(14.40 hodin)
(pokračuje Kučera)

Bohužel, tak jak mě tady pořád uhýbáte před tou původní otázkou, proč vy jste ukončili naději na vydání přibližně stejného pozemku restituční tečkou a proč jste nepovolili prodloužení tohoto práva, aby oprávněné osoby se mohly dočkat přibližně spravedlivého vyrovnání. To je jenom vaše osobní zodpovědnost, vaše vládní zodpovědnost a zodpovědnost vládních poslanců, kteří pro to hlasovali. Sjetina je tady k dispozici.

Ale vidím, že mi zase neodpovíte (Upozornění na časový limit.), že to budu muset dát písemnou interpelací znovu. (Tleskají poslanci ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére, kdybyste se ujal slova ještě jednou v této interpelaci.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Pan poslanec je v jisté výhodě, že viděl tu sjetinu. Já bych připomněl, že v roce 1999 jsem nebyl ve funkci předsedy vlády, že tady byla vláda, která byla podpořena takzvanou opoziční smlouvou, na které se podílela Občanská demokratická strana.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Končím interpelaci pana poslance Kučery. Dalším interpelujícím je pan poslanec Pavel Hrnčíř. Interpelace se má týkat situace ve zdravotnictví. Prosím pana poslance, aby se ujal slova.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Děkuji. Vážený pane premiére, myslím si, že vám, mně a už i všem občanům v České republice je jasné, že nástupem doktora Ratha do funkce ministra zdravotnictví nastala mimořádně výbušná situace, a to nejen na Ministerstvu zdravotnictví, nejenom ve Všeobecné zdravotní pojišťovně, ale už i v celém resortu. Nejprve znejistěli praktičtí lékaři, tedy následně celý soukromý sektor. Pak doktor Rath zkritizoval celou lékovou politiku, kterou, jak se později ukázalo, sám velmi výrazně ovlivňoval z pozice šéfa České lékařské komory. Pak rozpoutal hvězdnou válku ve Všeobecné zdravotní pojišťovně a nyní se připravuje likvidace velkého počtu nemocnic v krajích. Koluje seznam v republice asi 83 nemocnic, se kterými resort už do budoucna nepočítá.

Pane premiére, denně mi volají občané domů do Bílovce, do poslanecké kanceláře v Novém Jičíně i sem do Prahy: Jak je to s tím zdravotnictvím? Budou rušeny nemocnice? Myslí to ten Paroubek s tím Rathem opravdu vážně? My tomu Rathovi vůbec nevěříme. A toho Paroubka jsme doposud brali dost férově. Ale pane předsedo, vy jste instalací doktora Ratha do funkce ministra zdravotnictví se stal zodpovědným za jeho činy i za celý resort zdravotnictví.

Ptám se: Chystáte se omezit zdravotnictví a zdravotní péči občanů úbytkem nemocnic v krajích? Mají snad na napoleonské sklony pana doktora Ratha doplatit čeští pacienti? Kdy už konečně s razancí sobě vlastní uklidníte zmatky a situaci ve zdravotnictví? Prosím, udělejte to.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana premiéra. Slovo má předseda vlády Jiří Paroubek. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Pane poslanče, já bych chtěl ocenit, že přese všechno, že nás odděluje oceán řekl bych politiky, že přesto ke mně máte jistou důvěru. Nicméně jestli hovoří někdo, a trošku bych vám doporučil do budoucna dát si pozor na formulaci typu "všichni občané země". Já si myslím, soudě třeba podle vývoje posledních volebních preferencí, že ne všichni občané této země si myslí to co vy. Jen tak mimochodem, ten poslední průzkum veřejného mínění, z kterého oprávněně vás musí bolet hlava - myslím vaši stranu, ne vás osobně - že byl proveden ve dnech, kdy bylo rozhodnuto o nucené správě VZP.

Takzvaná krize ve zdravotnictví, o které představitelé vaší strany tak rádi občas hovoří, je něco, co neodpovídá situaci. Opak je pravdou. Naše zdravotnictví přes jednotlivosti, které svědčí o opaku, je naopak na mezinárodní úrovni. U naprosté většiny zdravotních pojišťoven je dobrá finanční situace. Na běžných účtech a na rezervních účtech je zhruba šest až sedm miliard korun, našich peněz, peněz veřejných zdrojů. U VZP je naopak schodek, který se pohybuje kolem dvanácti miliard korun a který může akcelerovat.

Někdo mi vyčítá manažerský přístup k řešení problému. Já se k němu hrdě hlásím. Vedení firmy, které je dlouhodobě ve ztrátě, musí být vyměněno. A bude vyměněno. Já jsem při svém nástupu do funkce premiéra řekl, že se zdravotnictví budu věnovat ze všech resortů nejvíce. A dělám to. A to, že mi jde o věc, jsem prokázal výběrem nového ministra. Doktor Rath je razantní, zná detailně resort, nebojí se, chce věci změnit. Proto jsme také rozhodli o zásahu ve VZP, abychom udělali pořádek.

Pokud jde o lékovou politiku, nemůže trvat dlouhodobě stav, že každý rok dochází k nárůstům o pět až šest miliard korun. Na to prostě tato země nemá. My musíme nárůst cen, respektive nárůst finančních objemů, které jsou vynakládány na léky, prostě na nějaký čas zmrazit. Můžeme si dovolit jenom něco. Jestliže to bude zhruba na úrovni roku 2004, nejedná se o žádnou tragédii.

Pokud jde o likvidaci nemocnic v krajích, je to nesmysl. Je to nesmysl. Prostě k ničemu takovému nedojde. Pokud - a myslím si, že tady by byla na místě důvěra, abychom zahájili určitý dialog vedoucích představitelů krajů, hejtmanů. Já jsem se jich nedávno ptal při schůzce, kterou jsem s nimi měl, kolik nemocnic vlastně si chtějí ponechat. Pokud si to dobře pamatuju, ze čtrnácti krajů jenom několik z nich, asi čtyři, hovořili o tom, že některé z nemocnic chtějí privatizovat. Takže myslím si, že jde o to, abych tady vznikl určitý prostor pro jednání s kraji. Já jsem k němu připraven. Ten prostor by se měl projevovat i například ze strany Prahy, Středočeského kraje. Nepřispívá k tomu to, když jednou dohodneme schůzku, pak se dozvím ze sdělovacích prostředků, že ta schůzka není možná, pak se dozvím, že je potřeba udělat další schůzku a že tomu já bráním.

Prostě buďto chceme věci medializovat, anebo je chceme řešit.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže teď ještě pan poslanec Hrnčíř má prostor pro dodatečnou otázku v délce zhruba minuty. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Děkuji. Vážený pane premiére, na mé otázky položené jste se zabýval málem celkovou situací v naší politické scéně. Já si myslím, že děláte chybu, když odvádíte pozornost od jednoduchého tématu, které jste sem nanesl a kterému jste věnoval pak následně tři věty.

Prostě lidé mají obavy z toho, co se děje. A je pravdou, že Všeobecná zdravotní pojišťovna je dominantní. A nám je jasné, že samozřejmě nebudete rušit ty nemocnice nějakým dekretem. To je pochopitelné. Tady existují daleko řekl bych rafinovanější způsoby. A je z toho určitá obava, že do Všeobecné zdravotní pojišťovny nainstalujete pobočníka jeho excelence doktora Ratha a tato následně vytvořená Rathova zdravotní pojišťovna vytvoří seznam Rathem vyvolených nemocnic a seznam Rathem zavržených nemocnic. A kam půjdou peníze z takovéto pojišťovny? To je ten velký otazník, z kterého zde máme určité obavy. Pacienti takovéto pojišťovny pak budou mít na výběr dvojí - buďto půjdou na bezplatné ošetření do Rathovy vyvolené nemocnice, anebo půjdou do té jiné, kde si už tento zákrok budou muset zaplatit ze svého.

A já se vás ptám se vší vážností, zda je někde nějakým způsobem připravován takovýto postup.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Vážený pane poslanče, já nechci zlehčovat vaše slova. Zřejmě jste opravdu v těžké duševní situaci, protože tomu, co říkáte, sám věříte.

Já vás ujišťuji, že jsou to šílené konstrukce. Nikdo s ničím takovým nepočítá. Nám jde primárně o pacienty. Já vás ujišťuji, že máme tento zájem a že chceme zajistit hladký způsob financování resortu zdravotnictví.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP