(18.10 hodin)
(pokračuje Rath)

To je vidět, že jste tam nikdo nebyl ani jednou, mluvíte o něčem, o čem nemáte ani ponětí. To neznáte ani z vyprávění! Možná z vyprávění někoho, kdo o tom také slyšel. Tak mi to připadá - vaše fundované soudy na tuto záležitost.

Ano, nyní jsem statut komise doplnil ještě o odvolací orgán, jak chce Evropská komise. Samozřejmě budeme činit kroky, aby takto to bylo dáno do zákona.

Ještě k jedné věci. Víte, to je zvláštní, jak má Občanská demokratická strana a někteří její vystupující tak dojemný zájem o pacienty, aby měli přístupné léky. Zaznělo to z úst pana poslance Tluchoře, paní poslankyně Talmanové a mnohých dalších. Dámy a pánové, proč se tito kolegové neptají, proč když mají takový dojemný zájem o pacienty se vzácnými chorobami, kde centrální nákupy pro tyto vzácné choroby celkově dělaly 1,5 miliardy, ale tam nejvíc tvořil Erytropoetin, což není lék na vzácné choroby, ale ty skutečné, např. růstový hormon a další, jsou položky podstatně menší, jdoucí do desítek, ne-li stovek milionů v maximu - proč se neptáte, když máte takový strach, o to, že tyto léky nebudou a nebudou na ně peníze, proč není ukončena spolupráce s vaším kolegou Ouzkým a jeho IZIP, když má stát 150 milionů? Kolik desítek pacientů s těmito vzácnými chorobami by za to bylo léčeno? Kolik beden růstového hormonu by se za to koupilo? To se neptáte. Totéž se neptáte na platby za Mořského koníka. 200 milionů! Proč nemáte dojemnou snahu a starost o to, aby tyto peníze přešly na léčbu těchto pacientů? Takto bych mohl vypočítávat dál. Já vaši starost nemohu považovat za autentickou. Přijde mi to účelové a tak, jak se to hodí! Ano, k politice to asi patří, ale nezlobte se, já vám to baštit nebudu.

K centrálním nákupům. Dámy a pánové, zajímavá věc. Víte, že o tom se hodně mluvilo. Je to terčem i vaší kritiky. Centrální nákupy - Rath zruší centrální nákupy, Rath ohrozí péči o některé pacienty. Za prvé, abych vás uklidnil, alespoň ty, kteří to myslí skutečně vážně. Uklidním vás - peníze nemocnice dostanou v té výši, možná ještě více, takže budou moci nakoupit víc. Dále budou nemocnice dělat na to výběrová řízení, takže ze všech zpráv, které mám k dispozici, to budou nakupovat když ne významně levněji, tak aspoň o něco levněji.

Nyní vám něco přečtu. Představte si, zajímavá věc! Centrální nákupy za 1,5 miliardy. Mám zde před sebou zprávu. Bez výběrového řízení dvě lékárny v republice. Přes dvě lékárny v republice jde 1,5 miliardy bez výběrového řízení. Přes dvě soukromé lékárny. Jedna v Praze, jedna v Brně. Smlouva uzavřená poprvé v roce 2000 s oběma. Jedna měla větší portfolio léků, jedna měla užší portfolio léků. Jedna s širším portfoliem má marži 0,3 % plus DPH, druhá - teď dobře seďte a držte se lavic - 6,5 % plus DPH! Ve stejný den na stejný produkt. A na docela vzácnou chorobu. Takže to z té, když už bychom to vzali takto, pražské lékárny mohlo být vozeno za tyto peníze i jinam. A problém by to nebyl! Ale to ještě neskončilo. Ve smlouvě není určeno, co se rozumí pod pojmem pořizovací cena léků včetně DPH. To je cena, za kterou lékárna nakupuje? Kde je tedy ta sleva? Obchodní přirážka. Za co vlastně, když v pořizovací ceně by mělo být vše? Ve smlouvách se ani nedočtete, za kolik to ty lékárny vlastně kupovaly.

Očekávám, že když máte takovou dojemnou snahu o to, aby peníze k pacientům přišly, aby se neztratily - a já tu obavu mám autentickou na rozdíl od vás, proto dělám konkrétní kroky, aby do nemocnic peníze skutečně přišly. Dělám konkrétní kroky, aby ti ředitelé nemocnic vyhlásili výběrová řízení a koupili léky co možná nejlevněji, aby jich bylo co nejvíce pro tyto pacienty. Já dělám skutečné kroky, zatímco vy jenom vykřikujete a házíte špínu!

Otázka středočeských nemocnic a tlumení frekvence výkonů. Opět polopravdy. Kde byl váš autentický zájem na snižování frekvence výkonů, když tuto akci vyhlásil váš ministr za ODS Stráský, který snížil výkonnost zdravotnictví o nějakých 20 až 25 %? Kde jste byli tehdy? Tehdy jste pro to zvedali ruku. Takže teď v podstatě jste v kritice něčeho, co ani nenastává. Vůbec se ani vzdáleně nepřibližuji Stráského akci frekvence, která měla řešit tehdy předlužené zdravotnictví částkou 10 miliard.

Zaznělo zde, že je hrozné uzavírání smluv bez výběrového řízení. Ale to je upraveno podle zákona přijatého touto Poslaneckou sněmovnou. Zákon říká, že nelze uzavřít smlouvu na poskytování zdravotní péče bez výběrového řízení. Teď se pan poslanec Tluchoř diví, jak to že někdo hovoří o tom, že se neuzavřou smlouvy bez výběrových řízení.

Otázka protestů zdravotnických zařízení Středočeského kraje. Ironická poznámka. To tam jistě nechyběl významný člen ODS pan dr. Rubáš, který často hovoří za zdravotnictví Středočeského kraje.

Mimoto, dámy a pánové, Všeobecnou zdravotní pojišťovnu a její hospodaření má v náplni práci kontrolovat dozorčí rada. To je náplň práce dozorčí rady - kontrolovat hospodaření. Podívejme se, kdo je předsedou dozorčí rady. Možná že to nevíte, možná že to víte. Předsedou dozorčí rady VZP je pan Kantůrek, náměstek hejtmana za ODS, pana hejtmana Bendla. Tak takto kontroloval Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Ale pojďme se na to podívat jinak. Hovoříte tady o střetu zájmu a vyprávíte, že ten má střet zájmů, tamten má střet zájmů, ten by měl odstoupit, onen by měl odstoupit. Takže vyzvěte hejtmana Bendla a jeho náměstka Kantůrka, ať také odstoupí. Protože jak je možné, že někdo sedí v dozorčí VZP, a přitom usiluje o smlouvy pro svá zařízení? Vždyť dnes Středočeský kraj má své akciovky-nemocnice a hlásí se do výběrových řízení, usiluje o co nejvýhodnější smlouvy, bojuje na trhu a ostatními! Není to nekalá konkurence? Vy se zde jedním slovem zastáváte a téměř pláčete nad soukromými lékaři a strašíte nějakými chimérami znárodnění. To vám bude baštit nějaké malé dítě, nebo možná nějaký slaboduchý chudák! Ale na druhou stranu vám vůbec nevadí, že monolit středočeského zdravotnictví, který je v přímém konkurenčním prostředí, smluvním prostředí a konkurence se smlouvami VZP, je řízen vašimi lidmi! A jeden z nejvyšších představitelů tohoto kraje sedí v dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jestli toto není střet zájmů, pak už snad nic! Já očekávám váš autentický zájem. Vyzvěte tyto pány, ať odstoupí, protože to je těžký střet zájmů, protože pak vás budu brát vážně a zamyslím se, jestli jste náhodou nešli do sebe a nezačínáte být také slušní lidé! (Protesty z řad ODS.)

Zaznělo z úst pana poslance Doktora pár věcí ohledně IZIP. Ano, nepopírám, že výklad, co jsem měl, a kalkulace ceny byla s určitým rozptylem. Ten člověk konfiguraci spočítal s cenami 2001 na 2,6 milionu plus minus. Dobře, berme plus 40 %. Ale ať počítám, jak počítám, a pan poslanec Doktor asi špatně počítá, protože i když tam přičtu 40 %, nejsem na 8,3 milionu. Pořád mi to nějak nesedí. Pořád je to nějaká zvláštní matematika.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP