(16.00 hodin)
(pokračuje Langer)

Ve zdravotnictví se nic nezlepšilo. Platby jsou i nadále výrazně zpožděny a zlepšení není na cestě s výjimkou úvah, které zavánějí naplněním skutkové podstaty trestného činu úvěrového podvodu. Nemocnice nemají smlouvy a pan ministr Rath lže - a ptám se, pokolikáté už lže - když tvrdí, že ty nemocnice, které smlouvy nemají, tak mají přece jakési rámcové smlouvy, překlenovací smlouvy, které jim zajišťují platby od Všeobecné zdravotní pojišťovny. Tolik druhý bod.

Bod třetí. Nejsem součástí orgánů činných v trestním řízení, nicméně mám elementární právnické vzdělání. Při stupni znalosti příslušných právních norem, při stupni znalosti faktů, které doprovázejí vyhlášení nucené správy na VZP, konstatuji z tohoto místa, že podle mého hlubokého přesvědčení byl při uvalení nucené správy porušen zákon. Jsem přesvědčen, že osoby, které jsou zodpovědné za nerespektování a porušení zákona, by měly být trestně stíhány a měly by být postaveny před soud. Věřím osobně, že dříve nebo později před soud postaveny budou, a věřím, že naše spravedlnost je skutečně slepá a bude jí doopravdy jedno, jestli před ní stojí ministr Rath nebo někdo jiný, a že zodpovědného člověka za tento trestný čin pošle do vězení.

Poznámka čtvrtá. Pan ministr Rath nás požádal v dikci pěrestrojkových předlistopadových politiků o klid na práci. Vážení kolegové a kolegyně, osmým rokem je u moci Česká strana sociálně demokratická, osmým rokem se jak na běžícím pásu střídají ministři zdravotnictví za tuto politickou stranu. Myslím si, že času bylo dost a schopnosti, které jste předvedli, jsou dostatečně přesvědčivé. Naše zdravotnictví je v krizi, tato krize je způsobena neexistencí koncepce České strany sociálně demokratické a není čas na to, poskytovat vám další čas.

Poznámka poslední, pátá, která bezprostředně souvisí s naším rozhodováním. Všichni jsme za uplynulých několik týdnů, co je pan ministr zdravotnictví ve své funkci, se mohli opakovaně přesvědčit o dvou věcech. Pan David Rath je hulvát a pan David Rath je lhář. Na jeho lžích je postavena nucená správa, na jeho lžích jsou postaveny jeho útoky na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu i na paní ředitelku Musílkovou.

Kolegyně a kolegové, poslankyně a poslanci z České strany sociálně demokratické a z KSČM. Pokud podpoříte návrh na odvolání, hlásíte se k těmto lžím. Dovolte mi na závěr parafrázovat výrok vašeho emeritního předsedy. Kdo podporuje lež, objektivně se sám také stává lhářem. Já věřím, že vy takoví nejste, celou řadu z vás znám jako poctivé lidi a věřím, že atmosféra strachu uvnitř sociální demokracie není natolik silná, aby vám bránila hlasovat podle vašeho svědomí a nejlepšího vědomí. Proto věřím, že tento návrh také nepodpoříte.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Do obecné rozpravy se hlásí také pan poslanec Kalousek v této chvíli.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, pouze faktickou poznámku. Já na rozdíl od pana kolegy Langera nemám elementární právnické vzdělání, ale tolik vím, že pokud si jakákoliv organizace bere úvěr, kde není schopná ze svého cash flow doložit jeho splácení, pak se skutečně ocitá na hranici podezření z trestného činu úvěrového podvodu. Je fikcí domnívat se, že tady existuje nějaká kolektivní odpovědnost. Neexistuje. Existuje konkrétní odpovědnost konkrétních fyzických osob, které pro něco takového hlasují a které o něčem takovém rozhodují.

Vzhledem k tomu, že je v této Sněmovně několik kolegů, kteří také jsou součástí správní rady VZP, tak bych je chtěl poprosit, aby tuto úvahu tlumočili na zasedání správní rady VZP, bude-li se tam jednat o vzetí úvěru. Organizace, která si bere úvěr a není schopna doložit splacení jistiny, dopouští se úvěrového podvodu, a ti, kteří o tom rozhodují, ocitají se v riziku, že mohou být obviněni z trestného činu úvěrového podvodu.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pokud se nikdo nehlásí do obecné rozpravy, tak já si beru slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má předseda Poslanecké sněmovny pan Lubomír Zaorálek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, jen velmi krátce poznamenám. Bylo tady řečeno, že pan ministr Rath je hulvát a lhář. Já bych rád řekl jednu věc a dlouho jsem na to myslel, když to tady pan místopředseda Langer pořád opakuje. Já mu nechci připomínat, že to byl on, který použil v souvislosti s premiérem a předsedou vlády České republiky přirovnání k Berijovi a ke Stalinovi. Já jsem od té doby neslyšel hulvátštější a arogantnější přirovnání mezi českými politiky. Je to takové to, že člověk si nevšímá jako kdyby sebe sama, a já jsem přesvědčen, že tato debata o hulvátství má jediné řešení, že začneme každý sám u sebe v této debatě.

A ještě jednu věc, přátelé. Tady bylo řečeno. My jsme sice zákonodárci, ale není naším úkolem, abychom říkali, kde byl porušen zákon. Není naším úkolem, abychom tady my posílali někoho do vězení. Zároveň bych chtěl ujistit, že klub sociální demokracie má atmosféru dostatečně demokratickou na to, abychom se rozhodovali bez jakéhokoliv strachu o tom, kdo tady lže. (Hluk a smích v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím o klid.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, prosím, abychom nechali osočování z hulvátství a lhaní a abychom vyslyšeli to, co tady řekl pan Krákora, abychom o tomto bodu jednali a dokončili ho korektně.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Hlásí se o slovo místopředseda Poslanecké sněmovny pan Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové. Dovolte mi, paní předsedající, abych vaším prostřednictvím oslovil pana předsedu Poslanecké sněmovny Zaorálka a požádal ho o vyslovení svého názoru z tohoto místa, tak ať jej všichni známe.

Jakým způsobem, jak hodnotíte vy, pane předsedo Zaorálku, výrok, který vyřkl ministr zdravotnictví David Rath na adresu hejtmanů České republiky? Cituji: "Pokud to nepochopí, dostanou pěstí do nosu."

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych se přimlouval za to, abychom nedělali bilanci všech výroků, které tady v poslední době zazněly.

O slovo se hlásí pan ministr David Rath.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP