(15.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Jsem přesvědčen, a můžeme to dokladovat, že díky zásahům vlády a zásahu Ministerstva zdravotnictví vám mohu dát v uvozovkách relativně dobrou zprávu, že ten deficit na konci roku 2005 neskončil tak, jak avizovala ředitelka Musílková v polovině loňského roku, dluhem 16 miliard, ale skončil deficitem někde mezi 11 a 12 miliardami. Tedy zdá se, že se ta situace Všeobecné zdravotní pojišťovny díky těm zásahům částečně konsoliduje.

Otázka úhrad a diskuse mezi tím, zda za deficit, který vzniká několik let, mohou vyhlášky ministerstva či dohody, tedy rozhodnutí Všeobecné zdravotní pojišťovny, tak na to částečně odpovídá určitá srovnávací tabulka, kterou vytvořilo Ministerstvo zdravotnictví podle analýz nárůstu v jednotlivých segmentech. A mohu říci, že to vychází spíše v neprospěch Všeobecné zdravotní pojišťovny, tedy jejích rozhodnutí, než v neprospěch vyhlášek Ministerstva zdravotnictví. Tato tabulka byla předána i vyšetřovací komisi, aby ta si mohla udělat svůj obrázek.

Jen ocituji pár čísel pro ilustraci. Meziroční nárůst roku 2002-2003. Tam, kde byla dohoda, tedy kde se pojišťovna rozhodla dobrovolně platit tyto částky, byl v segmentu praktických lékařů nárůst 8 %, specialistů 9,8 %, diagnostická péče 16,6, rehabilitační péče 18,8, domácí péče 17,7 - ale nemocnice, kde tehdy byla vyhláška, jen 1,8 %. Meziroční nárůst 2004-2005 nebyl takto markantní. Tam už ten nárůst, třeba tam, kde byla dohoda, byl někde okolo 5 %, a tam, kde byla vyhláška, také okolo 5 %. Čili celkově, když jsem si to sumarizoval, zdá se, že větší díl zodpovědnosti z toho padá na rozhodnutí Všeobecné zdravotní pojišťovny než na rozhodnutí ministerstva vyhláškou, i když tam najdeme segmenty v některých částech, kde i vyhláška umožnila třeba devíti- či čtrnáctiprocentní nárůst obdobně jako ty dohody, ale bylo to v menší frekvenci a v méně četných případech.

Kdo má tedy odpovědnost? Já jsem na začátku tvrdil, že je to velmi těžké říci, vidět ten svět černobíle, ale podle všech údajů, které mám k dispozici, nelze vyvinit management Všeobecné zdravotní pojišťovny. Lze jen diskutovat o míře jeho odpovědnosti. A tady se asi neshodneme. Já tu míru odpovědnosti managementu VZP vidím větší než poloviční, možná někdo ji vidí menší než poloviční.

Ještě tady zazněly některé věci ohledně úvěrů a urychlené platby za státní pojištěnce. Dámy a pánové, nyní je v Senátu zákon, který prošel touto Sněmovnou, který umožňuje vládě České republiky poskytnout zdravotním pojišťovnám bezúročný úvěr ze státního rozpočtu až do výše 50 % deficitu těchto zařízení. Pravda je, že každý úvěr, i tento bezúročný, nebo řekněme kdyby se bral komerční, ale nějaký výhodný, se musí samozřejmě splácet. Jde o to, jaký horizont splátek nastavíme a současně jak se změní hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny. Podle všech analytiků i zevnitř Všeobecné zdravotní pojišťovny, pokud bude a je uplatňována Ministerstvem zdravotnictví vydaná úhradová vyhláška pro rok 2006, tak při její aplikaci a realizaci by mělo skončit letos hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny přebytkem ve výši 1 miliardy korun. Tudíž pokud by tento trend byl nastartován a i udržen v dalších letech, Všeobecná zdravotní pojišťovna má určitý potenciál i na to ten úvěr platit.

Na otázku předsunuté platby jsem odpověděl částečně tímto, ale druhou odpovědí je, že ta úhradová vyhláška a navýšení platby za státního pojištěnce má nějakou nabíhající křivku. To znamená - leden, únor, březen, ještě první měsíce nebude dopad těchto opatření tak zásadní, ale jsem přesvědčen, že v průběhu prvého pololetí se začne projevovat pozitivně dopad těchto opatření tak, že ta předsunutá platba splní svůj účel v rámci zrychlení cash flow.

Otázka výběrového řízení je opět otázka legitimní, ovšem nutno říci, že nikdo neví, jak dlouho bude trvat, protože to záleží na tom, kolik lidí se do něho přihlásí. Může se přihlásit deset lidí a výběrové řízení bude ukončeno do dvou měsíců, může se přihlásit také dvě stě lidí a výběrové řízení se bude potýkat s těmito problémy mnoho měsíců. Z toho důvodu je správní radou doporučen ten postup, který nyní máte na stolech, to znamená odvolat dnes ředitelku Musílkovou a zvolit nového ředitele, který pojišťovnu povede do doby, než bude zvolen ředitel vzešlý na základě výběrového řízení. Může se stát, že z toho výběrového řízení vzejde i ten ředitel, kterého dnes zvolíte, a tudíž Sněmovna by k dalšímu rozhodování pravděpodobně nemusela přistupovat.

Otázka odpovědnosti a hodnocení. Dámy a pánové, zdravotnictví je, bylo a bude velmi zajímavým politikem. Bude využíváno všemi politiky proti všem politikům. Myslíte-li to aspoň trochu férově, tak nám zkuste dát určitý prostor, určitou příležitost bez toho, aniž byste tedy exekutivě kladli klacky pod nohy, podkopávali nohy a dělali problémy a poté (se chovali) ve smyslu toho dědečka z Rozmarného léta, který třese hrazdou provazochodce a říká: Slezte dolů, tuším že Arnoštku, nebo spadnete. Z hrazdy ho setřese a poté říká: Vidíš, Arnoštku, já jsem ti to říkal, že spadneš. Takže zkuste se chvilku nechovat jako tato úsměvná postava a dát nám nějaký čas, a pak nám prosím vystavte účet, buď v dobrém, nebo ve špatném. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené dámy, vážení pánové, já jsem tady položil jednu důležitou otázku a výzvu. Připomněl jsem situaci ve Středočeském kraji, kde nemocnice zásahem ministerstva nemají smlouvu se zdravotní pojišťovnou, čili nemají platby. Rozumím tomu, že za takovéhoto opatření se ta bilance může velmi zlepšovat. A je to díky tomu, že kraj s milionem obyvatel je znevýhodněn, jeho občané jsou okrádáni a musí si svou zdravotní péči platit dvakrát. Já žádám, aby toto bylo okamžitě napraveno, protože jinak se dostáváme do situace, která je v rozporu s ústavou. Možná potom budeme říkat, že jsme něco ušetřili, ale je to proto, že jsme protiprávním způsobem vytáhli z kapes občanů, tj. prostřednictvím krajského rozpočtu, další prostředky, a je to veliký balík peněz.

Děkuji. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Další přihlášky? Prosím paní poslankyni Talmanovou ještě do obecné rozpravy.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové, omlouvám se, ale na některá slova pana ministra zdravotnictví opravdu musím reagovat.

Dovoluji se ho zeptat, jestli zná dopis, který odeslala paní ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková 3. listopadu roku 2005 panu Bohuslavu Sobotkovi, ministru financí České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP