(10.30 hodin)

Poslanec Josef Hojdar: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, protože ještě nejsme u návrhu procedury, potřebuji zde načíst legislativně technické úpravy, které budeme muset hlasovat na konci zvlášť. (Velký hluk v jednací síni.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane poslanče. Já ještě jednou důrazně žádám všechny kolegyně a všechny kolegy, aby usedli do svých lavic. Pokračují třetí čtení. Není důvod, abychom nevěnovali pozornost dalšímu bodu schůze.

 

Poslanec Josef Hojdar: Přečtu tedy legislativně technické úpravy podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny:

Za prvé. V pozměňovacím návrhu B29 je chyba v psaní ve slově "stanovené". Chybí zde poslední slabika, takže je třeba opravit tuto chybu.

A za druhé. V pozměňovacím návrhu B36 je chybné návětí. Pozměňovací návrh se vztahuje k zákonu č. 13/1997 Sb. a patří do komplexu pozměňovacích návrhů B2 až B23. Jde o úpravu nadpisu jedné z částí zákona č. 13/1997 Sb., tak aby tento nadpis odpovídal obsahu normativního textu.

Zatím děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní se hlásí o slovo pan kolega Pavel Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedající. Chtěl bych jenom se zmínit o návrhu, který je uveden pod písm. I. Jedná se o § 34a, ke kterému pan poslanec Votava předložil pozměňovací návrh. Myslím si, že myšlenka jako taková je asi velmi dobrá, ovšem myslím si, že provedení je prakticky nehlasovatelné. Je zapotřebí upozornit na to, že pokud někdo chce, aby se používaly zimní pneumatiky, tak by měl vědět, že při určité teplotě jsou zimní pneumatiky prakticky nepoužitelné, protože se velice rychle opotřebují, tají. Jakmile se používají při teplotách nad 12 stupňů, tak jsou po krátké jízdě nebo relativně krátké jízdě prakticky nepoužitelné. A proto tento návrh se mi zdá prakticky nehlasovatelný.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Pan poslanec Votava s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já se na rozdíl od pana kolegy Hojdy domnívám, že tento návrh je hlasovatelný. Chápu sice jeho poznámku, nebo ji registruji. Ovšem na druhou stranu dnes každý motorista, který dbá o svoji bezpečnost - a zdůrazňuji, o svoji bezpečnost - ale samozřejmě i o bezpečnost druhých, zimní pneumatiky používá. A používá je po celé zimní období, po to období, které já navrhuji. Myslím si tedy, že to není v problému teplot nebo pneumatik, je to prostě čistě kvůli bezpečnosti silničního provozu. A také není pravdou argument, že zimní pneumatiky u nákladních vozidel se nevyrábějí. Minimálně tři výrobci je vyrábějí.

Myslím si tedy, že o tomto pozměňovacím návrhu by se mělo hlasovat, slouží pro bezpečnost silničního provozu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O tomto návrhu, zda je, či není hlasovatelný, bezpochyby rozhodne Sněmovna.

Zeptám se na další přihlášky do rozpravy. Nevidím takovou, rozpravu končím.

Zeptám se na případná závěrečná slova, nejprve pana místopředsedy vlády.

 

Místopředseda vlády a ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, myslím, že tento zákon byl zejména pozměňovacími návrhy, které přijal hospodářský výbor, doplněn velmi dobře. Jen bych poprosil, aby byla věnována pozornost některým návrhům, které skutečně jsou do tohoto zákona implementovány, aniž by postihovaly souvislosti třeba v některých dalších zákonech. Jen zde mohu uvést jako příklad pozměňovací návrh H1. Já bych osobně nic neměl proti tomu, aby provoz elektronického mýtného zajišťoval někdo jiný než organizace, kterou řídí Ministerstvo dopravy. Ale tady, jak je to navrženo, tak Státní fond dopravní infrastruktury to prostě být nemůže z toho důvodu, že zákon o fondu to vůbec neumožňuje. Poprosil bych, pokud jde i o další návrhy, které by mohly mít tento dopad a nejsou promyšlené, abyste poslouchali stanoviska, která skutečně vycházejí z toho, že tyto zákony nenavazují na další normy.

Jinak doufám, že tento zákon bude schválen a bude možné realizovat výkonové zpoplatnění, tak jak vláda předpokládá. Doufám také, že všichni občané České republiky to chtějí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Nyní požádám o závěrečné slovo pana zpravodaje. Nechce vystoupit se závěrečným slovem.

Budeme tedy již rozhodovat v hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích, ale ještě předtím o návrhu, který zazněl ve druhém čtení, tedy o návrhu na zamítnutí tohoto zákona.

Zopakuji, že ve druhém čtení zazněl návrh na zamítnutí zákona. Doufám, že všichni, kteří chtěli hlasovat, se již stihli dostavit do jednací síně.

 

O tomto návrhu na zamítnutí rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 934. Toto hlasování zahajuji. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 934 z přítomných 154 pro 2, proti 105. Návrh nebyl přijat.

 

Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím nejprve pana zpravodaje, aby přednesl návrh procedury, kterou se budeme řídit.

 

Poslanec Josef Hojdar: Děkuji, paní místopředsedkyně. Přednesu návrh na proceduru, tak jak jsem ji upravil, abychom oddělili od sebe některé tematiky, které nesouvisejí bezprostředně s tím, co se projednává, a týkají se spíš bezpečnosti silničního provozu.

Proto navrhuji tuto proceduru: Za prvé. V prvním bloku budeme hlasovat dohromady o bodech A1, A2 A15, A8, A9, A10 a A11, což jsou usnesení hospodářského výboru. Jako další hlasování budeme muset rozhodnout v bodu B38 o variantě 1 nebo o variantě 2. Pokud bude přijata jedna z variant, pak v dalším hlasování se bod A22 hlasuje již ve znění tohoto pozměňovacího návrhu. Budeme muset zřejmě udělat orientační hlasování, tak jak je zvykem. Pak bude další hlasování, a to bodů A20 až A24 jako jeden blok, dále tam bude hlasování o návrhu pana kolegy Býčka, což je pozměňovací návrh k usnesení hospodářského výboru a jsou to body H1 a H2 dohromady. Dále potom budou body A3 až A7, A12 až A14, A16 až A19 usnesení hospodářského výboru. Tím se vyrovnáme s hospodářským výborem. Máme tam pak hlasování o návrzích jednotlivých poslanců. Můžeme potom hlasovat B1, B2 až B24, B25, B26, B27 - (Neustále veliký hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane kolego, tady vůbec není slyšet. Žádám všechny, aby se ztišili a věnovali pozornost návrhu procedury. (Zvoní.)

 

Poslanec Josef Hojdar: Dále B28 až B35 a B37, dále potom samostatně hlasování C1, hlasování D1, hlasování E1, E2, hlasování F1, samostatně G1 a G2, samostatně I1 a I2, samostatně J1 a na závěr legislativně technické úpravy, tak jak jsem je tady načetl v předchozí rozpravě.

Takže tohle je procedura, tak jak ji navrhuji já.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP