(15.10 hodin)
(pokračuje Šimonovský)

O tom svědčí i skutečnost, že za období mezi účinností zákona a dnešním dnem nebyl zvýšen počet stanic technické kontroly. Je jich zhruba 280 a to je konstantní počet. My jsme navíc zpřísnili velmi kontroly stanic technické kontroly tím, že vyjíždíme prakticky každý týden na několik mimořádných akcí ve stanicích technické kontroly. Mohu konstatovat, že po počátečních velmi děsivých nálezech se stav velmi stabilizoval a stanice technické kontroly si dávají velký pozor.

Druhým důvodem, proč jsme trošku v prodlevě oproti našemu původnímu záměru okamžitě po účinnosti zákona připravit prováděcí předpis, bylo stanovisko Ministerstvo dopravy, že je třeba doplnit systém STK a doplnit vybavení stanic technické kontroly a napojit je na automatizovaný informační systém, který by umožnil jednotlivým zřizovatelům, to znamená krajským úřadům a Ministerstvu dopravy, v konkrétním čase kontrolovat posuzované vozidlo přímo ve stanici technické kontroly. Samozřejmě povinnost zavedení tohoto systému bylo potřeba vložit také do této prováděcí vyhlášky, nebo standardy tohoto informačního systému. Systém je připraven od Nového roku po určitých potížích, které systém se spuštěním měl, tak je připraven na území hlavního města Prahy ve dvou stanicích na zkušební provoz. Od poloviny roku bude sloužit ve všech stanicích. Od tohoto systému si slibujeme velké zlepšení kvality práce stanic technické kontroly i zlepšení kontrolních systémů, pomocí kterých Ministerstvo dopravy a krajské úřady vykonávají dozor nad stanicemi technické kontroly.

Určitě je ale potřeba, aby vyhláška byla vydána co nejdříve. Garantuji, že do konce ledna vydána bude. Je už projednána v Legislativní radě vlády, takže už nic nebrání tomu, aby tato vyhláška, která tedy reaguje nejen na poslanecký návrh, kterým byl doplněn zákon č. 56, tak také obsahuje už další modernější metody kontroly těchto stanic. Myslím si, že i úpravy, které jsme udělali technické a terminologické, jsou ve prospěch srozumitelnosti této vyhlášky. Takže ubezpečuji, že vyhláška bude platit co nevidět, do konce ledna určitě.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, jestli pan poslanec Bičík ještě využije příležitosti.

 

Poslanec Milan Bičík: Nebude to již dotaz. Pane ministře, děkuji za odpověď. Z vaší odpovědi jsem vyrozuměl, že vyhláška vyjde do konce ledna příštího roku. Já vám za to děkuji. Pokud se tak nestane, využiji první schůzi naší Poslanecké sněmovny v příštím roce.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Tím můžeme ukončit interpelaci pana poslance Bičíka. Dalším interpelujícím je pan poslanec Václav Exner, který by měl interpelovat Františka Bublana. Ale pan poslanec Exner tady není, jak vidím. Není přítomen, ani se neobjeví. Nevíte o něm? Bohužel pokud tomu tak je, tak kdo není přítomen v jednacím sále v okamžiku, kdy je mu uděleno slovo, ztrácí pořadí a jeho přihláška propadá podle § 111 odst. 4. V tom případě propadá tato sedmá interpelace na ministra Františka Bublana.

Interpelovat by nyní mohl poslanec Petr Krill, který má interpelaci na ministra Vítězslava Jandáka ve věci financování regionálních divadel. Upozorňuji, že pan ministr Jandák je v Rusku nebo někde v těchto končinách na východ. (Veselost v sále.)

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji, pane předsedo. Protože pan ministr je v jiných končinách, zašlu svoji interpelaci písemně. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Tuto interpelaci na pana ministra Jandáka odkládáme.

Nyní pan místopředseda Ivan Langer by měl ještě jednou interpelovat Františka Bublana ve věci uvalení nucené správy na VZP. Upozorňuji, že dalším interpelujícím pak bude pan poslanec Miloš Melčák, který pak bude interpelovat pana ministra Milana Šimonovského. Nyní prosím pana místopředsedu Ivana Langera, který by měl interpelovat ministra Bublana. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, pane ministře, před dvěma týdny jsem vám na tomto místě dal při projednávání interpelací podnět o tom, že při rozhodování o uvalení nucené správy na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu mohlo dojít ke spáchání trestného činu. Ještě jednou tento podnět zopakuji.

Zákon o Všeobecné zdravotní pojišťovně hovoří, že kontrolu hospodaření provádí Ministerstvo zdravotnictví, a to v součinnosti s Ministerstvem financí. Zápis předávání protokolu o výsledku kontroly však jasně hovoří o tom, že zástupci Ministerstva financí konstatují, že úpravy v kontrolním protokolu nebyly provedeny v součinnosti s Ministerstvem financí. Jinými slovy, tento zápis by mohl být důkazem toho, že nejenže byl porušen zákon, ale že mohl být i spáchán trestný čin. Přesto na základě takového protokolu této kontroly bylo rozhodnuto o uvalení nucené správy.

Já jsem skutečně přesvědčen o tom, že Policie České republiky by měla prošetřit, zda pan ministr Rath při rozhodování o uvalení nucené správy věděl o tomto porušení zákona a zda se on, případně příslušní pracovníci Ministerstva zdravotnictví paní Maříková, pan Kubásek, pan Česenek nedopustili trestného činu. Proto jsem vám dal z tohoto místa podnět pro zahájení vyšetřování Policie České republiky z důvodu podezření na spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele podle § 158 trestního zákona s tím, že osoby, které jsou důvodně podezřelé ze spáchání tohoto trestného činu, jsou pan ministr David Rath, paní Květuše Maříková, pan František Kubásek a pan Radko Česenek.

Na základě těchto skutečností se vás, pane ministře, dovoluji zeptat, jak bylo naloženo s tímto podnětem a zda jej tedy policie prošetřuje a zda máte informace o tom, jaké výsledky v této věci už jsou k dispozici. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana ministra Bublana. Připomínám, že se připraví pan poslanec Melčák. Nyní prosím pana ministra Bublana.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan: Děkuji, pane předsedo. Musím se přiznat k tomu, že jsem trošku očekával, že pan místopředseda Langer zopakuje svoji žádost, kterou jste dal před 14 dny, ale dneska už došlo k opravě, takže skutečně dnes dáváte podnět. Já jsem rád, že je to pouze podnět, protože posledně to bylo vlastně oznámení podezření z trestného činu. Jak dobře víte, pane místopředsedo, tak nejsem příjemcem těchto oznámení. To je možné podat pouze na policii nebo na státním zastupitelství. Nicméně jsem udělal ten krok, že kopii předávacího protokolu č. 1/2005 o výsledku kontroly Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky, který byl tím podnětem pro možné spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele podle § 158 trestního zákona na pana Davida Ratha, paní Květuši Maříkovou, pana Františka Kubáska a pana Radko Česenka, beru jako podnět, a já jsem tento podnět předal Policii České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP