(11.30 hodin)
(pokračuje C. Svoboda)

My se ptáme pákistánské strany, co potřebujete. Když říkají deky, posíláme deky. Chcete zateplené stany, jsou zateplené stany. To všechno děláme podle požadavků pákistánské strany. Naše pomoc není, prosím vás, a to doufám, že si nikdo snad ani nemyslel, jenom zúžena na přítomnost několika lékařů a zdravotních sester ke společné misi Severoatlantické aliance, kde jsou Holanďané a Češi.

Znovu říkám. My nemáme v úmyslu nic politizovat, pokud jde o Pákistán. Naše přítomnost je nejmasivnější z celé Evropské unie. Pokud jde o konkrétní čísla, to znamená počty, jsem schopen to kdykoliv, i během několika minut, dodat, protože stačí, abych si zavolal na úřad a dostanu čísla úplně přesně, abych vám řekl, co všechno se poskytlo. Patříme k nejvelkorysejším dárcům pomoci Pákistánu z celé Evropské unie.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Vidím pana poslance Jana Vidíma. Dávám mu slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedající, paní a pánové, musím říci, že i když čas od času se v diskusi k tomuto tématu objevily ostřejší hroty, tak přesto lze říci, že v této Sněmovně je velmi silná shoda na tom, abychom formu humanitární pomoci, kterou vláda České republiky poskytuje Pákistánské islámské republice, nejenom zachovali, ale také ji posílili.

Já jsem konzultoval s kolegou Laštůvkou, předsedou zahraničního výboru, možnost společného usnesení výboru zahraničního a výboru pro obranu a bezpečnost v této věci, ve kterém bychom doporučili vládě zesílit humanitární pomoc Pákistánu. Možná že by bylo vhodnější a dávám na zvážení Sněmovně jako takové, abychom v podrobné rozpravě přednesli doprovodné usnesení k předloženým usnesením, která berou na vědomí rozhodnutí vlády a schvalují prodloužení této mise, doprovodné usnesení právě v tomto duchu - aby vláda posílila.

Já se totiž domnívám, že situace v oblasti, o které docela zajímavě mluvil i pan ministr zahraničních věcí, je skutečně před nadcházející zimou velmi katastrofální. Myslím si, že nemůžeme před tím strkat hlavu do písku při vědomí toho, že některé jiné evropské země tu hlavu do písku už mají strčenou až po prsa. Stálo by za úvahu, abychom také vyvinuli diplomatickou aktivitu právě uvnitř Evropské unie, aby Evropská unie byla tím, kdo humanitární pomoc zesílí, aby jednotlivé členské státy Evropské unie tuto humanitární pomoc zesílily. Upřímně je mi líto, že se Francie i Belgie chovají tak, jak se chovají. Jestli to nemá nějakou vazbu k pozici Pákistánu v boji proti terorismu a spolupráci Pákistánu se Spojenými státy. Nechci spekulovat. Ale je prapodivné, že se chovají tak, jak se chovají. A proto zesílit diplomatickou aktivitu směrem k Evropské unie a uvnitř Evropské unie zesílit diplomatickou aktivitu vůči jednotlivým členským zemím, které se dosud chovají tak macešsky k této zemi postižené tak obrovskou katastrofou, jakou bylo zemětřesení v září letošního roku.

Znovu se vracím zpět k nám do Poslanecké sněmovny. Chci přednést v podrobné rozpravě návrh usnesení, ve kterém by Poslanecká sněmovna doporučila vládě posílit humanitární pomoc Pákistánské islámské republice, s tím, že doufám, že usnesení bude mít podporu. Není to vůbec žádný atak na vládu, naopak si myslím, že skutečně v případě této humanitární katastrofy, která v Pákistánu je, se chová velmi správně. Ale přesto si myslím, že i zde je možné ještě zesílit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Petr Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, já bych chtěl znovu předeslat a zdůraznit, že samozřejmě toto usnesení, tento vládní návrh podpořím. To za prvé. Za druhé, že velice kvituji, byť jako opoziční poslanec, že česká vláda poskytla poměrně rozsáhlou, i z hlediska míry, humanitární pomoc Pákistánské islámské republice. Jsem velmi rád, že v tomto patříme mezi lídry, protože tady je třeba opravdu zdůraznit, že se jedná o zapomenutou humanitární katastrofu, že opravdu v tomto i západ se v mnoha ohledech chová hanebně. Protože pokud porovnáme pomoc, která byla poskytnuta například právě v otázce tsunami, a pan ministr zahraničí to velmi správně definoval, v čem je jádro pudla, prostě desetitisíce postižených Evropanů byl základ spuštění humanitární pomoci, a ve chvíli, kdy v Pákistánské islámské republice v postižené oblasti prakticky žádní Evropané nebyli, tak je pohodlnější strčit hlavu do písku, a dokonce si troufnu spekulovat, zda tady nehrají roli skutečně zahraničněpolitické konotace stylu, že současná pákistánská vláda za svou proamerickou politiku, podporu amerického protiteroristického tažení, zda není náhodou trestána některými vládami členských států Evropské unie, které mají výrazně diametrální rozdíl v tom, že ostentativně neposkytly humanitární pomoc vládě Pákistánské islámské republiky.

Já bych skutečně chtěl mít, a znovu opakuji, jako člověk a jako občan naprosto jasné stanovisko vlády a pana ministra obrany a čisté svědomí v jediné otázce. My dáváme, pokud se nepletu, zhruba 20 milionů na provoz této nemocnice. Znovu opakuji: Jsem pro, aby tam nemocnice byla, budu pro ni hlasovat. Ale chci mít čisté svědomí, že my neposkytujeme pouze na několik měsíců části obyvatel Kašmíru dostupnější oční kapky, antibiotika a obvazy, a přitom skutečně několik stovek metrů od této nemocnice budou lidé umírat zimou a hladem. Jinými slovy, otázka stojí, zda z hlediska skutečné efektivní pomoci lidem, kteří jsou postiženi, zda by čirou náhodou nebylo například vhodnější 20 milionů použít pro nákup humanitární pomoci, zateplených stanů, přikrývek, potravin a podobně, která by pomohla možná několika stovkám lidí přežít drastickou zimu, která tam nastává a po které, jak řekl i pan ministr zahraničí, můžeme očekávat několik stovek tisíc potenciálních obětí, především, znovu opakuji, těch nejhůře postižitelných kategorií, jako jsou děti, ženy, staří lidé a podobně.

Nechci slyšet nic jiného než ujištění, že na nějakou přechodnou dobu, přechodně zvednutý standard zdravotního ošetření, zda to není pouhé naše alibi, se kterým si prostě odškrtneme čárku, že jsme pomohli, a zda skutečně by náhodou nebylo vhodnější použít tyto finanční prostředky pro nákup efektivní humanitární pomoci, která by pomohla skutečně efektivně přežít byť malému množství lidí, ale přesto, znovu opakuji, pro ně jde o otázku života a smrti, o otázku elementárního lidského přežití.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má poslanec Vladimír Laštůvka.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji. Paní předsedající, dámy a pánové, nechci příliš rozohňovat tuto debatu, protože si myslím, že příliš mnoho slov není na místě. Je třeba více skutků. Ale přece jenom musím reagovat na tóny, které tady zaznívají a které se pokoušejí tuto vznešenou a čistou myšlenku, potřebu a cíl jakýmkoliv způsobem politizovat. Já bych před tím chtěl velmi varovat. Chtěl bych říci, že spekulace o tom, zda Francie, Belgie, západ někoho trestá či netrestá, jsou spekulace velmi odvážné.

Já bych chtěl poukázat na to, že Evropa a rozvinutý svět se chová často vůči třetímu rozvojovému světu hanebně dlouhodobě, špatně a nedostatečně. Zajeďte se podívat do střední Afriky, zajeďte se podívat do Bangladéše po každoročních záplavách. Ano, platí obecně, že my Evropané, tento rozvinutý svět, se málo věnujeme problémům a bolestem třetího světa, v němž jsme svědky zoufale nepředstavitelné bídy, kterou si často neumíme ani představit. Já bych za tím nehledal žádné politikum, ale spíše náš egoismus.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do sloučené všeobecné rozpravy. Nikoho nevidím, rozpravu sloučenou tedy končím.

Ptám se pana ministra, zda chce vystoupit nyní se svým závěrečným slovem, i pana zpravodaje. Jestliže tomu tak nebude, tak přistoupíme k podrobné rozpravě - nejdříve k bodu 209. Do podrobné rozpravy nemám žádnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo další hlásí z místa. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím.

Ptám se pana ministra i pana zpravodaje, zda chtějí k tomuto tisku vystoupit se svým závěrečným slovem. Není tomu tak.

Nám tedy nezbývá nic jiného, než hlasovat o usnesení, se kterým nás seznámil pan zpravodaj. Prosím vás, pane zpravodaji, zaujměte místo u řečnického pultu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP