(18.00 hodin)

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Děkuji. Jak říká Sigmund Freud, některá přeřeknutí jsou signifikantní.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak vám přeji hodně zdaru, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Jenom krátce. Protože pan předseda tady něco říkal, jak se říká, na hrubý pytel hrubá záplata, děkuji nejčestnějšímu člověku v republice, který navíc prokázal, že je i významným odborníkem na zdravotnické soustavy, že ví, jak fungují neziskové nemocnice a jak fungují obchodní společnosti všude okolo nás. Děkuji za tuto faktickou poznámku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní je příležitost pro vystoupení paní ředitelky Jiřiny Musílkové.

 

Ředitelka VZP ČR Jiřina Musílková: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já jsem se už rozloučila, nicméně mně nedá jedna technická poznámka. To, co tady říkal pan ministr - já bych velmi svému nástupci přála, aby mu vyřídil takový plat ve správní radě, protože ho ubezpečuji, že pokud takový plat, jaký tady zmiňoval, můj nástupce bude mít, tak bude mít mnohonásobně více než já, a já mu to ze srdce přeji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní ředitelce Musílkové. Zdá se, dámy a pánové, že je možno ukončit všeobecnou rozpravu.

Otevírám rozpravu podrobnou, do které se hlásí pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Jenom bych si pouze povzdechl, ach ta fakta, ach ta fakta…

Vážení přátelé, říkal jsem, že bych byl velmi rád, kdyby diskuse neskončila pouze v politické pěně, a že by bylo velmi dobře zabývat se tímto problémem poctivě a do hloubky. Vzhledem k tomu, že tato Poslanecká sněmovna moc času nemá, tak navrhuji usnesení, samozřejmě směrem k vládě, směrem k exekutivě, která by se věcí snad ještě měla šanci zabývat.

Můj návrh usnesení:

Za prvé. Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby přijala všechna opatření nezbytná k tomu, aby byla kontrolována kvalita poskytované zdravotní péče.

Vážení přátelé, jistě chápete, jak je to naprosto zásadní věc. Je to věc, o které hovoříme roky, a jestliže tady bylo řečeno, jak jsou poškozováni pacienti v této zemi, tak si myslím, že je první povinností exekutivy s tím něco udělat. Jestliže se dozvíme, že v našich nemocnicích vinou v podstatě zbytečných chyb umírá kolem tří tisíc pacientů ročně, tak to nemůžeme přejít a zabývat se nějakými margináliemi o tom, kolik bere paní ředitelka, protože se domnívám, že to jsou věci naprosto zásadní.

Za druhé. Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby urychleně předložila kroky vedoucí ke stabilizaci systému veřejného zdravotního pojištění.

V tomto okamžiku bych byl velmi rád, kdyby vláda ocenila slib pana ministra, že do doby, než stabilizace bude provedena, tam nebyly nalívány žádné finanční prostředky, neboť souhlasím s ním, že by pouze protekly jako voda cedníkem a že bude velmi dobře, když se nejprve ucpou díry, a pak se bude ve stabilizačních krocích pokračovat.

Za třetí. Žádá vládu, aby předložila parametry tvorby sítě zdravotnických zařízení a program urychlené akreditace zdravotnických zařízení.

Upozorňoval jsem na to, že ačkoliv deset let o této problematice hovoříme, tak výsledkem je, že zatím tuto akreditaci mají pouze dvě zdravotnická zařízení. Pokud k tomu přibylo nějaké další, tak se omlouvám. Je to nezbytné a je to opatření, které výrazným způsobem také pomáhá zamezit chybám v poskytování zdravotní péče.

Za čtvrté. To je okruh, o kterém jsem hovořil na začátku - aby předložila návrh zákona o neziskových právnických osobách.

Tady kolem přestřelky kolem neziskových právnických osob bych zopakoval, a já jsem zpravodajem k tomuto návrhu zákona, že v různých verzích návrh obsahoval i různá protiústavní ustanovení. Já bych byl velmi nerad, aby v rámci předvolebního boje, protože politické strany budou potřebovat nějaké důkazy, co všechno prosadily, a zákon vejde v platnost, bude účinný pravděpodobně až po volbách, aby v rámci tohoto boje nebyla schválena politická deklarace, aby bylo o čem hovořit na mítincích, ale abychom se tím problémem zabývali poctivě. Byl bych velmi rád, aby vláda dostála tomu, co měla ve svém prvním vládním prohlášení, to je, že si je této povinnosti vědoma.

Na závěr bych navrhl, aby zdravotně pojistný plán byl skutečně vzat na vědomí, protože se domnívám, že snad ani jinak nelze. Nelze přece schvalovat zdravotně pojistný plán, který v podstatě už proběhl. Nelze ho na druhou stranu zamítat, jestliže vláda doporučila jeho přijetí. Domnívám se, že můžeme vzít na vědomí, že takový je nepořádek v našem zdravotnictví, že zdravotně pojistný plán je předkládán na konci onoho roku, na který byl plánován a připraven.

Tolik můj návrh k situaci ke zdravotně pojistnému plánu a návrh usnesení. Doufám, že by to mohly být malé krůčky, které by mohly prospět jak našim lékařům, tak i pacientům.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Josefu Janečkovi. Dále se hlásí pan poslanec Oldřich Vojíř, potom pan poslanec Krákora. Nevím, kdo byl první, takže v případě, že to byl pan poslanec Krákora, tak se mu omlouvám.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Děkuji, pane předsedající. Dovolte mi, abych také této ctěné Sněmovně navrhl tři body usnesení s tím, že by se logicky měly hlasovat samostatně.

První z nich je: Poslanecká sněmovna Parlamentu odmítá nucenou správu na VZP, která byla uvalena Ministerstvem zdravotnictví České republiky a panem ministrem Rathem.

Za druhé: Poslanecká sněmovna žádá vládu, potažmo Ministerstvo zdravotnictví, o předložení koncepce zdravotnictví a jeho financování s termínem do ledna 2006.

Za třetí. Je určitá alternativa hlasování a ta spočívá v tom, že buď budeme hlasovat o přijetí či nepřijetí zdravotně pojistného plánu všech zdravotních pojišťoven, případně per partes, a já navrhuji, abychom u nich, což se týká VZP, alespoň vzali pojistný plán na rok 2005 na vědomí.

Poslední otázka. Myslím si, že na závěr ji mohu takto položit. Může některý z členů vlády typu premiér či vicepremiér potvrdit, že vláda zasedala a že rozhodla tak, jak nám tady pan ministr řekl, to znamená, že navrhuje neschválit zdravotně pojistný plán Všeobecné zdravotní pojišťovny? Myslím si, a znalci jednacího řádu mě opravte, jestli to je jinak, že nemůže ani ctěný premiér této vlády po dohodě s ministrem zdravotnictví zrušit usnesení vlády.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Oldřichu Vojířovi. Slovo má pan poslanec Krákora.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dávám návrh na usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky neschvaluje zdravotně pojistný plán VZP na rok 2005.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Čili abychom pracovali s materiálem, který máme všichni k dispozici. Tímto materiálem je tisk 976/1, což je usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Pokud jsem rozuměl správně panu poslanci Krákorovi, tak navrhuje alternativu k usnesení svého výboru, kde v bodě I.1 je: Poslanecká sněmovna schvaluje zdravotně pojistný plán. Pak se s tím nějak vypořádáme.

Stejně tak pan poslanec Vojíř k bodu I.1 doporučuje jako alternativu: schvaluje, nebo bere na vědomí.

Hlásí se pan poslanec Kalousek, pak pan poslanec Kováčik.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP