(10.20 hodin)
(pokračuje P. Němec)

Já jsem dnes ráno hovořil s předsedou Nejvyššího správního soudu a s předsedou Městského soudu v Praze, kterého se zmíněný pozměňovací návrh hospodářského výboru týká. Návrh navrhuje založit určitou specializaci Městského soudu v Praze pro spory týkající se průmyslového vlastnictví. Já tuto myšlenku neodmítám. Myslím si, že jde o agendu, která je specializována a která si tuto úvahu nesporně zaslouží. Nicméně jsem byl upozorněn na to, že například přechodná ustanovení, která řeší tuto záležitost v pozměňovacím návrhu hospodářského výboru, nejsou zcela v pořádku.

Musím říci, že argumenty předsedy Nejvyššího správního soudu a předsedy Městského soudu sdílím, a proto bych vás, dámy a pánové, chtěl požádat o podporu následujícího procedurálního návrhu, a to aby podrobná rozprava ve druhém čtení byla před jejím ukončením přerušena, tak abych mohl přednést určité zpřesnění pozměňovacího návrhu hospodářského výboru ještě ve druhém čtení, abychom dokončili projednávání tohoto sněmovního tisku ve druhém čtení v podrobné rozpravě v úterý na začátku schůze Poslanecké sněmovny. Zkráceně řečeno, jde pouze o to, abych mohl reagovat vzhledem k tomu, že jsem se o dopadech tohoto pozměňovacího návrhu dozvěděl dnes ráno. Je to pozměňovací návrh hospodářského výboru v tisku, který alespoň podle názvu nemá souvislost s Ministerstvem spravedlnosti, ačkoliv se ukázalo, že tomu tak zásahem hospodářského výboru bylo. Abych na toto mohl v nějaké přiměřené rozumné lhůtě kvalitně reagovat tak, abychom neohrozili přijetí pozměňovacího návrhu na jedné straně a na druhé straně nezkomplikovali justiční praxi.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pokud jsem tomu dobře rozuměla, tak pan ministr navrhuje, abychom před ukončením podrobné rozpravy přerušili projednávání a odročili doprojednání do příštího úterý. Navrhuje, aby tento bod byl jako první v úterý odpoledne. Jenom upozorňuji, že na úterý tam máme pevně zařazeno šest bodů. Jistě máte na mysli, pane ministře, aby to byl úplně první bod. Rozhodneme hlasováním.

Viděla jsem, že se hlásí pan zpravodaj.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, to, co tady teď řekl pan ministr spravedlnosti, vnímám, rozumím tomu, protože hospodářský výbor se zřejmě podle názoru soudu nedostatečně vypořádal s rozdělanými soudními případy, je třeba to dopřesnit, takže souhlasím s procedurou, jak ji navrhl, aby to bylo přerušeno v podrobné rozpravě před ukončením podrobné rozpravy, ale aby usnesení znělo, že se přerušuje do úterý do 14 hodin. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Jestli tomu tak není, tak obecnou rozpravu končím.

Nyní tedy podrobná rozprava. Pan ministr.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Děkuji, paní místopředsedkyně. Ještě k proceduře. Samozřejmě rozumím požadavku. Je to požadavek, který umožní, aby pozměňovací návrh hospodářského výboru, který jde správným směrem, byl přijat. Čili jsem pro, aby takováto procedura umožnila zpřesnit pozměňovací návrh, ale chtěl jsem podtrhnout a zdůraznit, že trvám na tom, aby to byl první bod v úterý odpoledne, respektive trvám na tom, aby druhé čtení bylo doprojednáno tak, aby neohrozilo ve lhůtách přijetí tohoto zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám podrobnou rozpravu. Pan poslanec Koudelka se hlásí do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená paní místopředsedkyně, vážená Sněmovno, hospodářský výbor navrhl zavedení speciálního soudu pro obory v průmyslovém vlastnictví jako Městského soudu v Praze coby soudu celostátního. Tato koncentrace řízení u soudu, který má v podstatě postavení soudu krajského, jako soudu pro celou Českou republiku se mi jeví jako přílišná, a proto navrhuji specializaci těchto řízení na dvou soudech.

Podávám tedy pozměňovací návrh k pozměňovacím návrhům hospodářského výboru.

1. V bodu 1 (nová část druhá a třetí) v § 6, 7 a 8 se vždy slova "Městský soud v Praze" nahrazují slovy "Městský soud v Praze, je-li obecný soud žalovaného v obvodu Vrchního soudu v Praze, nebo Krajský soud v Brně, je-li obecný soud žalovaného v obvodu Vrchního soudu v Olomouci".

2. Pozměňovací návrh k původnímu tisku. V části 5 (zákon o ochraně průmyslových vzorů) se vkládá nový bod 3, který zní: 3. § 47 odst. se zrušuje.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Vidím ještě paní poslankyni Zdeňku Horníkovou.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, vážený pane ministře, už jsem se vám osobně omluvila za to, že zde přečtu návrh, který ne přímo souvisí s vaším zákonem. Bude to návrh týkající se školského zákona č. 561/2004 Sb., a to § 185 Přechodná ustanovení, odst. 2. Je to věc, která se týká vyšších odborných škol. Došlo zde k nesouladu mezi vyhláškou a zákonem. Já bych ráda touto cestou učinila nápravu.

Můj pozměňovací návrh se týká zákona č. 561/2004 Sb., § 185 Přechodná ustanovení, odst. 2, který zní: Učební dokumenty vyšších odborných škol vydané podle dosavadních právních předpisů se považují za vzdělávací programy pro vyšší odborné vzdělávání podle tohoto zákona akreditované na dobu tří let od nabytí jeho účinnosti. Podle vzdělávacích programů pro vyšší odborné vzdělávání akreditovaných podle tohoto zákona postupují školy od 1. září, které následuje po jejich akreditaci a zápisu do školského rejstříku.

Ještě jednou mi dovolte zdůvodnění. Platnost stávajících učebních dokumentů dle výše citovaného § 185 odst. 2 končí 31. prosince 2007 a je zde rozpor s nařízením vlády č. 689/2004, příloha E2 Obory vyššího odborného vzdělávání, dobíhající soustava, kde pod seznamem dobíhajících oborů je uvedeno: Dobíhající soustava pozbývá platnosti do tří roků od nabytí účinnosti školského zákona, to je 1. ledna 2008, počínaje prvním ročníkem.

Doufám, že mé zdůvodnění bylo jasné. Je to tedy dání do souladu vyhlášky a zákona. Já vám velice děkuji za vaši vstřícnost a pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Jestliže nikdo, tak nyní hlasováním rozhodneme o návrhu pana ministra Pavla Němce.

Ještě pan ministr Milan Urban dopřesní.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Jestli dovolíte, paní místopředsedkyně, já bych dopřesnil návrh pana ministra spravedlnosti Pavla Němce, a to v tom smyslu, že se přerušuje projednávání druhého čtení před ukončením podrobné rozpravy a projednávání bude pokračovat v úterý ve 14 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Budeme hlasovat o návrhu na přerušení projednávání tohoto návrhu zákona před ukončením podrobné rozpravy, a to do úterý 31. 1. do 14 hodin s tím, že tento bod bude doprojednán jako první bod ve 14 hodin, jakmile začne jednání Poslanecké sněmovny.

Viděla jsem návrh na odhlášení. Všechny vás žádám, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Budeme hlasovat.

 

Nyní již mohu zahájit hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 140 z přítomných 100 pro bylo 89, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Nyní, kolegyně a kolegové, budeme projednávat bod

 

28.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 634/1992 Sb.,
o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 64/1986 Sb.,
o České obchodní inspekci, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1131/ - druhé čtení

 

***




Přihlásit/registrovat se do ISP