(17.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Dříve avizovanou faktickou poznámku ruší pan kolega Kott. Posledním přihlášeným s pozměňovacími návrhy je pan kolega Kochan, kterému dávám slovo.

 

Poslanec Jozef Kochan: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Budu velmi stručný. Osvojil jsem si pozměňovací návrh pana poslance Miloše Patery k tisku 995, a protože jste ho všichni dostali do lavic, nebudu ho předčítat, protože to nemá smysl. Děkuji za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Ještě se o slovo hlásí paní poslankyně Taťána Fischerová. Prosím.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji, paní předsedající. Kolegyně a kolegové, mám opravdu kratičký pozměňovací návrh.

1. V § 55 se dosavadní odstavec 4 vypouští, následující odstavce se přeznačí.

2. V novelizačním bodě 115, v návrhu § 55 odst. 5 se vypouští text "na základě písemné žádosti" a za slova "za výchovu dítěte" se vkládá text "nebo jeho právní zástupce".

Konec pozměňovacích návrhů. Stručné odůvodnění. Je nepřípustné, aby úřad obce mohl vést jakoukoliv tajnou dokumentaci o dítěti nebo jeho rodičích, se kterou by se rodiče dítěte nebo jejich právní zástupci nemohli seznámit. Tato současná praxe je, jak vyplývá z mediálně známých a tragických případů sporů rodičů o výchovu dítěte, zneužitelná a zneužívaná a nepřispívá k urychlení a vyřešení vleklých sporů.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Nemám žádnou další písemnou přihlášku. Ptám se na přihlášky z místa. Připomínám, že jsme v podrobné rozpravě. Žádnou přihlášku nevidím, podrobnou rozpravu končím. Končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona, bodu číslo 30, sněmovní tisk 995.

Slovo má předseda poslaneckého klubu.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, paní předsedající. Kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych předstoupil s procedurálním návrhem ke zvýšení efektivity našeho jednání. Dávám procedurální návrh, aby dnes Sněmovna i po 19. hodině projednala všechny zařazené body, s tím, že budou-li nezbytná hlasování, příslušná hlasování proběhnou zítra po 9. hodině, hned při začátku schůze Sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Je to procedurální návrh pana poslance Kalouska. O tomto procedurálním návrhu budeme hlasovat.

Registruji vaši žádost o odhlášení, takže vás nejprve odhlašuji. Zároveň přivolávám gongem naše kolegy, aby mohli být účastni tomuto procedurálnímu hlasování.

(Předsedající chvíli čeká.)

Já jsem si jen upřesnila, o které body jde, abychom přesně věděli, jaký program nás čeká. Je zde návrh pana poslance Kalouska na to, abychom dnes i po 19. hodině, tedy do 21. hodiny, projednávali bez hlasování všechny pevně zařazené body. Padne-li nějaký návrh na hlasování, toto hlasování by se uskutečnilo zítra. Jedná se tedy o body 31, 32 a 42, pokud není námitka proti této interpretaci.

Ještě se hlásí pan poslanec Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, chtěl bych jen připomenout, že před vyhlášením polední pauzy oznámil předsedající, kterým byl v té chvíli pan místopředseda Langer, že po pevně zařazených bodech se ještě vrátíme k přerušenému návrhu zákona Jihomoravského kraje o krajském referendu, první čtení, ale i tam by platila poznámka kolegy Kalouska, že bychom jednali pouze do ukončení rozpravy a hlasování bychom nechali na zítra. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobře. Je to upřesnění, aby to bylo včetně onoho přerušeného bodu před polední pauzou. Ještě vidím dvě zdvihnuté ruce. První je pan kolega Mencl, poté pan kolega Němec.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji. Já mám pocit, že se všichni ne dost vyznáme v pořadu, jak má být teď tímto hlasováním nastolen. Proto vás chci požádat, paní místopředsedkyně, kdybyste nám přečetla body, které dnes ještě máme projednat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Já je zopakuji. Možná jste zde nebyl přesně v tu chvíli, kdy jsem je opakovala. Pro všechny, kteří se teď dostavili do jednací síně, opakuji, že bychom projednávali body 31, 32, 42 a přerušený bod 81.

O slovo se ještě hlásí pan kolega Němec.

 

Poslanec Oldřich Němec: Paní místopředsedkyně, já také musím připomenout, že před polední pauzou tady ještě padla informace, a já si myslím, že to stále trvá, že bod 92, novela zákona o soudech a soudcích, návrh Libereckého kraje, se bude projednávat také, poněvadž to byl jako trvale zařazený bod na dnešní den.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nejsem schopna vám říci, jak přesně ta informace zněla před obědem, ale vyžádám si ještě potvrzení informace, kterou mi v průběhu odpoledne dali pracovníci organizačního odboru, s tím, že oznámili hejtmanovi Libereckého kraje, který tady čekal od rána, že jeho bod se již dnes projednávat nebude. Vyžádám si ještě potvrzení této informace, jestli dovolíte.

Nyní bychom tedy hlasovali o procedurálním návrhu, že projednáme dnes všechny pevně zařazené body, včetně bodu 81. O případném zařazení nebo vyřazení libereckého bodu se budeme bavit dále.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 776 a táži se vás, kdo je pro, abychom dnes do 21. hodiny se věnovali těmto zařazeným bodům. Kdo je proti tomuto procedurálnímu návrhu?

V hlasování pořadové číslo 776 z přítomných 94 pro 71, proti 6. Návrh byl přijat.

 

Tuto procedurální záležitost máme zatím vyřešenou a můžeme se věnovat dalšímu bodu. Tímto bodem je bod

 

31.
Vládní návrh zákona o nemocenském pojištění
/sněmovní tisk 1005/

 

Mám dojem, že i v tomto případě z pověření vlády neuvede návrh místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, ale že jej také v tomto případě zastoupí pan ministr Šimonovský, a já jej tedy prosím o slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, jen krátce uvedu tento zákon, jehož záměrem je především sjednotit systém nemocenského pojištění pro všechny pojištěnce a zajistit, aby výše dávek byla přiměřená, nahrazovala ztrátu příjmu z výdělečné činnosti a byla více úměrná pojistnému placenému na nemocenské pojištění, solidarity pojištěnců s vyššími příjmy s pojištěnci s nižšími příjmy. Má také omezit možnosti zneužívání systému nemocenského pojištění a zajistit účast zaměstnavatelů na finančním zabezpečení zaměstnance pro počáteční období dočasné pracovní neschopnosti. To je asi zásadní na tomto zákoně.

Nemocenské pojištění bude pro zaměstnance i nadále povinné a pro osoby samostatně výdělečně činné dobrovolné.

Tolik k uvedení zákona. Přeji mu šťastnou plavbu Sněmovnou.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a ústavněprávnímu výboru. Usnesení výborů nám byla rozdána jako sněmovní tisky 1005/1 a 1005/2. Prosím, aby se nejprve ujal slova zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pan poslanec Miroslav Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Jak jste již sdělila, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví se 3. listopadu na své 41. schůzi zabýval předlohou, sněmovním tiskem 1005, a přijal k němu usnesení, které jste obdrželi pod číslem 1005/2. Jen upozorňuji, že jste byli vyzváni, abyste si vyměnili v dalším kolovadle list číslo 6, kde byla malá oprava. To je vše.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Prosím zpravodaje ústavněprávního výboru pana poslance Vladimíra Říhu, aby nás seznámil s výsledkem jednání tohoto výboru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP