(17.50 hodin)

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, musím se předem omluvit. Včas jsem odevzdal svůj pozměňovací návrh na organizačním výboru, ale dosud nebyl rozdán. Bohužel ho zase budu muset přečíst. Nedá se nic dělat. Je tomu tak proto, že jsme vypustili spoustu bodů, spoustu bodů jsme přeskočili, takže tím to vzniklo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozumíme tomu a prosím o trpělivost.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Abyste mě pak nenapomínal, že jsem to měl dát písemně, tak tomu předcházím.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nebudete napomenut.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Děkuji. Dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 593/1992 Sb., o rezervách, sněmovní tisk 1134.

1. V části první článku I. se v úvodní větě slova "a zákona č. 669/2004 Sb., § 10a včetně poznámek pod čarou č. 24 - 28" nahrazují slovy "zákona č. 669/2004 Sb., zákona č. 377/2005 Sb. a zákona č. 545/2005 Sb., § 10a včetně poznámek pod čarou číslo 24 - 27".

2. V části první článku I. odst. 1 ve větě první za slova "ukládají na" vkládá slovo "samostatný". Za slova "Česká republika nebo" se vkládají slova "v případě rezerv vymezených v § 10 odst. 2. Za slova "radioaktivního odpadu" se vkládají slova "také na samostatný účet". Za slova "na území" se vkládá slovo "jiného" a za slova "prostředků rezerv tvořených podle § 9 a § 10 odst. 1 nebo rezerv vymezených v § 10 odst. 2" se vkládají slova "příjmu z prodeje státních dluhopisů pořízených z prostředků tohoto účtu".

3. V části první článek I odst. 1 se poslední věta nahrazuje větami: "Výnosy z prostředků rezerv se pro účely tohoto ustanovení rozumí výnosy z peněžních prostředků vázaných na zvláštním vázaném účtu a úrokové výnosy ze státních dluhopisů pořízených z prostředků zvláštního vázaného účtu. Peněžní prostředky zvláštního vázaného účtu mohou být čerpány pouze na účely, na které byly rezervy vytvořeny, s výjimkou uvedenou v odstavci 4. Poplatník zřídí pro jednotlivý účel tvorby rezervy vždy pouze jeden zvláštní vázaný účet, který je veden v českých korunách nebo v eurech."

4. V části první článku I odst. 3 se slova "výše peněžních prostředků uložených na zvláštním vázaném účtu podle odstavce 1 a účtu správy prostředků rezerv podle odstavce 4" nahrazují slovy "součet výše peněžních prostředků uložených na zvláštním vázaném účtu podle odstavce 1 a hodnoty státních dluhopisů vedených na samostatném účtu u České národní banky, ve Středisku cenných papírů nebo v centrálním depozitáři, na který Česká republika, jednající prostřednictvím Ministerstva financí, převede evidence Střediska cenných papírů (dále jen centrální depozitář), odkaz 1b, zachycené v účetnictví podle zvláštního právního předpisu, odkaz 1a."

5. V části první článku I odst. 4 se slova "vymezených v § 10 odst. 2" nahrazují slovy "uvedených v odst. 1" a slova "převedeny na základě smlouvy mezi státem, jehož jménem jedná Ministerstvo financí, a osobou, která je povinna tvořit tyto rezervy, na účet Správy prostředků rezerv, odkaz 25", nahrazují slovy "použity i na pořízení státních dluhopisů, nominovaných výhradně v české koruně". Poznámka pod čarou č. 25 se zrušuje a poznámky pod čarou č. 26 a 27 se označují jako poznámky 25 a 26.

6. V části první článku I odst. 5 zní: (5) Státní dluhopisy podle odst. 4 musí být vedeny na samostatném účtu u České národní banky, ve Středisku cenných papírů nebo v centrálním depozitáři a poplatník o nich musí vést samostatnou evidenci. Příjmy z prodeje těchto dluhopisů musí být vždy neprodleně převedeny na zvláštní vázaný účet, z jehož prostředků byly tyto dluhopisy pořízeny.

7. V části první článku I odst. 6 se slova "rezerv" vypouštějí a slova "nebo na účtu Správy prostředků rezerv" se nahrazují slovy "a státní dluhopisy vedené na samostatném účtu dle odst. 5". Poznámka pod čarou 28 se označí jako poznámka pod čarou 27.

8. V části první článku II Přechodná ustanovení se doplňují nové body 2 a 3, které znějí:

Bod 2. Pokud poplatník do dne nabytí účinnosti tohoto zákona zřídil podle ustanovení § 10a zákona č. 593/1992 Sb., ve znění účinném do dne nabytí účinnosti tohoto zákona, více zvláštních vázaných účtů pro jednotlivý účet tvorby rezervy, převede zůstatky těchto účtů nejpozději do šesti měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona ve prospěch jediného účtu zřízeného v souladu s § 10a zákona č. 593/1992 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

Bod 3. Ustanovení § 10a zákona č. 593/1992 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, se použije poprvé za zdaňovací období počínající v roce 2006.

9. V části druhé článku III se v úvodní větě slova "a zákona č. 217/2005 Sb." nahrazují slovy "zákona č. 217/2005 Sb., zákona č. 342/2005 Sb., zákona č. 357/2005 Sb., zákona č. 441/2005 Sb., zákona č. 530/2005 Sb., zákona č. 545/2005 Sb. a zákona č. 552/2005 Sb."

10. V části druhé článku III se doplňuje nový bod 1, který zní: 1. V § 4 odst. 1 se na konci písmene zn) tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno zo), které zní: "zo) výnosy z prostředků rezerv uložených na zvláštním vázaném účtu v bance podle zvláštního právního předpisu, odkaz 22a, stanou-li se příjmem zvláštního vázaného účtu podle zvláštního právního předpisu, odkaz 22a". Dosavadní bod 1 se označuje jako bod 2.

11. V části druhé článku III bod 2 zní: 3. V § 19 odst. 1 písm. zl) zní: "zl) výnosy z prostředků rezerv uložených na zvláštním vázaném účtu v bance podle zvláštního právního předpisu, odkaz 22a, a výnosy ze státních dluhopisů pořízených z prostředků zvláštního vázaného účtu v bance podle zvláštního právního předpisu, odkaz 22a, a vedených na samostatném účtu u České národní banky, ve Středisku cenných papírů nebo v centrálním depozitáři, na který Česká republika, jednající prostřednictvím Ministerstva financí, převede evidence Střediska cenných papírů (dále jen centrální depozitář), odkaz 71, v případě, stanou-li se příjmem zvláštního vázaného účtu podle zvláštního právního předpisu, odkaz 22a.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP