(9.40 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Legislativně technickou poznámkou nebo úpravou by to bylo možné.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Je to možné upravit jedině tak, že budeme ukládat určitou povinnost zveřejnit majetek, který je ve společném jmění. Manželé tady přece jenom jakýsi vliv na majetek, který je ve společném jmění, mají, čili ho mohou zveřejňovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jak kde.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Nemůžeme, a to je pozměňovací návrh kolegy Klase, ale podle mého názoru uložit veřejným činitelům, aby zveřejňovali nejen majetek ve společném jmění, ale také závazky manželky. Jestliže manželka je například osobou samostatně výdělečně činnou ve firmě, musel by veřejný činitel všechny závazky této firmy zveřejňovat, což se samozřejmě míjí účinkem zákona.

Navrhuji tuto proceduru. Nejprve hlasovat o pozměňovacích návrzích podle písmene D, předchozí návrhy poslankyně Fischerové jsou nehlasovatelné, nehlasovat o pozměňovacím návrhu Jiřího Václavka podle písmene E, které jsou nehlasovatelné. Potom bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pod písmenem F, a to o všech najednou, pana poslance Langera, protože jsou na sebe navázány a těžko můžeme hlasovat o některém ano a o některém ne. Pokud je s tím souhlas. Dále bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pana poslance Klase. Návrhy poslance Sedi H jsou nehlasovatelné, jelikož už byly zapracovány v jiné podobě. Dále bychom hlasovali návrhy pod písmenem I pana poslance Koudelky a J poslance Bendy. Navrhuji schválit tuto proceduru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Budu rekapitulovat. Nejprve D, následně F, posléze pan kolega Klas, pak I - Koudelka, J - Benda, s tím, že pan kolega Křeček označil pozměňovací návrhy pana poslance Václavka a pana poslance Sedi za nehlasovatelné. Tady bych potřeboval znát stanoviska obou kolegů, zda souhlasí. (Poslanci Václavek a Seďa souhalsí.) Ano.

K proceduře nejprve pan ministr Němec. Paní kolegyně Parkanová také? Ne.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Pane předsedající, dámy a pánové, domnívám se, že váš pozměňovací návrh, tedy návrh pana poslance Langera, je hlasovatelný v první části zmocnění ministerstva k vydání vyhlášky, a potom další pozměňovací návrhy od bodu 2 až po bod 4 spolu skutečně souvisejí. Domnívám se, že bychom měli provést dvě hlasování. Nejprve o bodu 1, což je zmocnění ministerstva k vydání vyhlášky a potom následně společně o bodech 2 až 4.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Souhlasím. My máme s panem kolegou Křečkem vysoký smysl pro efektivitu jednání Sněmovny. Chtěli jsme ušetřit hlasování. Dvě hlasování budou, F1 a potom F2 až F4.

Další připomínky k proceduře? Nejsou. Prosím kolegy, aby zaujali svá místa a věnovali pozornost panu zpravodaji. Procedura je relativně jednoduchá, nenechám o ní hlasovat, neboť vaše mlčení je signálem, že s ní souhlasíte.

Prosím první návrh, pane zpravodaji.

 

Poslanec Stanislav Křeček: První návrh je návrh paní poslankyně Fischerové pod písmenem D, hlasovat společně o 1 a 2. Vypouštějí se slova "který je pro výkon funkce dlouhodobě uvolněn". Stanoví tento zákon jako povinnost pro všechny zastupitele. Nedoporučuji. (Ministr nedoporučuje.)

Je tady námitka o tom, že jsme nejprve měli hlasovat, že základ bude usnesení ústavněprávního výboru, ale já se domnívám, že o tom jsme již rozhodli ve druhém čtení. Pokud tomu tak není, můžeme hlasovat jako první, že za základ bereme usnesení ústavněprávního výboru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Bylo hlasováno. Ještě jednou.

 

Poslanec Stanislav Křeček: První návrh je, že navrhuje, aby za základ hlasování bylo usnesení ústavněprávního výboru. Souhlas.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Námitka. Já mám pocit, že jsme měli hlasovat o tom, že hlasujeme o pozměňovacím návrhu ústavněprávního výboru k tisku.

 

Poslanec Petr Pleva: Ano, ale nemůžeme hlasovat, vážený pane předsedající, o tom, že bereme něco za základ. To se hlasuje vždy ve druhém čtení, aby bylo jasné, k čemu jsou vznášeny pozměňovací návrhy. Ve třetím čtení je toto hlasování naprosto irelevantní.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Právě proto jsem formuloval návrh přesněji než pan zpravodaj. Hlasujeme o pozměňovacím návrhu ústavněprávního výboru k vládnímu tisku. Předpokládám, že stanoviska jsou souhlasná. (Zpravodaj souhlasí, pan ministr souhlasí.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 60. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 159 přítomných pro návrh 151, proti nikdo, návrh byl přijat.

 

Další návrh bude D1, D2. Stanoviska? (Zpravodaj má negativní stanovisko, ministr nesouhlasí.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 61. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 159 pro návrh 18, proti 10. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Další návrh je D3. Stanovisko mírně negativní. (Ministr rovněž negativní stanovisko.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsme hlasování pořadové číslo 62. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 159 přítomných pro návrh 12, proti 70. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Další návrh je návrh D4. Stanovisko negativní. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování 63. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 159 pro návrh 10, proti 80. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Další návrh D5 je podle mého názoru nehlasovatelný, jelikož je obsažen již v usnesení ústavněprávního výboru. Návrh říká, že veřejný funkcionář, pokud je v dozorčích a kontrolních radách, nebere odměnu. To už je v usnesení ústavněprávního výboru, čili pětka je nehlasovatelná.

Hlasujeme o D6. Stanovisko mírně negativní. (Ministr rovněž.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování číslo 64. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 159 pro návrh 11, proti 34. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Dále je to D7. Je to povinnost uložená manželce. Podle mého názoru to není možné. Negativní. (Ministr rovněž.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 65. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 158 pro návrh 15, proti 82. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Dále návrh D8. Tam se určuje výše základu. Rovněž mírně negativní. (Ministr také negativní.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 66. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 158 pro návrh 12, proti 72. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Návrh D5 zavádí registr těchto věcí v elektronické podobě. Podle mého názoru stanovisko je negativní. (Ministr rovněž negativní.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dvě negativní stanoviska. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 67. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 158 přítomných pro návrh 52, proti 80. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP