(18.00 hodin)
(pokračuje Vlček)

12. V části druhé čl. 3 se doplňují nové body 4 a 5, které zní:

Bod 4: V § 23d odst. 3 se v poslední větě slovo "předcházející" nahrazuje slovem "po".

Bod 5: V § 36 se doplňuje odstavec 7, který zní: (7) Plynou-li poplatníkovi uvedenému v § 2 odstavec 2 úrokové příjmy ze státních dluhopisů pořízených z prostředků zvláštního vázaného účtu v bance podle zvláštního právního předpisu, odkaz 22a, a vedených na samostatném účtu u České národní banky, ve Středisku cenných papírů nebo v centrálním depozitáři, započte se sražená daň na celkovou daňovou povinnost. Pokud nelze sraženou daň nebo její část započíst na celkovou daňovou povinnost proto, že poplatníkovi vznikla ve výši nula nebo vykázal-li daňovou ztrátu anebo jeho celková daňová povinnost je nižší než daň sražená, vznikne ve výši daňové povinnosti, kterou nelze započítat, přeplatek. Odkaz 35e. Do celkové daňové povinnosti se pro účely zápočtu nebo vzniku přeplatku nezahrnuje daň připadající na samostatný základ daně podle § 8 odst. 5 a § 10 odst. 8.

13. Část třetí se zrušuje, článek 14, část čtvrtá článek 5 se označí jako část třetí článek čtyři.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vlčkovi. Nyní vystoupí pan poslanec Skopal, připraví se pan poslanec Rafaj.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Budu velice stručný. Jelikož jsem rozdal svůj návrh do lavic, tak se k němu hlásím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Skopalovi a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Rafaj.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já bych se také přihlásil k pozměňovacím návrhům, které vám byly do lavic rozdány, a věřím ve vaše pilné studium.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Budiž. Hlásí se ještě někdo? Hlásí se pan poslanec Tomíček a pan poslanec Gongol.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, že projednáváme tento návrh zákona zvlášť, dovolím si předložit pozměňovací návrh, který se týká náhrady určitého textu, který je navrhován v předloženém návrhu. Bude to trošku delší, protože skutečně číslo tohoto bodu bylo vysoké a nestačil jsem to rozmnožit a rozdat. Doufám, že si budoucí tři čtvrtě hodinu dáte čas, abyste dávali pozor na přečtení tohoto pozměňovacího návrhu.

Nahradit navrhovaný text ustanovení § 10a odst. 2,3,4,5 a 6 tímto zněním:

V § 10a odst. 2: Ve zdaňovacím období nebo v období, za které se podává daňové přiznání, je zaúčtovaná tvorba rezerv vymezených v odst. 1 výdajem (nákladem) na dosažení zajištění a udržení příjmu, pokud peněžní prostředky ve výši zaúčtované tvorby rezerv budou na zvláštní vázaný účet v bance převedeny nejpozději do termínu pro podání daňového přiznání. Nebudou-li převedeny v plné výši, výdajem (nákladem) na dosažení zajištění a udržení příjmu se stává pouze ta část zaúčtované tvorby rezerv, která byla na zvláštní vázaný účet v bance převedena nejpozději do termínu pro podání daňového přiznání.

Odstavec 3. Pokud poplatník použije peněžní prostředky uložené na zvláštním vázaném účtu podle odstavce 1 na jiné účely, než na které byly vytvořeny, je o částku neoprávněného čerpání povinen zvýšit základ daně ve zdaňovacím období nebo v období, za něž se podává daňové přiznání, ve kterém k neoprávněnému čerpání došlo.

Odstavec 4. Peněžní prostředky rezerv vymezených v § 10 odstavec 2, které jsou uloženy na zvláštním vázaném účtu v bance, mohou být

a) dočasně umístěny do jiných aktiv při respektování pravidel stanovených zvláštním právním předpisem, který vydá do dvou měsíců po nabytí účinnosti tohoto zákona Český báňský úřad se souhlasem Ministerstva průmyslu a obchodu a po projednání s Ministerstvem financí, nebo

b) převedeny na základě smlouvy mezi státem, jehož jménem jedná Ministerstvo financí a osobou, která je povinna tvořit tyto rezervy na účet správy prostředků rezerv, a to u

  • rezerv na sanaci a rekultivaci pozemků dotčených těžbou a rezerv na vypořádání důlních škod pouze na základě souhlasu příslušného obvodního báňského úřadu;
  • rezerv pro rekultivaci na sanaci skládek pouze na základě souhlasu příslušného krajského úřadu;
  • rezerv na zajištění vyřazování jaderného zařízení nebo pracoviště třetí nebo čtvrté kategorie z provozu. Pouze na základě souhlasu Správy úložišť radioaktivních odpadů.

Odstavec 5. Účet správy prostředků rezerv spravuje Ministerstvo financí. Ve smlouvě uzavřené podle odstavce 4 musí být uvedena správcem garantovaná míra zhodnocení peněžních prostředků uložených na účtu správy prostředků rezerv a lhůty pro zpětné převedení prostředků z účtu správy prostředků rezerv na zvláštní vázaný účet, vedený u poplatníka.

Odstavec 6. Peněžní prostředky rezerv uložené na zvláštním vázaném účtu v bance nebo na účtu správy prostředků rezerv nesmí být předmětem ručení, nesmí být zahrnuty do konkurzní podstaty a ani podléhat výkonu rozhodnutí ani exekuci.

Toto je celkový návrh změny § 10a. Nicméně jsme se tady dotkli jedné věci, která se týká toho, jak má být s případnými uloženými prostředky zacházeno, kde se právě v odstavci 4 hovoří o zvláštním právním předpisu, který má být vydán za dva měsíce po schválení. Čili nevím, co tam bude. Dovolil jsem si připravit doplněk, který by se týkal obsahu, a ten by doplňoval mnou navržený bod 5. Bude na Ministerstvu financí, aby vyhodnotilo, jestli to udělat zvláštním předpisem, anebo rozšířit bod 5, jak jsem ho předložil.

Čili ještě k odrážce 5.

Peněžní prostředky rezerv vymezených v odstavci 1 a 2, které jsou uloženy na zvláštním vázaném účtu v bance, mohou být dočasně umístěny do jiných aktiv při respektování následujících pravidel:

a) pro dluhopisy vydané členským státem EU nebo jeho centrální bankou a dluhopisy, za které převzal záruky členský stát EU (75 % z celkové výše rezerv);

b) pro dluhopisy vydané bankami a obdobnými úvěrovými institucemi členských států EU (do 50 % z celkové výše rezerv), přičemž dluhopisy vydané jednou bankou nesmí překročit 20 % z celkové výše rezerv;

c) pro kotované dluhopisy vydané obchodními společnostmi 20 % z celkových rezerv s tím, že dluhopisy vydané jednou společností nesmí překročit 5 % z celkových rezerv;

d) pro pokladniční poukázky 75 % z celkových rezerv;

***




Přihlásit/registrovat se do ISP