(20.20 hodin)
(pokračuje Dundáčková)

Proto také poté, co nám byly doručeny spisy, jsme nařídili jednání na dnešní dopoledne, abychom vyhověli znění jednacího řádu.

Já na to prosím poukazuji, aby pak někdo neřekl, že jsme jednali proti vlastnímu jednacímu řádu. A s odkazem na toto ustanovení také prohlašuji, že já nepodpořím právě z tohoto důvodu vrácení mandátovému a imunitnímu výboru k dalšímu projednání. Já si myslím, že náš jednací řád nic takového neumožňuje. Je mi to líto. (Potlesk některých poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Pokud není žádná další přihláška do všeobecné rozpravy, končím všeobecnou rozpravu.

Požádám paní zpravodajku o shrnutí této rozpravy a o návrhy, které zde zazněly tak, abychom o nich mohli hlasovat.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Paní předsedající, v rozsáhlé, byť ne vždy věcné rozpravě zazněla celá řada doporučení, leč pouze dva návrhy. Šlo o návrhy kolegy Filipa a kolegy Exnera, podpořené některými dalšími vystupujícími. Šlo o návrhy na vrácení projednávané věci mandátovému a imunitnímu výboru. Mám za to, že zde analogicky můžeme postupovat podobně jako při rozhodování o zákonech, s tím, že oba kolegové se lišili ve lhůtách, do kdy by měl mandátový a imunitní výbor opětovně svoji zprávu předložit. Kolega Filip navrhuje do zítra. Já jenom upozorňuji na to, že pan ministr zde informoval, že má zatím pouze ústní souhlas státní zástupkyně, nikoliv spis, a na čas, který v tuto chvíli je, ale je to na vašem rozhodnutí. Pan kolega Exner do příští schůze. To znamená, zde budeme muset asi hlasovat orientačně.

Pokud by tyto návrhy nebyly přijaty, mohlo by být hlasováno o původním návrhu mandátového a imunitního výboru obsaženém tisku v 40, a teprve v souvislosti s tím o doprovodném usnesení pod bodem 41, které by mělo sdílet osud hlavního tisku, tím chci říci, kdyby došlo k vrácení, nemělo by být o něm dnes samostatně hlasováno.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Váš návrh tedy zní?

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Abychom hlasovali o vrácení a následně, pokud by návrh byl přijat, alternativně o lhůtě tak, jak byla doporučována - do zítřka, resp. do příští schůze Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: První návrh na hlasování zní - vrátit uvedenou žádost k vyslovení souhlasu mandátovému a imunitnímu výboru.

Pan kolega Exner se hlásí. Prosím, pan kolega Exner má slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, já si dovolím trochu vyslovit pochybnost o tom, že usnesení číslo 41 je možné hlasovat až po přijetí rozhodnutí v této věci. Za prvé tak není nijak označeno a za druhé se domnívám - ano, je v souvislosti se žádostí o vyslovení, ale v souvislosti neznamená, že se má hlasovat až jako doprovodné usnesení nebo něco podobného. Je to samostatné usnesení vzniklé v souvislosti se žádostí a domnívám se, že to obvinění tam vznesené je tak závažné, že bychom na něj měli prostě a dobře reagovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla v podstatě námitka proti tomu, co nám navrhla paní zpravodajka jako další postup. Já se zeptám, paní zpravodajko - nechcete pět minut přestávku, poradit se s legislativou o tom, co je možné nebo není? (Projevy nesouhlasu v sále.) Pouze se ptám. Klid.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Já mám za to, že v tuto chvíli a v této Sněmovně je možné úplně vše, takže můžeme hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: První návrh prosím.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Doporučuji hlasovat o tom, zda rozhodneme o vrácení žádosti o vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání mandátovému a imunitnímu výboru k opětovnému projednání. (Z pléna: Do kdy?) Pokud vyhovíme, rozhodneme následně alternativně, protože jsou dva návrhy. (Námitky: Hned!)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já jsem nabízela přestávku na to, aby se vyladily návrhy tak, aby byly hlasovatelné, abychom se nedostali do nějakých nepříjemností procedurálních a jiných. Vyhlašuji přestávku na 10 minut do 20.35 hod. (Hlasité projevy nesouhlasu.) Žádám, aby byly důkladně projednány se všemi navrhovateli jejich návrhy a byl udělán takový návrh, o němž bude moci Sněmovna rozhodnout.

 

(Jednání přerušeno ve 20.25 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP