(17.50 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Langerovi. Nyní pan ministr David Rath, po něm já a poté pan ministr kultury Vítězslav Jandák, ještě před paní poslankyní Šojdrovou.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Dámy a pánové, už jsem si zvykl, že neustále se operuje takovými silnými termíny, jako je lež, lže atd., a zaznívá to z různých stran. Já vám tady něco ocituji a pak k tomu dám dovětek. Občas to používá pan poslanec Janeček. Něco vám přečtu: "Před pár minutami mně v telefonu sdělila jedna občanka ČR ve stáří 27 let, onkologicky nemocná, že jí lékaři sdělili, že po nových zásazích ministra zdravotnictví si musí doplácet na opioidy, čili na léky tlumící její bolest, a to v takovém rozsahu, že jí to její sociální situace neumožňuje," prohlásil na posledním zasedání parlamentu minulý týden poslanec Janeček, KDU-ČSL. Pátrání po nešťastné oběti ministerských zásahů je snadné. Poslanec Janeček ochotně předává telefonní číslo na lékařku, která je s mladou ženou v kontaktu, ale hle, pak se obraz začíná bořit. "Ne, ne, pan poslanec to nějak popletl," říká vedoucí lékařka domácího hospice Cesta domů, který pečuje o nevyléčitelně nemocné. "Opioidy, které naše pacientka potřebuje, stále patří do kategorií léků plně hrazených pojišťovnou." Kdo tedy minulý týden vlastně poslanci Janečkovi telefonoval a o jakých potížích byla řeč? "Já na to teď nemám čas," říká poslanec Janeček do sluchátka na dotaz, zda ví, v čem vlastně spočívá těžká situace jeho mladé nemocné ženy a že za ni nemůže ministr.

Pane poslanče, myslím si, že to bude chtít zpovědnici a možná nějakých deset zdrávas a deset otčenášů. (Potlesk z levé strany politického spektra.) Protože jestli mě moje ateistická výchova neklame, tak jste hrubým způsobem porušil jednu zásadu desatera.

Dále k jedné věci. Okres Tachov. Tam, pro vaši informaci, nemocnice stojí. Má smůlu, je zavřená, ale myslím si, že by možná stálo za to ji zase otevřít. Tam ji není potřeba stavět, tam je třeba pouze vyvětrat a sehnat personál.

Zaznělo tady několik věcí o fakultních nemocnicích, jako je Motol, Sv. Anna, Brno a Olomouc. Já nechci tvrdit, že za ředitele těchto nemocnic mohu dát ruku do ohně, to jistě nemohu, ale pokud pan poslanec Langer ví o tom, že se tam ztratily miliony, já o tom nevím.Pokud to pan poslanec Langer ví, tak bych očekával, že by mohl splnit takovou věc, jako je podání trestního oznámení na to, jaké miliony se ztratily, a pokud ví i kam, tak aby řekl, případně nasměroval orgány činné v trestním řízení, kam se ztratily. Já takovou věc nevím, a pokud on s tím tady operuje, tak pokud nechce být označen za osobu říkající nesmysly, pak by měl buď podat trestní oznámení, nebo alespoň mně poslat dopis, kde mně specifikuje, jaké miliony se v těchto nemocnicích ztratily. Já o tom bohužel nevím. Kdybych to věděl, tak bych jistě konal. A ptá-li se, kdo je ředitelem v těchto nemocnicích, tak já se ho zase zeptám, zdalipak ví, jaké politické příslušnosti jsou ředitelé třeba v Uherském Hradišti, Mladé Boleslavi, Kolíně, Benešově, Jeseníku. Bylo by to zajímavé. Některé i pan poslanec zná.

Mimochodem, tři soukromé nemocnice v Olomouckém kraji mohou bez problémů existovat dál. Mohou existovat i po roce 2008. A v jakém režimu budou existovat, jestli v plně smluvním, či částečně smluvním, to je svobodným rozhodnutím každého ředitele a majitele těchto nemocnic. Na rozhodování má dva roky. A to dva roky v situaci, kdy se nic nezmění. Já jsem se vám přiznal tady k tomu, že si dovedu představit, že v průběhu dvou let, až budeme (mít?) síť základních neziskových nemocnic, tak já sám za sebe bych byl první, který by hlasoval a navrhoval, aby i ty, které zbyly jako soukromé, měly šanci v řádném výběrovém řízení se dostat k normálním smlouvám. Mně to nečiní problém, tak aby bylo splněno to, co já říkám, tedy 70 % veřejných neziskových, 30 % klidně soukromých jako doplněk systému. Čili není v žádném případě pravda, že by třem soukromým nemocnicím v Olomouckém kraji hrozilo ukončení existence, pokud si to jejich majitelé, a pan poslanec Langer je zná dobře, nebudou sami přát.

Z toho pohledu pan ministr Rath mluví pravdu, jen pan poslanec Langer je demagog a jeho mapka výplodem bujné fantazie.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dvě faktické poznámky. Pan kolega Janeček a pan kolega Tluchoř.

 

Poslanec Josef Janeček: Já se musím obrátit na pana ministra z dotazem, zdali na výrocích, které zde řekl, trvá. Jestli zbaběle mlčí, je to také výrok. (Potlesk ze strany poslanců KDU-ČSL.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. To je první faktická. Pan kolega Tluchoř. - Pan ministr bude bezprostředně reagovat, poté ještě platí faktická poznámka pana kolegy Tluchoře, pak je přihlášen pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Já myslím, že mne, pane poslanče, znáte dlouho. Proto vaši otázku beru jako naprosto irelevantní. Víte a zažil jste někdy mne, abych na tom, co jsem řekl, netrval? (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Já chci jenom upozornit, že to lze doložit i v psané formě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Teď pan kolega Tluchoř, faktická poznámka kolegy Kalouska a kolegy Nečase, a pan Vojtěch Filip je v pořadí.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já opravdu jen velmi krátce. Pan ministr tady říkal, že mu něco nečiní problém prohlásit. O tom já nemám nejmenších pochyb. Jemu nečiní problém prohlásit absolutně nic. Já bych se ho chtěl akorát zeptat, když tady dnes říká, že mu nevadí, když budou nemocnice soukromé, krajské v jiné formě než neziskové, financovány z veřejného zdravotního pojištění, jestli lže dnes, nebo lhal tehdy, když říkal, že nemocnice nebo nezisková síť nemohou mít nárok na smlouvu s pojišťovnami. Která z těchto variant platí? Ta, kterou říkáte dnes, že byste si uměl představit, že taková věc může být, anebo ta, která je vtělena v zákoně, který navrhujete a obhajujete tady. Sám jste se přihlásil k autorství ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a několikrát jste tuto variantu potvrdil v novinách. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan kolega Kalousek. Poté pan poslanec Nečas.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, já bych jenom rád upozornil na onu část vystoupení pana ministra Ratha, kdy svým bonmotem, halasně aplaudovaným z levé části politického spektra, si učinil vtip či posměch z náboženského přesvědčení či víry pana kolegy Janečka. Je to samozřejmě jeho právo.

Já bych se jenom Sněmovny zeptal. Kdyby pan kolega Janeček byl například snědé pleti a pan ministr Rath by si učinil vtip z jeho rasové odlišnosti, aplaudovali byste mu stejně? Přitom lidská práva ve vztahu k víře či rase jsou na stejné úrovni.

Nedá se nic jiného než konstatovat, že komunisté byli vždycky přesvědčeni, že některá lidská práva vysmívána být mohou, některá ne. Jsem rád, že pan ministr Rath nás přesvědčil o této tezi.

Děkuji. (Potlesk v pravé části sálu.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP