(18.00 hodin)

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Pane předsedající, já děkuji, ale byl bych rád, kdybyste tlumil vulgární výrazy na pravé straně části této Sněmovny, aby se poslanci z ODS chovali taky, jak náleží dospělým lidem. Pak já nebudu muset volit tyto ostré výroky. (Potlesk poslanců klubu ČSSD.)

Takže podíváme-li se na to skutečně touto optikou a logikou, tak očekávám, že stejně nekompromisně poslanci z ODS, jak tady kritizovali v rozpravě o Všeobecné zdravotní pojišťovně a rozebírali tady Ratha odshora až dolů, nikolivěk hospodaření, je to zajímavé, že je zajímavější život ministra Ratha než to, jak je nakládáno s 110 miliardami veřejných peněz. Zde opět poslanci ODS myslím před občany projevili nebývalou zodpovědnost za veřejné finance, protože místo toho, abych se tady ptal proč, jak, za kolik, a jestli to bylo dobře, nebo špatně, tak se tady rozebírají věci, které s daným tématem vůbec nesouvisejí.

Dobře, chcete-li, já to také umím rozebírat. Taky to umím rozebírat znova a ptát se vás, proč jste na sjezdu nevyzvali a neodvolali svého předsedu Topolánka, když jeho spolupracovníci dr. Cabrnoch a dr. Ouzký a senátor Julínek jsou takto napojeni a obchodují, hlavně tedy firma poslance Ouzkého, která původně patřila i poslanci Cabrnochovi, se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou bez výběrového řízení. A ten blízký spolupracovník senátora Julínka působí tam, kde působí, za peníze, které působí. To je zvláštní, že vyzýváte mne a voláte k odpovědnosti mne, ale vás se to netýká. Napadá mě tady biblické břevno v oku svém a smítko v oku jiném. Ano, poslanec Cabrnoch, resp. Ouzký nějakých 150 miliard, možná 300 miliard - 300 milionů, možná by to dopadlo takto.

Ale vy jste otevřeli IZIP. Tak já vám, dámy a pánové, něco zajímavého přečtu. Říkalo se tady o IZIPu, a nediskutujme o tom, jestli je to dobrý nápad, nebo špatný nápad, to se nikam nepohneme. Pro někoho je to dobrý, pro někoho největší hloupost, kterou kdy viděl. Ale podívejme se na to z pohledu - bylo výběrové řízení? Bylo výběrové řízení, nebylo výběrové řízení, kolik to stojí a jak to stojí.

Takže já vám ocituji jeden dopis: "Paní ředitelka Musílková neumožnila jiným právnickým subjektům se účastnit na výběrovém řízení v oblasti elektronických zdravotních knížek, a tím značně zvýhodnila pouze jednu stranu, a to společnost IZIP, s.r.o., v době, kdy management VZP věděl, že existuje jiné, konkurenční řešení - systém IMED. Impulsem vzniku tohoto projektu, tedy IMED, pro Českou republiku byla má účast na konferenci pořádané Harvard Medical School v Cambridgi a mé vystoupení na zasedání pracovní skupiny ITU v Ženevě 2000. Tomu předcházela několikrát činnost v oblasti telemedicíny a elektronického zdravotnictví na mezinárodní úrovni. VZP byla informována o našem projektu v červnu 2001. V červnu 2001, tedy přesně v době, kdy tento nápad měl i poslanec Ouzký a Cabrnoch. Byla informována prostřednictvím Ing. Musílkové a Ing. Damborského. V té době se konala schůzka na VZP, Orlická ulice, Praha 3, za přítomnosti těchto představitelů managementu VZP. Při tomto jednání nám bylo sděleno, že VZP pravděpodobně sama bude vytvářet podobný systém, a manažeři VZP odmítli se v tuto dobu pouštět s námi do jakýchkoliv dalších diskusí. Prezentace našeho systému byla zcela výstižná jak z hlediska technického, tak z hlediska ekonomického. Z jednání jsme odcházeli s pocitem, že VZP tvoří svůj vlastní systém. Následná naše snaha o vyvolání další schůzky byla marná. Ing. Musílková nám v té době zatajila, že společnost IZIP bude jediným vybraným partnerem, a to bez jakéhokoliv výběrového řízení." Mohl bych pokračovat dál, do dalších detailů. Takže takhle to vypadá, dámy a pánové.

Takže já očekávám, že stejné rezolutní výzvy, které padají na adresu Ratha, budou z vašich úst padat na adresu vašeho předsedy. Jinak to, co říkáte, je pouze manipulací a nevěrohodnou záležitostí.

Dámy a pánové, mluvili jsme tady o lécích. Ano, myslím si, že velmi věcný byl přístup paní poslankyně Talmanové, který bych chtěl ocenit. Ta jediná měla věcný přístup. Nechci být šťouravý a mít pocit, že to napsala Mezinárodní asociace farmaceutických společností, ale chtěl bych prostřednictvím předsedajícího, aby paní poslankyni Talmanové vyřídil, ať si Mezinárodní asociace farmaceutických společností opraví některá fakta, kterými vás vybavila.

Tak předně příkaz ministryně Emmerové vydaný ke kategorizační komisi, bude to možná připadat podivné, může nový ministr změnit, a také to učinil vzápětí, takže už tam není napsáno, a ještě před zasedáním té obnovené komise tam nebylo napsáno, že předsedou musí být zaměstnanec ministerstva. Proto je to zaměstnanec VZP, což konečně kvitovala i paní ředitelka Musílková - mám na to její dopis, a myslím, že to je jedna z mála věcí, na kterých se s paní ředitelkou Musílkovou shodneme, tj. úzká spolupráce VZP a jejích pracovníků s ministerstvem v oblasti lékové politiky. Takže to je faktická deklarace spolupráce ze strany ministerstva, kde jsem jmenoval do čela této komise odborníka a dlouhodobého člena středního managementu, nebo možná i vyššího managementu VZP, který má na starosti problematiku léků a zdravotnického materiálu. Myslím si, že to by měli všichni přivítat, tento krok ke spolupráci.

Otázka příkazu ministra. Já jsem samozřejmě neudělal jen tuto změnu, ale ještě jednu změnu. Ano, směrnice EU jednoznačně říká, že má být dvoustupňové rozhodování. Proto jsme tuto komisi odborníků - a prosím, ta komise je zhruba asi 15členná, 16členná. A když se tady zmiňuje o tom, jak ten Rath asi prostřednictvím nějakých lidí okolo, když chodil do té komise, tam něco prosazoval, tak prosím vás, ta komise je 16členná, minimálně, ne-li více, protože tam chodí kdekdo, dokonce i nečlenové. A zajímavé je - víte, kdo se tam účastní? Zástupce Mezinárodní asociace farmaceutických společností, zástupce České asociace farmaceutických společností - ti tam sedí. Čili chtějí-li něco prosadit pro toho nebo onoho výrobce, tak to mohou dělat oni sami, k tomu nepotřebují žádného Ratha nebo žádného Němečka nebo někoho dalšího z těch šestnácti. To můžou říkat sami, proč by měli ke mně chodit a platit za to nějaké peníze, když tam v té komisi sedí jejich volení zástupci, vždyť to je naprosto proti logice! A druhá věc - oni tam nejenom sedí tito volení představitelé, ale ona tam dokonce chodí jejich najatá lobbistická organizace. Možná s mnohými s vás jednali AMI Communications a její zástupci. Vždyť vy je znáte. Vždyť víte, že za vámi chodí. Takže tam sedí přímo placený lobbista z lobbistické agentury, kterého platí MAFS, ten sedí na projednávání kategorizační komise. Takže proč by někdo měl někoho platit za to, že tam jde hájit něčí zájmy? To je poněkud zvláštní. Takže tam je to zajištěno, nehledě k tomu, že jeden hlas z mnoha, ze šestnácti, když tam chodí další odborníci, profesoři, docenti jednotlivých oborů, kteří jsou přizváváni jako odborníci na danou problematiku, jsou tam ekonomové, všechny výsledky jsou zveřejňovány na internetu, a nyní navíc podléhají ještě tomu odvolacímu řízení - jak myslíte, že by jeden člověk byť tisíckrát někým zaplacený, co myslíte, že tam proti těm ostatním prosadí, když to bude nějaká hloupost? To myslíte, že těch 12 odborníků, kteří to dělají celý život, mu pro to zvednou ruku?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP