(10.50 hodin)
(pokračuje Kühnl)

Několikerou zmínku, že přelety a průjezdy bude povolovat Centrum vojenské dopravy ve spolupráci s některými ministerstvy, je třeba přivítat. Jinak by platilo, že rozhodnutím vlády, které, jak doufám, Sněmovna vezme na vědomí, by letadla zmíněných států, které jsou uvedeny v usnesení, mohla bez dalšího přelétávat Českou republiku. To jistě možné není, takže je logické, že to musí podléhat ještě nějakému dalšímu technickému procesu.

Pan kolega Alexander Černý zmínil také něco, co neodpovídá přesně skutečnosti. Řekl, že údajně ministr obrany řekl, že mu nevadí, že Poslanecká sněmovna nestíhá projednat informace, které souvisejí s činností Ministerstva obrany. Máme je na programu i na této Sněmovně. Nic takového jsem samozřejmě nikdy neřekl. Pouze jsem řekl, že z časových důvodů, protože se jedná o rozhodnutí týkající se 1. 1. 2006 a následných, je absolutně nezbytné tyto tři body, které postupně budeme nyní projednávat, projednat ještě na této schůzi a že informace týkající se minulosti, když se projednají, budu šťasten, když se projednají až na příští schůzi, neděje se žádná tragédie. Mimochodem - je to jenom další důkaz toho, že by možná bylo správné, aby se Sněmovna zamyslela nad tím, jestli by tyto informace neměl projednávat výbor pro obranu a bezpečnost a výbor zahraniční. Pouze kdyby výbory na tom trvaly, projednávalo by se to na plénu Sněmovny.

Myslím, že je těžké v tuto chvíli zaručit to, co pan kolega Laštůvka požadoval - že Česká republika nebude místem, cituji, kde budou přistávat údajná letadla s údajnými vězni. Něco takového - pan kolega jistě chápe - se zaručit nedá, neboť údajnost není exaktní kategorie. Myslím si ale, že se dá zaručit, že vláda postupuje tak, aby zajistila, a to na základě reciprocity, že všechny tyto kroky, přelety a průjezdy budou v souladu s mezinárodním právem a se vzájemnými závazky zemí, které si tyto přelety a průjezdy poskytují.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře, za závěrečné slovo. Nyní uděluji možnost vystoupit se závěrečným slovem a následně s návrhem na usnesení panu zpravodaji. Prosím.

 

Poslanec Karel Černý: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, v rozpravě vystoupil ministr zahraničních věcí a šest poslanců. Nepadl žádný návrh, proto můžeme přistoupit k hlasování.

Návrh na usnesení zní: Poslanecká sněmovna bere na vědomí rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států přes území České republiky v roce 2006.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Odhlásil jsem vás a prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

Zopakuji návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států přes území České republiky v roce 2006, podle sněmovního tisku 1186."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 868. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 164 poslanců pro návrh 124, proti 36. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu zpravodajovi i panu ministrovi.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

209.
Rozhodnutí vlády o zapojení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany
do operace Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO) k poskytnutí
humanitární pomoci v souvislosti s odstraňováním následků zemětřesení
dne 8. října 2005 v Pákistánské islámské republice
/sněmovní tisk 1187/

 

Předložený materiál odůvodní ministr obrany pan Karel Kühnl. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, rovnou na začátek řeknu, že úvod, který nyní přednesu, zkuste si zapamatovat i jako úvod k následujícímu bodu. Nebudu ho opakovat, zbytečně bych zdržoval jednání Sněmovny.

Dne 8. října 2005 zasáhlo jižní Asii ničivé zemětřesení. Nejvíce postiženou zemí byl Pákistán. Pákistán hned dne 10. října požádal o humanitární pomoc jednotlivé země, ale také jednotlivé organizace - mezi nimi i Organizaci Severoatlantické smlouvy. Aliance reagovala okamžitě a již 11. října poskytla strategickou přepravu pro humanitární pomoc. Dne 21. října přijala rozhodnutí vyslat do Pákistánu humanitární síly, humanitární pomoc, jejichž úkolem má být a bude především plnění dopravních úkolů, obnova infrastruktury, zajištění zdravotnické pomoci, přičemž doba působení této humanitární pomoci byla omezena na 90 dnů. Toto datum mimochodem podle platných regulí uplyne 1. 2. 2006.

Vláda České republiky dokonce již před datem 21. října - a to na základě žádosti Severoatlantické rady, aby jednotlivé země předem deklarovaly, jaký druh pomoc jsou schopny vložit do této humanitární pomoci - vláda 19. října usnesením číslo 1368 rozhodla na základě článku číslo 43 odstavec 4 Ústavy České republiky o vyslání lékařského týmu Armády České republiky v počtu do 30 osob do této humanitární akce, a to na dobu 60 dnů, jak vládě umožňuje ústava. Dále rozhodla o poskytnutí finančního příspěvku ve výši 20 milionů korun na sdílení společných nákladů NATO na strategickou leteckou přepravu humanitární pomoci.

Český lékařský tým byl do Pákistánu vyslán 1. listopadu 2005 a působí v rámci nizozemské vojenské polní nemocnice ve městě Bagh, asi 200 km na severovýchod od Islámábádu. Finanční náklady na tuto operaci jsou hrazeny ze státního rozpočtu z kapitoly Ministerstva obrany a v souladu s Ústavou České republiky vláda dala informaci oběma komorám Parlamentu České republiky.

Žádám tedy Poslaneckou sněmovnu, aby vzala na vědomí rozhodnutí vlády vyslat humanitární pomoc do Pákistánu na dobu 60 dnů.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1187/1, pan kolega Petr Ibl a informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením výboru pro obranu a bezpečnost, které na své 64. schůzi dne 9. prosince 2005 projednal materiál, který právě odůvodnil pan ministr obrany, materiál, který se týká rozhodnutí vlády o zapojení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany do operace Organizace Severoatlantické smlouvy k poskytnutí humanitární pomoci v souvislosti s odstraňováním následků zemětřesení dne 8. října 2005 v Pákistánské islámské republice, sněmovní tisk 1187.

Po odůvodnění náměstka ministra obrany České republiky Ing. Martina Bělčíka, zpravodajské zprávě dr. Petra Ibla a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky vzít na vědomí rozhodnutí vlády o zapojení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany do operace Organizace Severoatlantické smlouvy k poskytnutí humanitární pomoci v souvislosti s odstraňováním následků zemětřesení dne 8. října 2005 v Pákistánské islámské republice, a to vysláním lékařského týmu Armády České republiky v počtu do 30 osob na dobu do 60 dnů. Dále výbor pověřil zpravodaje výboru, aby seznámil Poslaneckou sněmovnu.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP