Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
25. ledna 2006 v 9.05 hodin

Přítomno: 159 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně, vážení kolegové, milí členové vlády, zahajuji druhý jednací den 53. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a sdělili mi, kdo požádal o vydání náhradní karty.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: paní poslankyně Jana Hamplová z důvodu nemoci, pan Josef Hojdar ze zdravotních důvodů, pan kolega Stanislav Křeček dnes od 15.00 hodin z důvodu pohřbu v rodině, pan kolega Evžen Snítilý ze zdravotních důvodů, pan Oldřich Vojíř z důvodu pracovní cesty do Bruselu, kolegyně a kolegové Beneš, Čurdová, Exner, Konečná, Kužvart, Lachnit, Lobkowicz, Melčák a Němcová z důvodu plenárního zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku.

Z členů vlády se omlouvá ministr Cyril Svoboda z důvodu pracovní návštěvy Angoly, Namibie, Tanzanie a Nigérie. Mám zde také omluvenku pana premiéra Jiřího Paroubka, nicméně bez udání důvodu. A troufnu si tvrdit, že bývá dobrým zvykem se omlouvat, a tato Sněmovna je podle mého názoru velmi tolerantní, nicméně bývá zvykem uvést důvod nepřítomnosti. Proto bych chtěl poprosit touto cestou pracovníky Kanceláře Sněmovny, zda by se mohli spojit s pracovníky kanceláře pana premiéra a touto cestou mně sdělit, abych já mohl informovat všechny kolegyně a kolegy, proč je pan předseda vlády nepřítomný. Zdůrazňuji to proto, že nechci věřit informacím v tisku, které se objevily dnes, že by pan předseda vlády ignoroval ústavní institut interpelací, který má být na programu zítra.

Tolik tedy omluvy.

Pan kolega Pavel Kováčik má náhradní kartu č. 1.

Nyní mi dovolte, abych vás informoval o dnešním programu, a následně budete mít možnost podávat procedurální návrhy k programu. Dnešní jednání zahájíme body č. 132 a 133, což jsou třetí čtení, následovat by měly body č. 23, 33 a 44, tedy druhá čtení, a vzhledem k tomu, že všechna ostatní druhá čtení nesplňují zákonem stanovené lhůty k projednávání, máme před sebou dvě varianty postupu - buď se rozejdeme, nebo budeme pokračovat projednáváním návrhů zákonů v prvním čtení. Sami zvažte, co je pro vás z vašeho pohledu lepší, resp. co je lepší pro veřejnost.

Tolik návrh programu. A nyní uděluji slovo jako prvnímu panu poslanci Stanislavu Křečkovi s procedurálním návrhem a posléze panu kolegovi Vidímovi. Pan kolega Chytka je třetí přihlášený.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Dobré jitro, pane předsedající, kolegyně a kolegové. Jak před chvilinkou pan předsedající řekl, já jsem od 15 hodin omluven v důsledku pohřbu v rodině a mám pevně zařazený bod č. 21, kde jsem zpravodajem, a chci přednést pozměňovací návrh. Tento bod je zařazen jako třetí. Je to velmi jednoduchá novela občanského soudního řádu v souvislosti s Evropskou unií, čili velmi krátká záležitost, která není nijak sporná. Je zařazen jako třetí bod a prosil bych, aby byl zařazen jako bod první, to znamená, že body, které jsou zařazeny na první a třetí místo, by se vyměnily, čili aby bod č. 21 byl dnes prvním bodem po obědě, abych se potom mohl omluvit a odejít ze Sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane kolego, nešlo by přece jen, když je to tak jednoduché, že byste pozměňovací návrh někomu dal, aby jej přednesl za vás?

 

Poslanec Stanislav Křeček: Podal jsem návrh.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře, vzhledem k tomu, že budeme hlasovat, musíme hlasovat nejprve o odůvodnění. Potom důvodem návrhu je nepřítomnost zpravodaje při projednávání tohoto bodu, ano?

Pan kolega Vidím, posléze pan kolega Kováčik.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážený pane předsedající, paní a pánové, Poslanecká sněmovna včera zřídila stálou komisi Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu. Dovoluji si v této souvislosti navrhnout zařazení dvou nových bodů, a to bodu volba členů stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu a bodu volba předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu. Současně si dovoluji navrhnout, aby první bod, tedy volba členů, byl pevně zařazen na příští středu jako poslední bod před polední přestávkou. A zdůvodňuji to tím, aby tato stálá komise mohla začít pracovat, musí mít zvoleného svého předsedu, a aby mohla mít zvoleného svého předsedu, musí mít zvolené nejprve své členy. Proto si dovoluji navrhnout fixní zařazení tohoto bodu na příští středu jako poslední bod před polední přestávkou.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Odůvodnění tohoto návrhu je, že bylo schváleno usnesení Poslanecké sněmovny, které je třeba naplnit touto volbou. Děkuji.

Pan kolega Kováčik má slovo, prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, dovoluji si předstoupit před Poslaneckou sněmovnu s návrhem na zařazení bodu č. 90, což je návrh poslanců Vojtěcha Filipa a dalších na vydání zákona o přiznání k majetku, tedy zákona o přiznání k majetku, sněmovní tisk 1036, jako druhý bod prvních čtení, vzhledem k tomu, že včera již jedno první čtení proběhlo. Svůj návrh odůvodňuji zejména morálně etickými důvody, neboť v posledních měsících například při diskusi o etickém kodexu politika a při řadě dalších diskusí vyplývalo především to - a mediálně to vidíme téměř denně - že Poslanecká sněmovna a vůbec politika a politici mají poněkud snížený kredit ve veřejnosti, a majetková přiznání by zcela určitě pomohla tento kredit zvýšit.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP