(12.50 hodin)
(pokračuje Benda)

Jestli se do toho chceme pustit, jestli někdo má vůli přepisovat desítky paragrafů, mně to připadá v čase, který máme, a v zavalení prací, v jakém jsme, kde je zcela evidentní, že program této schůze neprojednáme ani příští týden, jako výrazně zpozdilé a výrazně předvolebně populistické.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan kolega Mencl a po něm pan kolega Doktor.

 

Poslanec Václav Mencl: Je velmi pozoruhodné poslouchat z úst sociálního demokrata, nevím odkud, nevím, jestli z Brna, z jižní Moravy, že mu vadí, že brněnské zastupitelstvo a potažmo vláda, a to vláda sociální demokracie naposledy, rozhodla o poloze nádraží v Brně. Já zde o tom jako bývalý primátor mohu opravdu udělat přednášku. Dělat ji nebudu, ale prosím, aby tedy jestli o tom má rozhodovat jižní Morava, tak bych byl velmi rád, abychom referendum udělali brněnské, jihomoravské, české, udělali evropské a nakonec světové, protože do Brna a z Brna nejezdí jenom Brňané. (Potlesk zprava.) Je pravda, že tam jezdí další obyvatelé jižní Moravy, ale já, protože vlakem jezdím, vím, že jezdí i lidé z Prahy a jezdí do Brna také Japonci a další. (Velký hluk.)

Chtěl bych pana předkladatele - protože říká, že je mladý, možná, že si to nepamatuje - upozornit, že měsíc před minulými parlamentními volbami přijel do Brna pan premiér Zeman se svou vládou a vyhlásil: ano, my zajistíme, že nádraží bude přesunuto. Jsem velmi překvapen, že sociální demokracie, možná že jenom její reprezentant, má tak krátkou paměť.

Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Na to se dá říci jen jedno: co bylo, už není, co platilo, už neplatí.

Slovo má pan kolega Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, ono bude zčásti směřovat i k vám samotnému, resp. způsobu, kterým řídíte tento projednávaný bod. Já velmi nerad jsem přistihl pana zástupce předkladatele při manipulaci se stanoviskem vlády, a proto bych se chtěl i vás zeptat, z titulu jakého pověření vystupuje zde přítomný zástupce předkladatele. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: No, podle § 57 odst. 2 mohou vystupovat za Senát, vládu a zastupitelstvo vyššího územně samosprávného celku a jednat členové, kteří byli takovým jednáním zvlášť pověřeni. Já se přiznám, že já tu nemám žádné zvláštní pověření, ale předpokládám, že asi bylo? (Smích v sále.) Kolegyně a kolegové, já mám nápad.

(Bouřlivý smích a potlesk.)

A ne první. Je 12.52 minut, a já v tuto chvíli ne že přeruším, ale navrhuji přerušit jednání, vyhlásit polední pauzu a věnovat se tomuto bodu budeme po pevně zařazených bodech po interpelacích, takže to dnes v klidu zvládneme. Mám pocit, že atmosféra je taková, že stejně může hrozit vyhlášení přestávky nebo žádost o přestávku na poradu klubu, a toto mi připadá jako nejelegantnější řešení, včetně dořešení otázek ohledně pověření.

Dám ještě slovo panu zpravodaji.

 

Poslanec Michal Hašek: Já si myslím, pane předsedající, že organizační odbor Poslanecké sněmovny dostatečně zná jednací řád a ověřil si, kdo je připuštěn za předkladatele, aby tady předkládal tento návrh, takže minimálně na poslední otazník, který zazněl z úst kolegy Doktora, bych chtěl konstatovat, že zastupitelstvo Jihomoravského kraje ve stejný okamžik, kdy schválilo tuto zákonodárnou iniciativu, také schválilo pověření dvou svých členů, a sice jmenovitě Stanislava Juránka, hejtmana Jihomoravského kraje, anebo pana kolegy Bortela jako člena zastupitelstva, a on to také mimochodem řekl, že pan hejtman je na neodkladném jednání rady kraje, která dnes řeší rozpočtové věci, a proto byl vyslán on, čili tato formální podmínka byla zcela jistě doplněna. Kolegyně a kolegové, pokud se nechcete věnovat krajskému referendu, pokud nechcete meritorně hlasovat o vrácení či o dalších návrzích, tak si vezměte pauzu, abyste to obstrukcí dokázali, ale nesnažte se to prosím dělat na věcech, které jsou podle zákona o jednacím řádu jasné. Já myslím, že Kancelář Poslanecké sněmovny tuto záležitost musela mít jasně ověřenou, než tento bod vůbec začal a než pan Bortel sem byl jako zástupce předkladatele přizván.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Poslanec Michal Doktor: Nepochybně nebylo nic jednoduššího než na moji otázku odpovědět tím, že je v archivu uloženo ono pověření. To je ad 1.

Ad 2. Nemohu stále uvěřit tomu, že pověřený člen zastupitelstva se při obhajobě sněmovního tisku, který projednáváme, dopustí tak elementárního pochybení, kterým je manipulace se stanoviskem vlády sociální demokracie.

(Protestní hlasy uprostřed sálu, zprava potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kolegyně a kolegové, nezlobte se, beru to na sebe. Vyhlašuji polední přestávku.

(Po chvíli předsedající pokračuje.)

Sděluji, že dnes po ústních interpelacích probíhá dále jednání. Jsou pevně zařazeny body 30, 31, 32, následovat by měl tento nedoprojednaný bod a posléze další body. Věřím, že do té doby horké hlavy vychladnou. Po pevně zařazených bodech 30, 31 a 32 by měl následovat tento bod 81, následovat by měly body 92, 45, 64, 29, 23, a pak už toho budete mít všichni dost.

(Po chvíli předsedající ještě pokračuje.)

Byl jsem upozorněn, že jako čtvrtý pevně zařazený bod po interpelacích je bod 42, takže tento přerušený bod bude až pátý v pořadí.

 

(Jednání přerušeno ve 12.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP