(16.50 hodin)
(pokračuje Musílková)

Zaslechli jsme také v tisku, že v pojišťovna zvolila pro svůj vozový park outsourcing v rozporu se zákony. Veřejná zakázka probíhala a byla projednána investiční komisí i správní radou, nebyla napadena ani Úřadem pro hospodářskou soutěž a inspirovali jsme se stejným typem operativního leasingu, jakého využívají firmy Eurotel, DHL, Skanska, Metrostav, Siemens, Ministerstvo obrany a mnohé další. Ano, může některým zaměstnancům tento způsob vadit. Dojde totiž k lepšímu využívání vozidel, k lepšímu sledování a bránění vzniku dodatečných nákladů, lepšímu evidování využití vozidel a zabránění neodůvodněným vylepšováním automobilů či obnovy vybavení v zájmu řidičů.

Jsme bombardováni sděleními, že ve VZP se ztratila tři auta. Není to pravda. Je to jen jedna z dalších lží, ale velmi dobře se vyjímá na první stránce novin. Kdyby situace nebyla tak závažná, mohla by vést k pousmání nad obviněním v tisku z tzv. kontroly, například že na tomto operativním leasingu se podílí člen správní rady. Ředitel této firmy, která nám dělá operativní leasing, se jmenuje Liška a bohužel jeden z členů naší správní rady se jmenuje také Liška. Jak jsem si ověřila, není s touto firmou v žádném příbuzenském ani jiném vztahu.

O mnoha věcech bych mohla takto pokračovat, prostřednictvím paní předsedající.

Byl zde dotaz pana poslance Krákory o tom, že naši vedoucí pracovníci mohou využívat osobní automobily v tzv. ekonomickém pronájmu, řádně zdaněném. Jenom polovina z ředitelů využívá tuto možnost a neodlišujeme se od takových úřadů, jako jsou finanční úřady, správy sociálního zabezpečení a jiné nám podobné. Mnoho z ředitelů vykonává současně tzv. kurýrní službu, kdy nelze použít elektronickou cestu komunikace.

Byla jsem také vyzvána a nazvána zde královnou výjimek z důvodu, že pojišťovna by měla údajně vydávat jiné nadstandardní smlouvy některým nemocnicím. V minulosti jsme byli již jednou nařčeni, že dáváme nadstandardní smlouvy údajným nepřátelům pana doktora Ratha. Nejenom že neznáme jeho nepřátele, ale jedním z těch, který byl u soudu, měl být doktor Jelínek, kde po prozkoumání soudu se ukázalo, že smlouvy jsou stejné jako smlouvy ostatních praktických lékařů.

Nyní se mluví o výjimkách a lepších smlouvách pro některé nemocnice. Musím říci, že již 7. 9. dostal doktor Rath ještě jako prezident České lékařské komory dopis, který jsem já dostala na vědomí, a byl to dopis od ředitele nemocnice Šumperk, který psal: "Dovoluji si vás upozornit na to, že se naše nemocnice pohybuje v naprosto totožném režimu jako ostatní nemocnice. Vedení nemocnice je ochotno předložit smlouvy s VZP, kde jsou nastavena stejná pravidla jako u jiných zdravotnických zařízení podle platné vyhlášky. Nemocnice Šumperk se nepohybuje v nelimitovaném systému a ani nevyužívá žádných výhod VZP. Pokud budete příště citovat údaje z tiskové zprávy naší nemocnice, ověřte si prosím nejprve informace a neberte nás ve svých tiskových prohlášeních jako odstrašující příklad."

Obdržela jsem v těchto dnech žádost Nemocnice Český Těšín, která mně píše, že jsou v médiích označovány smlouvy a dodatky, a žádají, abychom jejich smlouvy zveřejnili, oni že to udělají také. Totéž jsem dostala od předsedy představenstva pana Potysze, který mi píše: "Ministerstvo zdravotnictví ústy doktora Ratha šíří nepravdivé informace o údajných nestandardních smluvních vztazích mezi VZP a nemocnicemi ve skupině Euromednet. Obracím se proto na vás se žádostí o souhlas se zveřejněním všech informací týkajících se smluvních vztahů nemocnic." Dneska přišla žádost Nemocnice Valašského Meziříčí - o totéž.

V mně vyměřeném čase se bohužel nedostanu ke všem odpovědím a věřím, že opravdu přijmete jejich písemnou formu. Dovoluji si jenom poznamenat, že téměř žádný z dotazů nesměřoval k té části 110 miliard vydávaných na úhrady zdravotní péče, na potřebné systémové změny, ale zabývaly se úplně jinými, naprosto nezajímavými částmi rozpočtu pojišťovny.

Ministr Rath viděl a vidí řešení vzniklého konfliktu v odchodu Jiřiny Musílkové a ve jmenování nového ředitele VZP, jehož hlavní předností bude ministrova důvěra. To doktor Rath opakovaně tvrdil jak výroky o odvolání nucené správy, když Musílková odejde, tak i nominacemi pěti mých možných nástupců. Ano, jistě se najdou takoví kandidáti, ze kterých vy jako Poslanecká sněmovna si budete moci svobodně vybírat. Pokud se ale nezmění podmínky legislativní a příjmové, bude mít každý z mých nástupců velmi nelehký úkol. Bude totiž muset dokázat přesvědčit státní správu o tom, že předbíhat musí příjmy výdaje, a ne výdaje příjmy, nebo o tom, že z proudnice hasící finanční požár ve zdravotnictví musí tryskat miliardové dotace, a nikoliv tvrzení o tom, že voda hoří a požár hasí, anebo dokáže-li prosekat a najít cestu k obcházení dopadů podzákonných právních norem.

Prostřednictvím paní předsedající vám chci, vážené poslankyně a vážení poslanci, sdělit, že nucená správa Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky vůbec neprospívá. Dotýká se jejího až dosud dobrého jména. Dotýká se jejích plátců pojistného, kteří si dnes kladou otázku, zda nepočkat s placením pojistného na dobu, než bude vše vyřešeno. Dotýká se smluvních poskytovatelů zdravotní péče, kteří se dnes již nebojí jenom o své příjmy, ale i o formu své budoucí existence. Dotýká se našich pojištěnců, zejména pak těch více nemocných, kteří jsou zneklidněni rozkolísáním a rozbitím obranných možností té, která je až dosud chránila před nedostupností a nerovností poskytování zdravotní péče. Nucená správa také neprospívá našim zaměstnancům, jejich vstřícnost a loajalita k firmě je naleptávána přídomky, jimiž je VZP častována na prvních stránkách novin.

Za posledních patnáct dní v listopadu po vyhlášení nucené správy odešlo od VZP téměř devět tisíc pojištěnců, když přitom třetí čtvrtletí zaznamenalo po letech příliv pojištěnců, byť jenom šesti set, a za celé tři kvartály odešlo jenom 45 tisíc pojištěnců. To je výborný výsledek, na kterém jsme pracovali několik let. Nucená správa vymazává také povědomí o všem dobrém, co pojišťovna pro své klienty až dosud dokázala udělat, ať už to byly screeningové programy, bezchybné zvládnutí vstupu do EU a následná administrace či hrazení péče těm nejpotřebnějším, a mohla bych dále pokračovat.

Poslední jednání správní rady VZP, na kterém sice nebylo hlasování o mém odvolání z funkce ředitelky, mě přesvědčilo o tom, že by mohlo být začátkem dlouhé zákopové války, na jejímž konci by došlo nejenom ke zkáze pojišťovny, ale i veřejného zdravotního pojištění. Z vůle této Sněmovny jsem stála v čele pojišťovny od roku 1999. Po celou dobu jsem se pojišťovnu snažila vést ne carským, ale kolektivním způsobem řízení k rozvoji. Ne však k její zkáze. Takže pokud mohu hrozící zkáze pojišťovny předejít tím, že - cituji pana premiéra - nucená správa bude zrušena v den odchodu paní Musílkové z funkce ředitelky, musím udělat to, co si pojišťovna i vysoce erudovaní a profesně zdatní zaměstnanci naší pojišťovny zaslouží - přijmout roli profesní oběti v této ne zcela spravedlivě a zejména pak ne zcela korektně vedené záležitosti. Jak jsem zde řekla minule, doufám, že schválíte parlamentní vyšetřovací komisi s širokými pravomocemi ke spravedlivému posouzení celé situace, a věřím, že pochybnosti nad prací zaměstnanců VZP i mé osobní budete zbaveni.

Svou připravenost k opuštění funkce ředitelky VZP jsem sdělila této Sněmovně ve čtvrtek 24. listopadu a veřejnosti oznámila v pátek 25. listopadu večer. Z funkce ředitelky VZP chci odejít civilizovaným způsobem, což znamená, že chci ředitelskou funkci složit a protokolárně ji předat vámi zvolenému zástupci.

Tématem této schůze Poslanecké sněmovny mělo být původně schvalování zdravotně pojistného plánu Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR na rok 2005 na základě doporučení vlády ČR a výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Mohu-li vás prostřednictvím paní předsedající, vážené poslankyně a vážení poslanci, o něco požádat, pak vás prosím o vyslovení souhlasu s předloženým plánem. VZP zákon dodržela, předložila ho již loni 15. října tak, aby mohl být v souladu se zákonem projednán. Není to naše vina, že se k projednávání dostáváte až po roce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP