(10.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane kolego. Nyní se opět přihlásil pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní místopředsedkyně, musím se přiznat, že opravdu nevím, proč pan kolega Janeček ve vztahu k mé osobě užíval kondicionálu - co by, kdyby atd. Mé stanovisko bylo a je jasné. Já to považuji za otázku, kde každý se rozhoduje podle svého vědomí a svědomí. Tak jsem se rozhodoval i v minulosti. Dokonce si někteří možná pamatují, že první návrh, ačkoliv jsem schvaloval princip, jsem nepodpořil, protože byl legislativně podle mne nedostatečně zpracován. Takže tyto obavy pan kolega Janeček, pokud jde o mé postoje, mít nemusí, jsou zbytečné.

Když podobně jako kolega Benda vyjádřil podiv nad písemnou akcí těch, kteří si přejí uzákonění tohoto vztahu, a obviňuje je z nesnášenlivosti, položme si otázku a také si ji zodpovězme, kolik jsme dostali z druhé strany naprosto netolerantních, nesnášenlivých dopisů, výzev, které opravdu hraničily s morálním vydíráním. To vám nevadí? (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, v úvodu mi dovolte prohlásit, že budu hovořit výlučně sám za sebe, nikoliv za poslanecký klub ODS, byť jsem tak byl uveden.

Včera jsem při dlouhé cestě osobním automobilem poslouchal veřejnou anketu na jedné rádiové stanici k této otázce. Z ankety a z jednání, které probíhá v Poslanecké sněmovně, vím jedno zcela jistě. Otázka, na kterou budeme hlasováním odpovídat, není identická a nevím, jestli je to zlý záměr, ale v každém případě veřejnost trpí pocitem, že se tu bude hlasovat o něčem úplně jiném, než o čem my budeme rozhodovat. Myslím, že pan kolega Jičínský a mnoho jiných ví, že se zde nebude hlasovat o toleranci k homosexuálům a homosexualitě. Ta totiž v této zemi dávno existuje a její veřejné deklarování, možnost homosexuální vztahy nejen udržovat, ale i vystavovat veřejně, je evidentní. Tady o žádnou toleranci nejde. V oné včerejší anketě třetina lidí se podivovala nad netolerantností některých politiků k tomu, že by snad homosexuální vztahy byly jakýmkoli způsobem postihovány, zakazovány či jim bylo bráněno.

Vím, že je to asi marné, ale sám za sebe zde chci prohlásit, že kdyby se hlasovalo o toleranci, budu samozřejmě hlasovat pro. Tolerance je na místě, těmto vztahům v dnešním právním řádu nic nebrání. Já sám za sebe říkám: V hlasování, které přijde, nebudu vyjadřovat svou toleranci nebo netoleranci, neboť homosexuální orientaci toleruji. Ale otázka zní jinak. Otázka zní, zda bude vytvořen právní nástroj k něčemu jinému.

Myslím, že nejlépe je používat to, co si dnes můžete přečíst v článku nejpopulárnějšího homosexuála v této zemi. Článek se jmenuje - najděte si ho vy všichni, kteří váháte, o čem tady budete rozhodovat - Politici, chceme se vzít a vychovat dítě. O této otázce budete rozhodovat. Chceme se vzít a vychovat dítě, říkají homosexuálové.

Teď hned zde může někdo vystartovat a říkat, že to není pravda. Já vám ocituji odpověď přesně na tuto otázku, aby ani na vteřinu nebylo pochyb, že to je ta kardinální otázka, o které zde rozhodujeme, že tak opravdu zní.

Dotaz Mladé fronty DNES: Pokud zákon poslanci přijmou, stejně neumožňuje adoptovat děti. - Odpověď onoho nejpopulárnějšího homosexuála, a já mu tím také vyjadřuji své sympatie, aby bylo jasné, že slova o toleranci myslím vážně: Ono se asi všechno musí dělat postupně. Některým lidem určité věci stále nedocházejí. Já to svým způsobem chápu. Když začnete lidem tlačit něco násilně, může je to naopak popudit proti tomu. Ale zase - dobře poslouchejte! - nechceme čekat například třicet čtyřicet let. Jsem optimista. Za čas se to povede.

Pane kolego Jičínský, tato Sněmovna se dostala do velmi hluboké politické pokleslosti, abych používal korektní termíny. Já jsem si vás vždy vážil. Musím říci, že po tom, co jste zde napadl kolegu Bendu, i vás zařazuji k této pokleslé kultuře, protože pan kolega Benda tady řekl jedinou věc: že se podivuje nad tím, že česká politika poklesla tak hluboko, že i v otázkách, jako jsou tyto, chce vedení politických stran svým poslancům říkat, zda mají, či nemají být pro sňatek a výchovu děti homosexuály. My si myslíme že ne a veřejně to říkáme. Že se vám to nelíbí, prosím, ať se vám to nelíbí, ale nenapadejte nás. Pan kolega Benda zde mluvil velmi korektně a velmi slušně. Váš útok na něj byl naprosto nekorektní a pokleslý. A na tom já trvám!

Dámy a pánové, až tady budete rozhodovat, pokládejte si otázku, o kterou jde. Nemaťte nás a veřejnost jinou otázkou, o kterou nejde. Prostě někteří z nás chceme, nebo vy chcete, aby homosexuálové vychovávali děti, a já to nechci. A já se k tomu hlásím, že to nechci a budu se k tomu vždy hlásit. Jak jsem už jednou řekl, a já to zopakuji, nechci se dožít okamžiku, ve kterém dva pánové budou mladému chlapci vysvětlovat, který z nich je maminka. Děkuji za pozornost. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Tlustému. Konstatuji, že nemám žádnou další přihlášku do rozpravy. Hlásí se pan poslanec Ludvík Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážená paní místopředsedkyně, vážení ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, ve druhém čtení jsem zde položil některé otázky, které zněly: Co dobrého přineslo uzákonění registrovaného partnerství v zemích, které se takto rozhodly? Co dobrého přinese uzákonění registrovaného partnerství našim rodinám, našim dětem a celé naší společnosti? Prosím, abych na tyto otázky dostal odpověď. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Zeptám se na další přihlášku do rozpravy. Není taková, končím rozpravu.

Před námi jsou závěrečná slova paní navrhovatelky a paní zpravodajky. Nejprve za navrhovatele paní poslankyně Anna Čurdová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, nejprve mi dovolte, abych vám poděkovala za podnětnou diskusi, která zde zazněla jak při minulém projednávání tohoto zákona, v druhém čtení, tak i dnes. Nicméně dovolte, abych právě z tohoto místa nyní reagovala na některé diskusní příspěvky, které zazněly. V úvodu mého závěrečného slova mi dovolte malou reminiscenci.

Je to již několik století, kdy Zikmund, ta liška ryšavá, v honosných komnatách pojal úmysl ve jménu víry - zopakuji ve jménu víry - uspořádat křižáckou výpravu. Za tou křižáckou výpravou zůstal rozbitý kalich a spálená zem. O několik století později přišel jiný filuta, sice méně vlasatý, zato však s bradkou. Vystřelil si z Aurory a při tom kázal, že vše patří všem, snad i to, že všechny manželky patří všem. Já jsem zde dnes slyšela, že ne že by všechny manželky patřily všem, ale že uzákoníme mnohopartnerství.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP