(15.50 hodin)
(pokračuje Dostálová)

A co se týče svědka, který měl být přítomen. Pane ministře, já cestuji a řídím sama svůj vůz, když cestuji z Olomouce do Prahy, a pokud vás zastaví na čerpací stanici na 95. kilometru potmě celníci, tak s sebou žádné svědky nemám. To doufám, že musíte uznat, že něco takového vám doložit nemůžu. Ale datum a čas samozřejmě ano.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr bude ještě reagovat? (Ministr si nepřeje reagovat.) Nebude, děkuji. Končím tedy interpelaci na ministra Sobotku.

A máme tady další, to je interpelace Miroslava Beneše na ministra Davida Ratha ve věci bezplatné biografie. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji za slovo, pane předsedo. Pane ministře, dámy a pánové, jeden můj kamarád se na mě obrátil, protože je předplatitelem časopisu Osobní lékař a součástí poslední zásilky jeho časopisu byla jakási publikace - Zápisky lékaře z pozdní noci. Předpokládám, že je-li pod tím podepsán pan ministr, tak že asi on to psal. Tak jsem se podíval jednak na vydavatelskou firmu, a dovoluji si podotknout, že ono propojení různých firem, ve kterých figuruje pan ministr Rath, paní Eva Klimovičová a koneckonců prostřednictvím redakčních prací také pan Michal Sojka, je více než zarážející.

Musím se přiznat, že mě velmi zarazila reakce pana ministra, který si zřejmě neuvědomil, že vstoupil-li do politiky, budou mu kladeny i otázky z jeho minulosti, tedy z jeho působení v České lékařské komoře. A protože tady hovořil o tom, jak geniálně zařídil, že Česká lékařská komora vydává svůj časopis bezplatně, a protože já nevěřím v to, že existuje něco jako bezplatné vydávání, tak mi nezbývá nic jiného, než abych se pana ministra zeptal. Dopředu podotýkám, že nejsem pojištěncem VZP ani jsem nikdy nepřišel do žádného smluvního vztahu s VZP. Dokonce když jsem šel do politiky v roce 1994, tak jsem svou firmu - na rozdíl od pana doktora Ratha - prodal, protože vím, že prostředí v České republice je takové. A pak se nedivme všem těm otázkám kolem machinací se zařazováním léčiv na seznam kategorizační komisí.

A dovolte, abych položil otázku: Pane ministře, kdo zaplatil ony Zápisky lékaře z pozdní noci? Děkuji za odpověď. (Potlesk ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme otázku. Prosím pana ministra Ratha. Máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, je to asi tak obdobná otázka, jako kdo zaplatil cestu na Měsíc. Prosím vás, já nemám nic společného s časopisem Osobní lékař už několik let a nikdy jsem tam neměl nic společného mimo to, že jsem do něj přispíval, případně v určité době, asi tak před třemi čtyřmi lety, jsem asi rok dělal vedoucího odborné redakce v rámci spolupráce komory s tímto časopisem. Čili kdo časopis poslal nebo neposlal, kdo si ho objednal nebo neobjednal, to skutečně netuším a skutečně také netuším, co by vedlo vydavatele k tomu, aby tam připojil moji knihu. Pokud byste se někdy dostal k tomu a třeba něco napsal a sehnal někoho, kdo vám to vydá, tak zjistíte, že vydavatelství od vás získá práva, a co si pak s knihou dělá, je věcí toho vydavatelství.

Mohu vás ubezpečit, a můžete se podívat i do obchodního rejstříku, pokud v něm umíte hledat, abyste zjistil, že já s doktorkou Klimovičovou žádné firmy nikdy neměl ani mít nehodlám. Prosím, pokud něco říkáte, držte se faktů a nevymýšlejte si, pane poslanče! Já měl firmy s jinými lidmi, kteří nemají s doktorkou Klimovičovou nic společného. Nevím, na co zde narážíte.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pan ministr odpověděl. Pan poslanec Beneš má možnost doplnit dotaz.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji, pane předsedo. Narážím na nebetyčnou aroganci nového ministra zdravotnictví. Dovolte, abych odcitoval z dnes stažených internetových stránek časopisu Osobní lékař: "Redakční rada. Vedoucí redakčního týmu: David Rath. Výkonný redaktor: Michal Sojka. Objednávky plošné inzerce: Eva Klimovičová." Nemýlím-li se, tatáž dáma, která si říká o sumu ve výši tří milionů za zorganizování schůzky s panem tehdejším prezidentem lékařské komory. Jestli o tom pan prezident věděl, nebo nevěděl, to není podstatné. Podstatné je, že česká veřejnost se ptá, jaká je korupce v orgánech této společnosti, do jaké míry je vydíratelný ministr zdravotnictví.

A ještě jednou dovolte, abych zopakoval svoji otázku: Pane ministře, kdo zaplatil publikaci Zápisky lékaře z pozdní noci? Je to hodnota několik set tisíc korun. Děkuji za odpověď. (Potlesk ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana ministra, aby se ujal slova.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Já mám pocit, že někdy člověk mluví k hluchým. S Osobním lékařem nemám nic společného. Pokud je na stránkách Osobního lékaře něco uvedeno, není to můj problém. Nezlobte se, já nenesu odpovědnost, co kdo někam napíše. Já nesu odpovědnost za to, co napíšu někam já, případně pokud by to byla moje firma, tak za to, že tam mám nesprávné informace. Já maximum, co mohu udělat, požádat dotyčnou majitelku tohoto časopisu, aby provedla opravdu. Pravděpodobně jsou tam data několik let stará, i když jste to stahoval dnes. Ty webové stránky mně ani nepatří a nemám s nimi nic společného. Pokud vás já uvedu na nějaké webové stránky své a napíšu tam nějaký nesmysl a pak se vás na to budu ptát, jak se k tomu stavíte, co mi asi odpovíte? Něco podobného, co vám odpovídám já.

Otázka knihy. Myslím, že už jsem to řekl. Tak ještě jednou. Prostě pokud něco napíšete a předáte příslušnému vydavateli, uzavře s vámi nějakou dohodu nebo smlouvu a autor neřeší, z jakých peněz to vydavatel vydal. Já s tím vydavatelstvím, nezlobte se, nemám vůbec nic společného. A jestli to vydavatelství si na to vydělalo, nebo uspořilo, nebo půjčilo, tak to skutečně není můj problém. Mimochodem, podívejte se, kdy ta kniha byla vydána. Jestli si to dobře pamatuji, jsou to tak dva tři roky, a já skutečně netuším, z čeho vydavatel ty prostředky hradil. Asi z toho, co vydělal svojí vydavatelskou činností, tak jak to dělají jiní vydavatelé. Já myslím, že byste měl zajít do nějakého vydavatelství a zeptat se jich.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo poslední, co jsme slyšeli k interpelaci pana poslance Beneše. Tuto končím.

A další je interpelace pana poslance Ivana Langera na ministra Františka Bublana ve věci nucené správy na VZP. Upozorňuji, že pan ministr Bublan je na jednání Rady ministrů pro spravedlnost a vnitřní věci v Bruselu, takže můžete svou interpelaci pouze přečíst. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane ministře, dovolte mi, abych vám nejprve doporučil přečíst si onu knihu pana ministra Ratha, neboť v ní je napsáno: "Děkuji paní doktorce Evě Klimovičové za vydání této knihy." (Potlesk ODS)

Současně se na vás obracím s touto interpelací, a to v návaznosti na interpelaci z minulého týdne, kdy jsem dával podnět, že při rozhodování o uvalení nucené správy na Všeobecnou zdravotní pojišťovny mohlo dojít ke spáchání trestného činu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP