(9.50 hodin)
(pokračuje Tlustý)

A je naprosto prokázáno, že transakce v hodnotě 11 miliard převáděných za jednu korunu byla nejen jednou z variant, jak říká pan ministr, ale byla dokonce tou hlavní, ministrem financí prosazovanou.

V normálních státech by důkazy o tom, že pan ministr financí se snažil celou záležitost vyřešit konstatováním, že neexistovala, stačily k jeho rezignaci. Pan ministr je totiž na základě právě ocitovaných jeho výroků z médií starých jeden týden a včerejšího vystoupení zde v Poslanecké sněmovně lhář. A já už napříště budu titulovat pana ministra "lhář ministr financí Sobotka". (Ohlasy ze sálu.)

Paní poslankyně, to je strašné, ale pro vašeho ministra financí. To jsem nebyl já, kdo ho nutil, aby říkal, že žádná z těchto variant nepočítala, že se nic takového nepřipravovalo, že to neexistovalo. Vážená kolegyně a vážení kolegové, to říkal na svá ústa váš pan ministr, a pokud se vám to nelíbí, vyřiďte si to s ním.

Já tady konstatuji, že včera bylo prokázáno - a opakuji, že jednání vedl, zápisy jsou pravé, transakce byla připravována a jejím cílem, a to opakuji zejména pro pana ministra tentokrát vnitra a Policii České republiky, byla připravovaná transakce, při které český stát měl být připraven o miliardy. To je v tuto chvíli dokázáno. Připraven o miliardy! Že se to kolegům ze sociální demokracie nelíbí, chápu. (Ohlasy z lavic ČSSD.) Vám se nelíbí, že se o loupeži a zločinu… (Námitky ze sálu.) Kde se vzaly?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Prosím pěkně, dámy a pánové, nepokřikujte na pana poslance Tlustého, určitě budete mít příležitost, pokud se přihlásíte do rozpravy, vystoupit, tak aby vám mohla naslouchat celá Sněmovna. Děkuji.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Já vím, že to všechno zní možná až humorně. Ono bylo humorné, když váš bývalý kolega Kraus pravil, že se v Africe podepsal proto, že je to tam zvykové právo. To jsme si také přečetli. Pak se ukázalo, že v kolonce Director, tak pravil, že to byl omyl, pak se ukázalo, že tam poslal 50 tisíc dolarů - a hle, už tu není mezi námi! Takže prosím, sledujte citáty, které tady uvádím. Ony mají totiž podobně humorný průběh.

Když to shrneme, napřed pan ministr financí tvrdil, že se žádná jednání o ničem takovém nekonala. Je právě doloženo, že konala. Pan ministr financí, když mu praskla jedna lež, to je, že nic nepřipravoval, tak se chytil jiného záchranného bodu a pravil, že jsem poklesl hlasem a že jsem tím hlasem poklesl proto, abych před veřejností zatajil neuvěřitelnou bombu, a to je, že celý citát zní, že kromě koruny ještě český stát získá tzv. výnosy z plnění. Tento úhybný manévr pana ministra byl tak úspěšný, že ho dokonce ocitovala jedna ze včerejších večerních televizí. Já jsem výnosy z plnění necitoval proto, že proti výnosům z plnění stojí také náklady na správu pohledávek, a jak jsem tu včera uvedl, bod 2 ze zápisu jednání ze 3. ledna 2006 jsem necitoval proto, že se týká soukromé banky a zdálo se mi to žinantní, ale po všem tom, co tady říká pan ministr, co se dá dělat, žinantní věci budeme muset citovat.

Ten bod říká: Náklady na správu pohledávek však ČSOB odmítá uhradit. Jinými slovy, chcete-li celou bilanci této transakce, tak je tato. Český stát za korunu prodá 11,1 mld plus získá výnosy z plnění a není jasné, jak dopadne hrazení nákladů za správu pohledávek. Pan ministr svým tvrzením, že neuvedením pojmu "výnosy z plnění" byl vytvořen dojem, že má být ukradeno 11 miliard a že tomu tak není, neboť výnosy z plnění těch 11 mld vykompenzují. Pro ty z vás, kteří znáte rozdíl mezi miliardami a miliony, uvádím: očekávané výnosy z plnění z tohoto obchodu připravovaného ministrem financí jsou podle dokumentace České konsolidační agentury, to znamená na základě znaleckých posudků, v rozsahu 300 až 700 mil., přičemž tato čísla znamenají nejvýše. Já se vůbec s vámi ani s panem ministrem nebudu hádat o to, jestli by nakonec výnosy z plnění byly 100, 300, 700 (mil.?), nebo dokonce miliarda. Já jsem si totiž v trestním zákoně zkontroloval, že trestní sazba je úplně stejná v případě, že byl připravován zločin s rozsahem 11,1 nebo 10,1 mld. To je pořád totéž. Dokonce i kdyby výnosy z plnění byly ještě dvakrát, třikrát nebo pětkrát takové, stále je prokázáno, že byly naplněny podmínky trestného činu, při kterém pan ministr, znovu opakuji, připravoval ztrátu českému státu ve výši 11,1 mld. minus koruna a tyto výnosy z plnění, jak jsem uvedl z expertiz, v rozsahu nejvýše 300 až 700 milionů.

To, že tato transakce není korektní a že má charakter podpory státu soukromému subjektu, dokazuje další citát ze zápisu ze 3. ledna, který jsem také neuváděl, neb se mi také jevil žinantní.

Evropská komise bude z hlediska souladu s evropským právem veřejné podpory posuzovat tato opatření státu:

a) Případnou platbu Ministerstva financí ve prospěch ČSOB za J. Ring. Pro vás, co si ze včerejška nepamatujete, pokus o vrácení 1,7 mld., které stát vysoudil na základě znaleckých posudků, které říkají, že záruky, a to jsou podstatné okolnosti celého tohoto případu, poskytnuté českým státem v kauze IPB-ČSOB, se sice vztahují na chyby při správě úvěrů v dobách IPB, ale - teď dobře poslouchejte, to je totiž vysvětlení celé kauzy - nevztahují se, tyto záruční smlouvy neplatí na pochybení, ke kterým došlo během správy v ČSOB, a proto musela ČSOB českému státu již zaplatit 1,7 mld. Vám, co se to nelíbí, doporučuji: ptejte se pana ministra, proč přes to, že ČSOB byla odsouzena k vrácení 1,7 mld, vyjednává pan ministr financí o vrácení platby.

b) Cituji dále, že Evropská komise se z hlediska souladu s evropským právem veřejné podpory bude také zabývat rozhodnutím vlády o prodeji pohledávek - opakuji - za symbolickou cenu v kontextu obsahu navržené smlouvy ČKA a ČSOB. Tady se dokonce dovídáte to, co jsem ještě neuváděl: někde existuje navržená smlouva pro tuto transakci, takže pan ministr se v přípravách tohoto trestného činu dokonce dostal k formulování návrhu smlouvy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP