(17.40 hodin)
(pokračuje M. Beneš)

Na pana ministra se pamatuji ještě z dob, kdy byl v ODS. Pamatuji si na diskusi, kterou jsme vedli v okruhu lékařů, kde mě zaskočila jeho věta, kterou jsem si dneska ověřoval u své kolegyně, jež se té debaty, tuším v roce 1994, zúčastnila - že všichni lékaři, kteří za něco stáli, už dávno odešli do zahraničí; zbyli tu jen ti, kteří nic neumějí a nikde se nechytnou. Musím se přiznat, že mí kolegové z toho byli velice zaraženi a hluboce uraženi. Dokonce použili o panu Rathovi, tehdy v politice začínajícím člověku, slova o frackovi, který si nevidí do pusy. Cítili se totiž uraženi.

Pan poslanec Vidím mě upozorňuje, resp. vás, pane předsedající, že z vlády už tady není vůbec nikdo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Důvodem pro přerušení vaší řeči může být buď nadměrný hluk, anebo kdybyste nehovořil k věci, tak vás můžu přerušit. Ale to, že odejdou ministři, to nemusí být důvodem z mé strany, abych to hlídal a přerušoval jednání kdykoliv, když předseda nebo místopředseda vlády odejde. Ale nechcete-li hovořit, nemusíte, pane poslanče, a počkáme, až přijdou ti, kteří zde mají být v tuto chvíli, tedy buď místopředseda vlády, nebo předseda vlády, ale v každém případě pan ministr Rath. Takže mu dáme chvilku času bez toho, že bych vyhlásil přestávku. Vyčkáme.

Zatím vás seznámím s tím, kdo je ještě přihlášen do rozpravy: po panu poslanci Benešovi je to již avizovaný Ivo Vykydal, potom Miroslav Opálka, Eduard Vávra, Josef Janeček a dá se očekávat, že vystoupí také v závěru rozpravy paní ředitelka Jiřina Musílková. Předpokládám, že pan ministr Rath také vystoupí. Takže to je to, co nás dneska minimálně čeká.

Rád bych poprosil, kdo má v tuto chvíli na starosti klub ČSSD? (Výkřiky z pléna - nikdo neexistuje.) To mi je líto.

 

Poslanec Miroslav Beneš: I hlas opozice je hlasem lidu. (Neklid a hluk v jednacím sále. Ozvala se slova: "Stínoví ministři na místa.")

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Stínoví ministři poté, co jim bude vyjádřena stínová důvěra na stínovém kongresu. Dobře, budu si to pamatovat.

Tak já vám tedy nevím. Počkám do 17.45, v 17.45 vyhlásím čtvrthodinovou přestávku.

Tak, pan ministr Rath už je zde, pan místopředseda vlády…

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, budu hovořit, pokud mi neodeberete slovo. Snad mi mí kolegové prominou, že jsem tak vstřícný k nepřítomným místopředsedům vlády.

Rozumím tomu…

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Chtěl bych pouze ještě upozornit všechny, kteří v tuto chvíli mají za to, že je přestávka, že přestávka není, takže všichni jsou povinni zaujmout místa ve svých lavicích a věnovat pozornost tomu, co říká pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji za slovo. Rozumím tomu, že panu ministrovi je nepříjemné poslouchat informace z jeho minulosti. Když měníte politické dresy, tak ono to tak bývá. To už se stalo koneckonců v České republice zvykem a já jsem přesvědčen, že je to dobře. Koneckonců naše demokracie má již nějakou historii a samozřejmě, že kdokoliv z nás stane na nějakém, a teď už není podstatné, zda dlouhém nebo krátkém výsluní, tak vždycky začne být prověřována nejen jeho přítomnost, ale také jeho minulost.

Myslím, že tady je možná ta správná odpověď na onu otázku, proč ministerstvo vyhlašuje nucenou správu. Dovolte, abych si vzal jako příklad rozhovor s paní místopředsedkyní České lékařské komory, který včera proběhl v Českém rozhlasu Radiožurnálu. Za prvé paní místopředsedkyně uvádí, že smlouvy mezi Českou lékařskou komorou a paní doktorkou Klimovičovou, vydavatelkou časopisu Tempus Medicorum, nejsou v některých částech pro komoru vhodné a vyvážené, jsou tam věci, kdy si paní doktorka pronajímá pro redakci časopisu kancelářské prostory na komoře, a to za 250 korun za měsíc. - Vážené dámy, vážení pánové, pokud kdokoliv z vás bude něco takového chtít, nepochybně si takového sponzora bude těžko hledat.

Dále uvádí, že během času se ze smlouvy s paní doktorkou Klimovičovou vytratilo podílení se na zisku mezi lékařskou komorou a vydavatelstvím. Dáte-li si to dohromady, že tentýž časopis žádá o úplatek za schůzku s panem prezidentem České lékařské komory, tak vám z toho vyplývá, že to rozhodně není nepodstatné. A konečně uvádí paní místopředsedkyně, že zápisy z představenstva České lékařské komory za rok 2005 a druhé pololetí roku 2004 se, dámy a pánové, ztratily. Prostě zmizely.

Jestliže na ministerstvu působí člověk, který opouštěl své předchozí pracoviště za tak skandálních okolností, že nahrávka jeho spolupracovnice se přiřazuje k nejvyšším korupčním aférám České republiky, tak já kladu otázku, která je na tomto místě zcela správná: Opravdu za nucenou správou na VZP je snaha vylepšit české zdravotnictví, anebo ovládnout toky oněch 110 miliard korun, které přes Všeobecnou zdravotní pojišťovnu tečou? Odpovídám si, že to druhé je správné. (Potlesk z pravé části jednacího sálu.)

A konečně další otázka. Jestliže se v televizi objeví nahrávka paní, velmi blízké kolegyně tehdejšího prezidenta České lékařské komory, nynějšího ministra, která zcela jasně hovoří o korupci - a jestli tady někdo říká, že to je jinak, tak ať to jde povídat lidem do restauračních zařízení - je možné, že tato paní konala tak, že pan ministr, tehdejší předseda, o ničem nevěděl? Konečně platí, že tento ministr této vlády je opravdu nevydíratelný? Odpovídám, že ne.

Děkuji za pozornost. (Slabý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak to byl pan poslanec Miroslav Beneš. O slovo se přihlásil pan ministr David Rath, takže prosím pana ministra. Ostatní prosím o klid.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Pane předsedající, dámy a pánové, není poločas, ale říkal jsem si, že dneska bych také měl vystoupit ještě do konce schůze. A jak se říká, čas se nachýlil.

Dámy a pánové, dnešní diskuse, která tady zaznívá, je v podstatě vedena pouze a výhradně z jednoho místa, to je z Občanské demokratické strany. Já bych skutečně nikdy nevěřil tomu, že to, co jsme objevili a objevujeme ve Všeobecné zdravotní pojišťovně, a to, co ještě možná objevíme, takovým způsobem vydráždí příslušníky Občanské demokratické strany k velmi zvláštní ekvilibristice, která se dá nazvat něco jako koloniální obchod se všemi myšlenkami, které je o Rathovi napadly za posledních asi 48 hodin, které jsou bez ladu a skladu vrstveny do jednotlivých polic a začínají pomalu tím, jak Rath chodil do základní školy a házel houbou přes to, že Rath kouřil za školou a pak určitě dělal spoustu dalších věcí. Budete-li mít zájem, tak já na sebe ještě spoustu dalších zajímavých věcí řeknu, abyste je tady mohli ve svých květnatých projevech kritizovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP