji za úvodní informaci. Otevírám rozpravu a s přivřením všech očí dávám slovo panu kolegu Kováčikovi, neboť zazněl procedurální návrh, o kterém bychom měli hlasovat bez rozpravy.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já vám děkuji, pane předsedající. On to je také vlastně procedurální návrh a myslím si, že by měl zaznít ještě před hlasováním nebo před jakýmkoliv dalším hlasování.

Já jménem dvou poslaneckých klubů podávám veto proti projednávání tohoto zákona podle § 90 odst. 2.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Hm, ano. Výborně. A v tuto chvíli bychom měli stát před hlasováním o návrhu přerušit projednávání a odročit jeho projednávání do projednání bodu číslo 145, což je insolvenční zákon, tisk 1120, třetí čtení.

Odhlásil jsem vás. Prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 316. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 100 poslankyň a poslanců pro návrh 96, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu senátoru Balabánovi. Myslím, že díky nám měl příjemnou procházku po Malé Straně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP