(10.10 hodin)

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, předkládá se informace o rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států přes území České republiky v roce 2006. Toto rozhodnutí vlády umožňuje realizovat požadavky na přelety a průjezdy v rozměrech obsažených v usnesení vlády ze dne 19. října 2005 číslo 1349, a to bez zbytečných průtahů. Vyslovení souhlasu vlády s tímto postupem neznamená ještě automatickou realizaci přeletů a průjezdů, k těm dochází až na základě povolení, které uděluje zvláštní orgán resortu obrany, Centrum vojenské dopravy, a to ve spolupráci s dalšími orgány Ministerstva obrany, s orgány Ministerstva zahraničních věcí, dopravy a vnitra. Obdobným způsobem byla problematika přeletů a přejezdů řešena i v minulých letech, a proto prosím Sněmovnu, aby předložený materiál vzala na vědomí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu a bezpečnost, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1186/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru poslanec Karel Černý, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Karel Černý: Děkuji, pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové, usnesení číslo 253 výboru pro obranu a bezpečnost k rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států přes území České republiky v roce 2006, sněmovní tisk 1186, ze 64. schůze výboru ze dne 9. prosince 2005 máte před sebou. Tisk obsahuje přehled pozemní a letecké přepravy ozbrojených sil jiných států, které budou v uvedeném období realizovány z důvodů účasti na vojenských cvičeních, nácvicích a zabezpečení dalších operací Armády České republiky.

Informace je předkládána na základě usnesení vlády ze dne 19. října 2005 číslo 1349. Po odůvodnění náměstka ministra obrany Ing. Martina Bělčíka, zpravodajské zprávě poslance Karla Černého a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost za prvé doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky vzít na vědomí rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států přes území ČR v roce 2006, sněmovní tisk 1186. Za druhé pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Omlouvám se, jen jsem zařazoval přihlášky k dalším bodům.

Otvírám všeobecnou rozpravu, do které mám písemnou přihlášku pana kolegy Alexandera Černého, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Alexander Černý: Děkuji, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, dámy a pánové, vláda hodlá pokračovat v praxi předešlých let, jak jsme slyšeli, a to má být jeden z hlavních důvodů, proč bychom měli být vstřícní při projednávání tohoto tisku. Budou nás opět, tedy Sněmovnu, po jednotlivých čtvrtletích informovat o průjezdech a přeletech. Z čistě technického hlediska je pochopitelně tento požadavek akceptovatelný, neboť přejezdů a průletů je tak velké množství a lhůty pro jejich schválení mnohdy tak krátké, že takřka nepřipadá v úvahu rozhodovat o každém jednotlivém průjezdu či průletu samostatně. Potíž je ale v tom, že tyto průjezdy a přelety ozbrojených sil států Severoatlantické aliance a států zúčastněných v programu Partnerství pro mír jsou uskutečňovány nejen v rámci výcvikových aktivit, to bychom mohli ještě tolerovat, ale pochopitelně i v souvislosti s různými vojenskými operacemi. Vzhledem k našemu vyhraněnému postoji k většině našich vojenských operací ve světě je pravděpodobně možné i předvídat, jak se zachováme při projednávání této normy.

Potíž je ale ještě v něčem jiném. Je symbolické, že pan ministr obrany, když žádal o pevné zařazení tohoto bodu někdy minulý týden, tak ve Sněmovně prohlásil, že mu ani tak moc nevadí, že Sněmovna nestíhá projednat informace o průjezdech a přeletech, tedy ty zpětné čtvrtletní pravidelné informace - tuším, že už máme manko minimálně půl roku - ale toto je pochopitelně důležité. Zdůvodnění proč se tedy dnes tady jako o pevně zařazeném bodu bavíme o tom, že chceme schválit pravomoc udělovat tato povolení a jen se nechat zpětně informovat, má ještě jednu vadu. Já už jsem se o tom zmínil zhruba před půl rokem v květnu 2005 na 44. schůzi Sněmovny, když jsem při projednávání informace za čtvrté čtvrtletí 2004 - už tehdy jsme měli obvyklý skluz - konstatoval, že desítky přeletů jsou velmi nejasným způsobem identifikovány a že v podstatě ani nevíme, jak to s těmi přelety vlastně tady je. Tak měsíc dva předtím se začaly objevovat první zprávy, především ze Spojených států amerických, o jakýchsi tajných letech CIA s vězni na palubě. Moc velký humbuk kolem toho tehdy ještě nebyl, zdaleka ne srovnatelný s tím, co se odehrávalo například v minulých dnech v souvislosti s návštěvou ministryně zahraničí Spojených států nebo co se teď třeba odehrává v Polsku při projednávání a zjišťování toho, jak to vlastně s těmi aktivitami CIA na území cizích svrchovaných států je.

Dovolte mi v této souvislosti upozornit na docela zajímavou statistiku, která je podle mého názoru dost znepokojivá. Mám k dispozici údaje, jsou to údaje, které jsem získal naprosto legální cestou z Ministerstva obrany, a je to přehled počtu přeletů letadel ozbrojených sil jiných států nad územím České republiky od ledna nebo od prvního čtvrtletí roku 2002. Uvedu jen několik údajů, ze kterých jasně vyplyne poměrně znepokojivá tendence. V prvním čtvrtletí 2002 bylo uskutečněno celkem 1241 přeletů, z toho jen pro zajímavost 992, tedy 79,9 procenta byly přelety amerických letounů. V prvním čtvrtletí následujícího roku, tedy 2003, už přeletů bylo 1393, Spojené státy sice klesly na 73 procent, ale i tak to bylo přes tisíc amerických přeletů. V prvním čtvrtletí roku 2004 bylo přeletů 2749, na Američany připadalo přes 2100 přeletů. V prvním čtvrtletí tohoto kalendářního roku 2005 bylo přeletů 3864, Američané se opět už zase vrátili do původní polohy, jen amerických letounů bylo přes 3200 kusů. Je logické, že při těchto číslech nezbývá než akceptovat, že metodika, kterou vláda zvolila, je asi jediná možná.

To, co tady uvedl pan ministr ve své úvodní řeči, že je třeba hovořit v této souvislosti o jakési reciprocitě a že je třeba hovořit o tom, že je nezbytně nutné zajistit přelety bez průtahů, to je pravděpodobně pravda. Neuklidňuje mě ale druhá teze, že to není automatický proces a že se odehrává na základě jakéhosi povolení, které vydává Centrum vojenské dopravy - a teď byla jmenována ministerstva, která se na tom údajně podílejí.

Já se nemohu zbavit dojmu, pane ministře, že v této souvislosti je nezbytně nutné si položit několik málo otázek.

Za prvé. Má Česká republika vůbec šanci získat přehled o tom, co je na palubách těchto letounů, které brázdí náš vzdušný prostor a tu a tam i přistávají na našich letištích, aby např. dotankovaly a pokračovaly v letu? Nejde mi o čistou statistiku toho, kolik letounů a jakých typů prolétá přes naše území, to myslím, že jsme schopni získat, ale jde mi o to, co je na palubách těchto letounů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP