(19.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Pane zpravodaji, ještě se zeptám, jak vidíte své závěrečné slovo, jestli mám už požádat poslance ústavněprávního výboru, aby se dostavili do Sněmovny, protože je tady zájem o hlasování. Takže mohu. Požádám službu, aby došla na ústavněprávní výbor do místnosti 56, aby poslanci přišli.

Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Josef Janeček: Chtěl bych navázat na povzdech, který tady měla paní kolegyně Šojdrová, protože to je velmi vážná věc. Chtěl bych říci, že je to téměř tradiční přístup, protože v podstatě bylo pohrdnuto i náměty, které vznesli hejtmani a které asi měly být podle mého názoru projednány v garančním výboru, ale je to i velký problém legislativní, protože ten návrh zákona hovoří o tom, že tam budou nějaké vyhlášky, které každému jednotlivému zařízení řeknou, v jaké struktuře vlastně bude poskytovat, a nic takového tady není. Jestliže by to byl vládní návrh, tak by byly ony vyhlášky z jednacího řádu přílohou návrhu zákona. Tady to není, takže je to další obrovský problém a obrovská nejistota vůči zdravotnickým zařízením a jejich zřizovatelům. Jenom upozorňuji, že jestliže je někde koncentrována pravomoc a není tam odpovědnost, že se velmi prudce zvyšuje korupční prostředí.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji na závěrečné slovo. Zopakuji, že v obecné rozpravě padl návrh na vrácení výboru k novému projednání. Já zazvoním. Samozřejmě počkáme, až se poslanci ústavněprávního výboru dostaví do Sněmovny. Já vás mezitím všechny odhlásím, požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

Vidím, že pomalu docházejí poslanci ústavněprávního výboru, buďme trpěliví. Nevyhlašuji žádnou přestávku, protože si myslím, že je možné zahájit hlasování, jakmile se dostaví z jednání výboru.

Jestli se nemýlím, tak v rozpravě vystoupilo 12 poslanců, někteří opakovaně. Pane zpravodaji, asi mám pravdu. Jediný procedurální návrh, který padl, je návrh vrátit návrh zákona výboru k nového projednání.

Požádám příchozí poslance, členy ústavněprávního výboru, aby se také přihlásili svými identifikačními kartami a o předloženém návrhu dám hlasovat.

Paní kolegyně Dundáčková má náhradní kartu číslo 6. Počkám, až se zaregistruje svou náhradní kartou.

 

A o uvedeném procedurálním návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 92. Toto hlasování jsem zahájil a ptám se, kdo je pro, návrh vrátit výboru k novému projednání. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 92 z přítomných 131 poslanců pro 44, proti 80. Návrh nebyl přijat.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu a konstatuji, že mám šest přihlášek do podrobné rozpravy. První přihlášený je poslanec Vomáčko. Připraví se pan poslanec Miroslav Svoboda.

 

Poslanec Ladislav Vomáčko: Děkuji vám, pane místopředsedo. Vážení poslanci, vážené poslankyně… (Velký hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím o klid všechny poslance! Vyslechněme si v podrobné rozpravě jednotlivé poslance, kteří budou předkládat pozměňovací návrhy, abychom jim dobře rozuměli.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Vomáčko: Pozměňovací návrh ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, přijatému v usnesení č. 309, komplexní pozměňovací návrh k návrhu poslanců Jaroslava Krákory, Vojtěcha Filipa, Pavla Kováčika, Michaely Šojdrové, Vladimíra Říhy, Svatopluka Karáska, Eduarda Zemana a dalších na vydání zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních a o změně některých zákonů, sněmovní tisk 810.

1. V § 10 odst. 1 písmeno c) zní: "dva zástupci zvolení zaměstnanci, z nichž jeden musí být lékař".

2. V § 10 odst. 2 písmeno c) zní: "dva zástupci zvolení zaměstnanci, z nichž jeden musí být lékař".

3. V § 10 odst. 3 písmeno c) zní: "dva zástupci zvolení zaměstnanci, z nichž jeden musí být lékař".

4. V § 10 odst. 4 písmeno c) zní: "dva zástupci zvolení zaměstnanci, z nichž jeden musí být lékař".

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Vomáčkovi. Nyní pan poslanec Miroslav Svoboda, připraví se paní poslankyně Soňa Marková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych přednesl svůj krátký pozměňovací návrh ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu poslance Jaroslava Krákory, Vojtěcha Filipa, Pavla Kováčika, Michaely Šojdrové, Vladimíra Říhy, Svatopluka Karáska a dalších na vydání zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních a o změně některých zákonů. Do přílohy se doplňuje položka

1. Léčebna dlouhodobě nemocných Vršovice, příspěvková organizace, Oblouková 7, 101 00 Praha 10, IČO 00879649.

2. EGK s.r.o, V domově 53, Praha 3, IČO 60202866.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Svobodovi. Nyní paní poslankyně Soňa Marková, připraví se pan poslanec Josef Šenfeld.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych také načetla pozměňovací návrhy ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu výboru pro sociální politiku a zdravotnictví přijatému v usnesení č. 309 k návrhu poslance Jaroslava Krákory a dalších na vydání zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních a o změně některých zákonů.

Ten první pozměňovací návrh zní: V § 1 odst. 1 ve větě druhé se vypouští text "pokud ambulantní péče není ve spádové oblasti zajištěna jinak".

Krátké zdůvodnění. Dosavadní text ustanovení § 1 odst. 1, který hovoří o tom, že v neziskové nemocnici může být poskytována ambulantní péče pouze v případě, kdy není ve spádové oblasti zajištěna jinak, by při extenzivním výkladu mohla způsobit, že by po přijetí zákona mohlo dojít k uzavření nemocničních ambulancí. Toto samozřejmě není cílem nás, předkladatelů zákona. Proto navrhuji ustanovení § 1 odst. 1 upravit tak, aby bylo nezpochybnitelně a právně přesně zaručeno, že v nemocnicích i nadále mohou fungovat ambulance.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP