(12.10 hodin)
(pokračuje Hrnčíř)

Je uvedeno ve sněmovním tisku 990/1 a výbor vám v něm doporučuje přijmout tuto vládní novelu zákona ve znění přijatých pozměňovacích návrhů, kterých je osm.

Vážený pane místopředsedo, to je moje zpravodajská zpráva.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku ani nevidím nikoho z místa, takže obecnou rozpravu končím.

Budeme se zabývat rozpravou podrobnou, kterou právě zahajuji, a mám do ní tři písemné přihlášky. První je pan poslanec Aubrecht, potom následuje pan poslanec Krákora a pan poslanec Rafaj.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, opětovně budu stručný. Přihlašuji se jen ke dvěma materiálům, k pozměňovacím návrhům, které vám byly dány na lavice. Jeden je k usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, druhý je k vládnímu návrhu zákona.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Aubrechtovi. Nyní se slova ujme pan poslanec Krákora, připraví se pan poslanec Rafaj. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, já mám pozměňovací návrh. Jsou to dvě věty ke zvýšení expozice azbestového prachu.

První pozměňovací návrh je k části třetí čl. III. Dosavadní bod 1 se označuje jako bod 2 a vkládá se nový bod 1, který zní: 1. V § 41 odst. 3 se za slova "skupiny 2 až 4" vkládají slova "jakož i opatření k předcházení a omezení rizik souvisejících s expozicí azbestu". Ostatní body se přečíslují.

K části padesáté první čl. LV Účinnost. Na konec textu čl. LV se doplňují slova  s výjimkou části třetí čl. III bodu 1, který nabývá účinnosti dnem vyhlášení".

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Krákorovi. Slova se ujme pan poslanec Petr Rafaj. Připraví se pan poslanec František Beneš. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Rafaj: Děkuji. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přečetl pozměňovací návrhy, a to k části třicáté šesté, změna zákona o dani z nemovitostí:

1. Ve výčtu zákonů se doplňuje zákon č. 342/2005 Sb.

2. Legislativně technická úprava, tj. očíslovat body v části 36, článek 39, číslicemi 1., 2., 3.

3. V § 9 odst. 1 písm. g) vládního návrhu se vkládají nové body 4 a 5, které zní:

Bod 4 - V § 11 odst. 1 písm. c) se slova "na základě rozhodnutí příslušného stavebního úřadu" zrušují.

Bod 5 - V § 11 odst. 1 písm. d) v úvodní části ustanovení se za slova "u staveb" vkládá slovo "užívaných" a slova "na základě rozhodnutí příslušného stavebního úřadu" se zrušují.

Toto je nutno přečíst a schválit v zákoně v důsledku změn, které přináší návrh stavebního zákona, kde bude stavební řízení pojmově diferencovanější a dosavadní rozhodnutí stavebního řízení bude nahrazeno odlišnou terminologií.

Dále bych pak chtěl ještě přečíst změnu, a to v části 37, změna zákona č. 357/92 Sb., o dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů. Navrhují se tyto změny:

1. Ve výčtu zákonů se doplňuje zákon č. 179/2005 Sb. a zákon č. 342/2005 Sb.

2. V bodě 1 se slova "jako náhrada" nahrazují slovy "místo náhrady".

3. Body 5 a 6 se vypouštějí. Dosavadní bod 7 se přečísluje na nový bod číslo 5.

4. V § 27 odst. 3 se za slova "daňového subjektu" vkládají slova "nebo ručitele, kterému byla doručena výzva k zaplacení daňového nedoplatku ručitelem", a za slova "daňový subjekt" se vkládají slova "nebo ručitel".

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Rafajovi. Nyní se slova ujme pan poslanec František Beneš a připraví se paní poslankyně Iva Šedivá.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji. Dámy a pánové, dovolte mi, abych se přihlásil k pozměňovacímu návrhu k tisku 999, který jsem vám nechal rozdat do lavic. Účelem tohoto návrhu je změna části 31., a to zákona o katastru nemovitostí. Cílem návrhu je stanovit, že při vytyčování hranic pozemků se musí vyhotovit geometrický plán, a má to velmi blízko k projednávané materii a posílí to značně jistotu vlastníka pozemku i pozemků sousedních.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Slovo má paní poslankyně Iva Šedivá a připraví se pan poslanec Ludvík Hovorka.

 

Poslankyně Iva Šedivá: Děkuji. Vážení kolegové, dovolte mi pouze v krátkosti se vyjádřit k pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán na lavice již v úterý. V tomto návrhu spatřuji kompromisní řešení, které vychází vstříc úpravám, které se týkají účasti veřejnosti na řízení, s tím, že se v tomto pozměňovacím návrhu nově upravuje § 70 zákona č. 114 a následně potom i zákon o soudním řádu správním, tak aby byla dodržena Aarhuská úmluva a dotčená veřejnost se podle této dikce směla účastnit předmětu posouzení vlivů na životní prostředí a na řízení o integrovaném povolení v rámci účastníka správního řízení.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Ivě Šedivé. Slova se ujme pan poslanec Ludvík Hovorka, zatím poslední přihlášený do podrobné rozpravy. Vidím ale paní poslankyni Táňu Fischerovou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, já se chci tímto přihlásit ke svým pozměňovacím návrhům ke sněmovnímu tisku 999, které vám byly předloženy na lavice, včetně podrobného odůvodnění.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi. Nyní se slova ujme paní poslankyně Táňa Fischerová, v tuto chvíli poslední přihlášená. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, můj pozměňovací návrh je kratičký. V části 26 článek 27 se v bodě 3 § 10i odstavec 2 vypouští. Následující odstavce se přeznačí. Návrh souvisí s předloženými pozměňovacími návrhy ke stavebnímu zákonu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Táně Fischerové. O slovo se v podrobné rozpravě přihlásil zpravodaj. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych vám přednesl jeden pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 999, který se týká části 22 návrhu zákona. Jím se mění další zákony, a to článek XXIII, změna zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích. Jde o návrh na změnu bodu číslo 2 vládního návrhu, což je § 147 odst. 2, kde za slovem "vyvlastňovací" bude tečka a zbývající text se vypouští. Vypouští se dodatek "pokud s výkonem oprávněně nebylo doposud započato".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP