(14.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Budeme nyní hlasovat o tom, že body 61 a 62 zařadíme na zítřek po proběhlých třetích čteních, což bude někdy odpoledne, pokud to bude.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit body 61 a 62 po proběhlých třetích čteních? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 157, přítomno 152, pro hlasovalo 71, proti 7. Tento návrh, přestože důvod byl uznán, přijat nebyl. Takže je mi líto, v hlasování jsme to zařazení nakonec stejně neprovedli.

 

Musíme postupovat dál, to je návrh pana poslance Vlčka vyřadit bod 97, vyřadit bod 109 a vyřadit bod 110. Myslím, že o tom můžeme hlasovat dohromady.

Takže pokud není námitek, zahajuji hlasování. Kdo je pro vyřazení těchto tří bodů z pořadu schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 158, přítomno 154, pro hlasovalo 126, proti 2. Návrh byl přijat, vyřazení bylo provedeno.

 

A máme tu poslední návrh, návrh pana poslance Melčáka, a to byl návrh zařadit bod 159 hned za bod 137, neb by je pak pan ministr přednášel společně. Tak nějak to bylo tuším zdůvodněno. Takže budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Hlasujeme o důvodu. Kdo je proti takto postavenému zdůvodnění, tak se vyjádří nyní.

Hlasování má pořadové číslo 159, přítomno 153, pro hlasovalo 68, proti 7, takže tento důvod přijat nebyl a my tedy nebudeme hlasovat o pevném zařazení tohoto bodu.

 

To je asi vše, co jsme mohli udělat pro pořad schůze. Můžeme se začít zabývat samotným pořadem schůze, jak ho máme schválen, pevně schválenými body. Ten první pevně schválený bod je

 

24.
Vládní návrh zákona o vymáhání práv z průmyslového vlastnictví
a o změně zákonů na ochranu průmyslového vlastnictví
(zákon o vymáhání práv z průmyslového vlastnictví)
/sněmovní tisk 1110/ - druhé čtení

 

Poprosím pana ministra Milana Urbana. Tento bod jsme projednávali v pátek 27. ledna a přerušili jsme jej před ukončením podrobné rozpravy, právě do dneška, 14 hodin. Nyní bychom měli pokračovat v podrobné rozpravě.

Prosím, pan ministr Němec.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Identifikoval jsem jeden pozměňovací návrh hospodářského výboru k projednávanému sněmovnímu tisku, který se týkal uspořádání soudnictví a zvláštní věcné příslušnosti ve věcech, které se týkají průmyslového vlastnictví, navrhování zvláštní věcné příslušnosti k Městskému soudu v Praze. Vzhledem k tomu, že ministr spravedlnosti je odpovědný za organizační věci, které se týkají soudnictví, považoval jsem za vhodné tento pozměňovací návrh přezkoumat, a děkuji tedy Sněmovně, že akceptovala návrh na přerušení.

Reagoval jsem tím, že jsem rozdal svůj pozměňovací návrh, který jsem podal jako poslanec. Tímto se v podrobné rozpravě k rozdanému pozměňovacímu návrhu hlásím.

Tento pozměňovací návrh na jedné straně akceptuje záměr hospodářského výboru zakotvit zvláštní věcnou příslušnost ve věcech správního soudnictví týkajících se průmyslového vlastnictví k Městskému soudu v Praze a u sporů o nárocích vycházejících z průmyslového vlastnictví, o nárocích z ohrožení a porušení práv z průmyslového vlastnictví a o nárocích o vydání bezdůvodného obohacení získaného na úkor toho, komu svědčí práva z průmyslového vlastnictví, rovněž zakotvit zvláštní věcnou příslušnost Městského soudu v Praze. Tento záměr hospodářského výboru můj návrh sleduje, nicméně formuluje lépe přechodná ustanovení. Tím pádem se k tomuto pozměňovacímu návrh, který vám byl rozdán, hlásím.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Kdo dál? Prosím, pan poslanec Vymětal do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, musím říci ještě k té historii, že pan ministr spravedlnosti v průběhu projednávání už vydal písemné prohlášení, že s pozměňovacími návrhy uplatněnými v hospodářském výboru v zásadě souhlasí. Já to tady mám písemně. Takže ta situace vznikla až později, posléze. Je mi líto, já jsem se domníval, že čas bude využit k tomu, že dáme dohromady pozměňovací návrh, který bude o řešení problémů Městského soudu v Praze, že se dohodneme. Bohužel pozměňovací návrh nebyl rozdán na lavice. Viděl jsem ho stejně jako vy, až před pěti minutami, a nikdo se se mnou o tom nebavil ani jako se zpravodajem.

Takže já mám připravené také pozměňovací návrhy k témuž řešení. Musím říci, že od pana ministra jeden nebo dva body nebyly vůbec ani nadjednány, ani projednány s tvůrci zákona, takže mi, dámy a pánové, dovolte, abych pozměňovací návrhy v téže věci přednesl i já. Jde o pozměňovací návrhy k pozměňovacím návrhům hospodářského výboru uvedeným v tisku 1110/1.

Za prvé v bodu jedna, nová část druhá, v § 7 odst. 1 se slova "převezme a dokončí Městský soud v Praze s výjimkou věcí, které podle přechodných ustanovení zákona č. 150/2002 Sb., soudní řád správní, převzal Nejvyšší správní soud" nahrazují slovy "projedná a dokončí soud příslušný podle dosavadních právních předpisů".

Za druhé v bodu jedna, nová část druhá, v § 7 odst. 2 se slova "a v nichž byla dána věcná příslušnost k řízení krajským soudům, převezme a dokončí Městský soud v Praze" nahrazují slovy "projedná a dokončí soud příslušný podle dosavadních právních předpisů".

Myslím, že odůvodňovat to není potřeba, bylo zde již o tom hovořeno panem ministrem i v proběhlé podrobné minulé rozpravě.

Třetí pozměňovací návrh se týká účinnosti zákona, a sice v bodě osm, nová část jedenáctá, se § 16 mění takto: § 16 - Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení s výjimkou části druhé a třetí, která nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2008.

Takže to jsou pozměňovací návrhy, které jsem já odsouhlasil s tvůrci tohoto zákona. Při této příležitosti bych chtěl možná i prostřednictvím pana předsedy poprosit paní poslankyni Horníkovou, která měla pozměňovací návrh v podrobné rozpravě k tomuto zákonu již v té první části - slíbila, že jej předloží písemně zpravodaji, bohužel tak neučinila. Tak ji o to prosím. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP